Заради коронакризата има риск България да навлезе в дългова спирала

Дефицитите в бюджета били големи, бизнесът в лоша ситуация
34
Заради коронакризата има риск България да навлезе в дългова спирала
Снимка: Dnes.bg

Заложените дефицити за тази и следващата година (в размер на над 10 милиарда лева) при условие, че бизнесът е в много тежка ситуация, означават, че те буквално ще бъдат прехвърлени към увеличаване на външния дълг. Очакванията на правителството за 2023 г. са дългът да достигне 40 милиарда лева, което ще е около 30% от брутния вътрешен продукт на България към онзи момент, ако прогнозите се оправдаят. Има риск България да навлезе в дългова спирала, предупреди икономистът Юлиан Войнов в предаването “Светът е бизнес”  по Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Водещият индикатор за прогнозиране на кризи е външният дълг”, отбеляза Войнов.

Той посочи, че за страните, които имат развити икономически сектори, този фактор не е чак толкова основен и добави, че западни държави вече са надхвърлили границата от 60% дълг спрямо БВП, заложена в Маастрихтските критерии.

“За недостатъчно развити икономики, каквато е българската, преминаването на границата от 30% вече представлява проблем”, изтъкна икономистът.  

Според него макрорамката на проектобюджета на България за следващата година е прекалено оптимистична. “В тази макрорамка не е отразена възможността за влошаване на икономическата ситуация. Според прогнозата едва ли не след спада през второто тримесечие започва благоприятно развитие на икономиката не само у нас, но и света, което ще изиграе лоша шега на правителство”, обясни Войнов.

Той коментира и мерките за справяне с коронакризата у нас, като посочи, че те не се разпределят правилно.  

“Средствата отиват в групи, които не са чак толкова засегнати от кризата. Частният сектор получава твърде малко ресурси”, смята икономистът.

“Самите мерки закъсняха изключително много”, заяви още Войнов.

Според него е трябвало да се задействат инициативи по отношение на премахване на корпоративния данък, облекчаване данъците за физическите лица, намаляване на преките данъци към бюджета.


34
Още по темата: кризабюджетдългбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намериха си оправдание за некадърното управление. Короновируса от Банкя прахоса милиарди за да се подмажe на американския блeдoлик господар.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отличното управление на Тиквата ще ни докара от "Не дължим на никога" до "имаме дълг от 40 милиарда"
32
0
 
1
 
! Отговори
АНТИсорос преди 1 месец
не е "риск", то си е планирана политика наложена на дупедавеца от Банкя. Така са му наредили масурестите плитки. Накрая ще ни купят за една стотинка...
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е пред фалит, но затова пък ще си има F-16... Абсурдистан?
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вървим по пътя на Гърция. Най голямата грешка. Това е целта на ЕС и ще ни контролира т като гърците. Най добре е да сме извън ЕС. Неутрална и независима държава. Колкото по бързо излезем от ЕС толкова по бързо ще се оправи България. Няма да плащаме членски внос в ЕС, парите ще влизат в бюджета на България. Полза нямаме от ЕС. Сами да се оправяме е най добре. Нужно е производство.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че тя България излизала ли е някога от кризата? :(
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самолетите да почакат до изчезване на корупцията. Каква е логиката хем корупция хем дамолети?
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавните служители са с хиперраздут щат, а заплатите им са чудовищно високи спрямо труда им. Плоският данък да остане само спомен и ще отлепим от дъното
Не е баш коронавирусът най-виновен за бедността о корупцията. Хич даже. Намерили са си оправдание бе, Уили.
И дъвчат ли го, дъвчат.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакай ся! Нали ли социализмът рухна щото сме имали 9 милиарда долара дълг. При 9 милиона население и огромни активи. Сегашните 40 милиарда лева колко долара са?
25
5
 
2
 
! Отговори
Аз съм преди 1 месец
П.П. БСП и ДПС са същите разбойници като тези, които сега управляват. Гласувайте за извънпарламентарно представени партии.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брау бе мисирки. Чакахте баш чекмедже бабаит да легне на смъртен одър и почнахте с истинските новини.
23
8
 
7
 
! Отговори
Аз съм преди 1 месец
Нека протестират срещу безобразното предизборно харчене на пари. Искат да купуват още 8 железа, които изобщо не са ни нужни. Похарчиха милиарди лева за въоръжаване, а сега вдигат и пенсиите без да имат пари за това в бюджета. Пенсионерите са най-малко засегнати от кризата. Истината е, че голяма част от народа е много прост щом гласува за ГЕРБ, Патриотите и Воля.
22
5
 
6
 
! Отговори
.!. преди 1 месец
Хе хе! Значи като знам какви са ни миснистрите апък като знам какъв е и премиера! Ми ние сме мнооого отдавна в дългова криза! Няма да споменавам какви изказвания и какви кредити се теглеха през тия 11 години мракобесие! И сега последно 5млрд. и те вече са похарчени! Разбирайте раздадени са на ахмед доган делян пеевски и бойко борисов! Така, че няма какво да ми ревете! Това сичкото ние си го причинихме сами!
21
11
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
Ако ни управляваха маргиналите и протестърите дето сега са на улицата, да сме навлезнали отдавна в дългова спирала и без Корона вирус ... Да не забравяме какво ни причиниха предишни правителства и то във времена когато целият свят процъвтяваше. Само да споменем фалиралите банки, блокираните европейски фондове и траповете в Белене и Цанков камък където бяха погребани парите на пенсионерите и майките от "Системата Ги Убива" ... !!!
20
7
 
11
 
! Отговори
115 преди 1 месец
Бойко и ГРОБ, не ги бърка, те тогава ще са изчезнали нейде из света, а Българите ще *** е супата.
19
5
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Тея заеми дето ги земаа кой жа ги връща бря? Народа . Нашите деца и внуци.Сагъ остана да девалвира левъ,И да влеем в еврозоната при курс 200льофа зъ 1 евро.Такваз няква я мислат.Ама тоаа път ко нидай боже стане жа играят брадвите.
18
3
 
28
 
! Отговори
Нищо общо преди 1 месец
Няма нищо общо с корона кризата. Като всяко едно правителство до сега, като видят, че килимчето им се изплъзва под краката, гледат да изхарчат каквото има, да задлъжнеят колкото могат, да приберат каквото е останало, следващите като дойдат да се оправят. Нищо ново, просто в този момент може да се окаже фатално за иначе така хубавата ни ,спретната и честна "държава".
Винаги едни и същи иди*ти ни управляват, независимо за кой си мислиш, че гласуваш.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е целта на заемите,ние и без това сме колония,а така хептен ше цъфнем
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма риск, а сигурно - упрпавляващите ни натовариха с невиждани дългове.
И не, и на децата е ясно, че не е заради коронавируса.
Като ти трябват лекарства и храна, не купуваш безполезни хвърчила, само за да вземеш комисионна. Не и ако ти пука задържавата.
но на нашите не им пука - това е очевидно.
15
4
 
11
 
! Отговори
Чекмеджет преди 1 месец
Ей *** яко съм заборчнел , а вие ще ми оправяте бакиите до де сте живи, тия милиарди ми требваха за джобни