700 км задръствания, опашки: Хаос във Франция преди локдауна

Кафенетата и ресторантите бяха препълнени
Обновена: 30 окт 2020 14:24 | 30 окт 2020 09:12, Нели Христова
58
700 км задръствания, опашки: Хаос във Франция преди локдауна
Снимка: БГНЕС

Огромни задръствания се образуваха вчера в Париж в последните часове преди Франция да влезе в режим на строги ограничения заради коронавируса за втори път тази година, съобщи ДПА.

Докато шофьорите бързаха да се приберат у дома или да напуснат столицата, се образуваха задръствания с обща дължина от 700 км, над два пъти по-дълги от обикновеното.

На левия бряг на Сена терасите на кафенетата бяха пълни предимно с млади хора, възползващи се от последния си шанс да изпият легално по питие с приятелите си.

В една голяма книжарница опашката от хора, правещи покупки в последния момент, бе от първия надпартерен етаж, надолу по стълбите, чак до касата на приземния етаж.

Фризьорите изнемогваха с постоянния поток от клиенти. "Човек ще си помисли, че Коледа е дошла по-рано", каза фризьорка на име Кати Дюотбоа пред Ройтерс.

"Ще бъде много трудно за нас. Коледният сезон е много важен за нашите приходи. Имаме чувството, че плащаме, че сме наказани за грешките на други", заяви тя.

Снимка: БГНЕС

Какви са условията на френската карантина

Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини.

Сред уважителните причини за излизане ще бъде и карането на деца на училище. Училищата остават отворени, за разлика от пролетта, когато образователните институции бяха затворени.

Европа се затваря: Испания в извънредно положение до май, хиляди полицаи по улиците в Германия

Децата над шест години ще трябва да носят маски по време на уроците. Досега правилото се прилагаше за деца над 11 години.

Университетите няма да работят. Кафета и ресторанти също. Затварят магазините и другите търговски обекти, с изключение на супермаркети, обществени перални, аптеки, оптики, автосервизи и магазини за авточасти.

Разрешава се също така излизането за тренировка един път на ден за час.

Хората ще трябва да работят задължително от вкъщи, освен ако това не е технически невъзможно, каза министърът на труда Елизабет Борн.

Остават отворени институциите, предлагащи на гражданите административни услуги. Отворени остават църкви, джамии и синагоги, но сватби ще са възможни само с ограничен брой присъстващи.

Хотелите ще функционират при ограничен капацитет и ще приемат само гости, които пътуват по работа.

Границите между Франция и другите страни от ЕС остават отворени. Забранява се влизането във Франция от държави извън ЕС, освен при специални обстоятелства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то в Париж повечето французи са възрастни хора.Останалите са араби и африканци.Прекалено много хора от етносите събрани на едно място с лоша хигиена как няма да има болести?
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на всичките тия мерки и границите си оставят отворени. Браво бе! Умно! Как да не им се възхитиш... Верно си е като въшляcване това, което се случва. Принципът е същия...
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ще се фалират от зор да не си затворят училищата. Ще бъде интересно.
9
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По зле от война става. Изкуфяха съвсем. Ще затворят месец два три като отворят пак същото ще стане и докога така. Колко локдауна ще понесе народа икономически и психически. И всичко това да пазят болни и стари предимно,които и без това всичко може да ги тръшне
8
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия с тоя локдаун сега са си спретнали още по-мащабно разпространение на заразата... Сега поне 2-3 месеца в локдаун ще им трябват, за да намалеят бройките на тия, които сега се заразяват от блъсканица по опашки и магазини... Не се ли сетиха, че така ще стане? Не можаха ли да предвидят тълпите пазаруващи за последно и да вденат, че ще си докарат по-голям проблем?
7
7
 
18
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 3 години
Сещам се за няколко държави, които гръмко се изцепиха, че вече са се изчистили, и са зона, свободна от короната. Само, че после въ шлясаха от същото. Това чака и Австралия, и Тайланд, че и Китай, затварянето не може да е вечно, а вирусът няма намерение да си тръгва, докато има потенциални гостроприемници, през които не е минал.
6
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
....Кой ни даваше за пример как Франция не си затваряла училищата и трябвало да правим като тях, щото ние сме били тъъпи и нищо не разбираме, та да гледаме от големите?
5
3
 
21
 
! Отговори
Ончо преди 3 години
Тук не е Азия, това няма да проработи.
4
9
 
14
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
***. Как лесно дават свободата си.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франция се бори едновременно да има и карантина, и условия за ускорено разпространение на заразата преди това...
2
0
 
19
 
! Отговори
100% 80-процентник преди 3 години
За момент си помислих че неразбориите са били като резултат от действията на ядрения физик от Ница...
1
18
 
20
 
! Отговори
Въпрос на време е преди 3 години
да направят масов протест по улиците. Ще видим колко дълго ще търпят втория лок даун.