Германия отново се затваря, а това ще и струва 10 милиарда евро

Мерките ще продължат до 30 ноември
28 окт 2020 20:11, Нели Христова
81
Германия отново се затваря, а това ще и струва 10 милиарда евро
Снимка: БГНЕС

Германия налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от Covid-19. Две седмици след началото ще има преценка дали мерките да се затегнат допълнително или да се отпуснат.
Това се споразумяха днес в телефонна конференция премиерите на германските провинции и канцлерът Ангела Меркел, предаде БНР. Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, които ще бъдат изплатени като помощи на засегнатите.

От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес-зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени.

Отворени остават и училищата и детските градини. Мерките ще продължат до 30 ноември, като целта им е да пречупят вълната на заразата и германците да могат да посрещнат Коледа с близки и приятели. След първите две седмици обаче ще се прегледа отново ситуацията и ще се прецени дали гастрономията и културните институции не могат да възстановят дейността си при строги хигиенни условия.

"Ако не вземем мерки сега, до няколко седмици се очакват по 100 смъртни случая и до 10 000 заразени на ден. Това не може да го понесем, икономиката също", коментира финансовият министър Олаф Шолц.

Той гарантира и нова финансова помощ за всички засегнати браншове. Малките и средните предприятия ще получат 75% от оборота, направен през ноември 2019 година, а големите фирми - 70%. Помощта ще възлезе на 7 до 10 милиарда евро.

Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство. Магазините остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ограничен брой клиенти - по един човек на 25 квадратни метра.

Днес институтът "Роберт Кох" съобщи за 14 000 новозаразени през последното денонощие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Безплатен съвет преди 3 години
Не е нужно да ръсиш обиди цял ден. Отиди при психиатър.
31
6
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
училищата и градините са отворени ... а там ще е мазало
30
2
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
И като изберат перчема вирусът ще изчезне. Това сериозно ли? Мъкаааа
29
1
 
2
 
! Отговори
Ковача преди 3 години
Напоследък все повече неграмотници пишат по разни сайтове. Заглавието ви е с правописна грешка.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...за да спре стремглавото покачване на броя на заразените...----Значи се знае, че покачване ще има, но да не е стремглаво а по-полегато???
27
2
 
0
 
! Отговори
ДО (не)Знайко преди 3 години
Най-добрият затвор е простотията. Тя е затвор, който си носиш със себе си навсякъде. А още по-несвободни са полуинтелигентите като тебе. Чули- недочули, разбрали -недоразбрали...Но изпускащи претенциозни, нищонезначещи мисли....
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"предприятия ще получат 75% от оборота" От оборота - демек без разноски да пекат баници, ток...Това се нарича държавен капитализъм. Ама на нашата територия....
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И мен надеждата ми е бай Дончо да спечели в неделя, че иначе не ми се мисли какъв ужас ни чака...Той самия ни каза че ако спечели няма да чуем за ковид повече! Един вид, завоалирано ни казва че цялата тая сороска вакханалия ще се обезсмисли, ако техния кандидат се провали на изборите...
24
1
 
10
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Най-добрият затвор е този, който не се нуждае от пазачи този, в който хората влизат сами, без да се суетят и сами се заключват в килиите си. Докато хората получават това което искат решетките на техния затвор са невидими.
23
2
 
10
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Меркел, премиера на Англи, външния министър на Холандия, боко, радев, тръмп....Как един политик не умря от ковид-а? Само мрът учителки и лекари. Един политик не умря. А де?!?!!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващата степен е като в Унгария, Полша, Чехия - затваряне на границите.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с мелеоните таратайки дизеляци дето ги произвеждат ежемесечно и никой вече не ги купува щото нема кинта ко праим? идват доста тежки времена за всички.от високо се пада най лошо. германците им предстои връщане в първи клас. чужденците като се разбягат ще трябва и кенефчетата сами да си чистят че и бабишкерите да си гледат.
20
1
 
2
 
! Отговори
Титаник преди 3 години
Значи, като видиш че кораба се наклонява и може да потъне, трябва да си намериш място в някоя спасителна лодка. Не офце и крави, а топло местенце на държавна заплата. Или лекар на ковид - тази професия има хляб за поне още 10 г.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жоре, изми ли много чинии днес?Много напред ли отиде днес с миенето на чинии?Голям манталитет си ей.
18
9
 
6
 
! Отговори
Ето най - важното! преди 3 години
"Отворени остават и училищата и детските градини." - това да го прочетат нашите управници и учители ( които само плачат, че децата ще ги убият и бля, бля, бля)!!!И тези деца се обучават от учители, които не са на 25г в болшинството си!
17
5
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен 1 Не им брой парите.Могат - правят го.Обаче ако просиш помощ, нещата се променят. Едно време като бях в БГ, често чувах - Всяка жаба да си знае гьола!Днес никой в БГ не разбира реалността в този свят.Тъпчат ви в главите, че някой ще ви налива пари в разсипаната държава, само защото сте в ЕС.Не 30, а 300год. няма да ви доближат до Европа с този селски манталитет.С БСП(БКП),ГЕРБ,АТАКА и всички други днешни разновидности ВИЕ сте обречени на НЕ ПРОМЯНА.Светът върви напред - вие НАЗАД
16
3
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Купувайте Овце и Крави,И отивайте на село ,Цивилизацията се разпада ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детските градини и училищата са развъдник. -----Така е и това "затваряне" няма да помогне нищо и ще бъде повод за истинско затваряне от декември с продължегия до март.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА кой ще те храни ако пак стане така?ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
13
6
 
9
 
! Отговори
Отчитат дейност преди 3 години
Детските градини и училищата са развъдник. С това половинчато затваряне само ще съсипят икономиката и нищо друго няма да постигнат. Или са т ъ п.и или по лошо, нарочно е.