Болниците пълни с пациенти с вируса, на 10 място сме в ЕС по смъртност

Нарастване на заболеваемостта се отчита във всички възрасти
Обновена: 29 окт 2020 10:39 | 29 окт 2020 10:17, Веселина Йорданова
76
Болниците пълни с пациенти с вируса, на 10 място сме в ЕС по смъртност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е на 21 място в ЕС и на второ място на Балканите по заболеваемост от коронавируса. По смъртност сме съответно на 10 и 4 място.

Всички области у нас вече са в оранжева или червена зона. Двете в зелено вече са в жълта зона, стана ясно на редовния брифинг в четвъртък на МЗ, на който бяха обявени данни от последната седмица.

Още по темата
Нарастване на заболеваемостта се отчита във всички възрасти, но особено в активна възраст, каза Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. С най-висок дял е смъртността във възрастта 70-79 години - 32%.

Тревожен е ръстът на приетите в болница, ежеседмично той нараства с 1/3. Над 2 хил. са медиците, заразени с COVID-19. 37% от тях са лекари, сестри са 33%.

Възприемчивостта към заболяването остава голяма, далеч сме от колективния имунитет, стана ясно още на брифинга. Броят на потвърдените случаи непрекъснато се увеличава - 120 на 100 хил. надхвърля заболеваемостта в последните 6 дни, а в последните 3 дни над 220 на 100 хил.

Да не се предозира витамин Д, да не се използва голямо количество имуностимулатори. Правилно хранене, физическа активност, добри емоции, който не издържа, да не гледа телевизия, какво става с коронавируса по света, препоръча д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му нещата се преекспонират. Преекспонирането доведе до недоверие в обществото, до страх и затова хората с удоволствие слушат приказки, че маските не работят, посочи специалистът.

Той многократно настоя да се носят маски и то правилно. По думите му антигенните тестове стават актуални за доказване на коронавируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 39, преди 3 години
"Много моля,всички ,които не вярвате ,че има такъв вирус и не носите маски подайте клетвена декларация в Нои , че при заразяване нито вие ,нито вашите близки ще отидете в болница !!!инак сте обикновенни страхливци и плямпалници"Веднага ще го направя, стига да ми се гарантира, че ще мога свободно да се движа където искам без от репки по муцуната. Предложението ти не чини нищо, изтърка се още през март, понеже никой не ми е признал такова право. Заразих се,минах го, не ми е трябвала болница.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на първо ще станем - нали с това управление оглавяваме всички най-лоши класации. С тая здравна система не ни мърда първото място, нищо че вирусът не е страшен, сега го емнаха като оправдание за разкапаното ни здравеопазване.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта е чрез ваксинити да се смъкне броя на човечеството.Там е разковничето,следва масово ваксиниране и последващо заболяване и смърт.
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам природата ли го измисли или човек, но този вирус е гениален. Много по-добър е от чума да речем, където смъртността е 90%. Там всички щяха да се изпокрият като мишки и нямаше да си подадат носа навън със седмици. Тук на 100 заразени умират 1-2-***. Всеки си мисли, че няма да е той. Имунитета е за 2-3 месеца и после пак се заразяваш, така че ваксината ще е безполезна, ако не се слага на всеки 2 месеца. Ковита ще смъкне човечеството поне с 1/3 за 4-5 години. А може и това да е целта.
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна лъжа е този вирус,а тестовете са страшна манипулация!Целта е контрол над хората посредством боледуване!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако парите отиваха не за тестове, а за лекарства, със сигурност нещата ще са по-различни!
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
маските работят, маските не работятработят, не работят... самите лекари незнаят за кво иде реч, па камо ли неуките политици.най-добре си хапвайте кисело млеко с протеини и си пийвайте ракийката вечер, повече разходки в планината и чист въздух. който е от града, да иде при нас на селски туризъм, да остави по някой лев. това е. вируси минават и заминават, не може да се прилагат воени мерки заради грип. моя дядо чумна епидемия е приживял и дори тогава е нямало такива мерки. давайте го по-смело.
38
4
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Преди да пишеш такива врели-некипели, вземи се осведоми първо... "Швеция постави рекорд по броя на заразените за последните 24 часа". 1980 броя! Да то обяснявам разликата между българската и шведската здравна система едва ли има смисъл. Манталитетът също няма какво да го обсъждаме - там не се налага да им се казва втори път какво да правят.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УжасКато има 340 болници и 55 000 легла, това не означава, че всички са резервирани за пациенти с Ковид.В една травматология, не можеш да настаниш инфекциозно болен, просто защото няма необходими условия.Или пък в родилните домове, да набиеш едни 200 човека болни от ковид.Аре по-сериозно. Имате глави, мислете с тях. Те не са особено красиви, така, че поне мислете с тях.
36
8
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Нещо не се връзва, по регистър у нас има 340 болници и 55 000 легла за което те получават пари!? А сега изведнъж няма легла и персонал, без да искат издадоха огромен грабеж...
35
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много моля,всички ,които не вярвате ,че има такъв вирус и не носите маски подайте клетвена декларация в Нои , че при заразяване нито вие ,нито вашите близки ще отидете в болница !!!инак сте обикновенни страхливци и плямпалници
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А уж имахме "алгоритъм " за справяне и лечение на тая гад,повръща ми се от всичките тия лакеи на които единствената задача е подлагането на вожда!
33
2
 
5
 
! Отговори
Боко преди 3 години
И бостанът ми е пълен с тикви и аз съм цар!
32
2
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 3 години
Оказва се, че и безлични хорица можело да са с големи имена и титли. Не го знаех, докато не се появи един щаб.
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко месеца някой каза да очакваме нарастване на приетите в болница заради увеличената цена на клиничната пътека. След като явно всички други болести изчезнаха и никой не боледува и умира от друго освен ковид, болните се увеличават за да имат пари болниците.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безполезниците от МЗ и НОЩ да не се правят на "ни лук яли, ни лук мирисали".Веднага по 5к заплати на лекари на първа линия, спешна помощ и 2,5к за сестрите.Така ще имат мотивация.Депутатите могат и без заплати.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте за 10 дни държавата, за да се види ще има ли ефект от мерките или няма и тогава да се решава как да продължим.., сега работим на парче, без ясна стратегия и убиваме бавно и сигурно бизнеса============и аз съм за тази теза, затваряме и издържаме десет дни в къщи и след това махайте мерки и ограничения и да си живеем живота!Сега всеки ден по-малко се затяга примката около нас!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далече сме от колективния имунитет, който е дотолкова непостижим, че вече взеха да споменават, че и ваксините няма да помогнат.
27
0
 
7
 
! Отговори
брех преди 3 години
Бацанюга нали щеше да използва лятото да подготви болниците?Ама като е некадърник...
26
3
 
11
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Много ясно, особено като ЕС обяви, че ще раздава нови 100 млн.евро за тестове. Освен това някой трябва да точи Здравната каса. Сега е паднало.Изгониха хиляди лекари, медицински сестри и санитари, сега търсят доброволци. Иначе, може да предвиждат нови стотици милиони на Агенция "Пътнаинфраструктура" - най-корумпираноото звено в администрацията, която да продължава да раздава милиони на "наши" фирми, но за заплати за медицински персонал пари няма.Оставка, съд и затвор за ГЕРБерската мафия!