Българин, лекар в Германия: Предпазливите се сблъскват с агресия

Д-р Борис Таблов е на първа линия в борбата с коронавируса
31 окт 2020 14:30, Нели Христова
22
Българин, лекар в Германия: Предпазливите се сблъскват с агресия
Снимка: БГНЕС

"Последният адрес от приключилото преди малко дежурство на спешен лекар бе в пълен унисон с обърканото време, в което живеем". Това пише във фейсбук профила си д-р Борис Таблов, лекар на първа линия в борбата с коронавируса в Германия.

"Докато се опитвах да преборя капана на умората и недоспиването, в съзнанието ми пътувайки натам една мисъл си пробиваше път - какво ще заварим. Неизвестността какво се крие зад ключова дума "засегнати съдове" в комбинация с чутото по радиостанцията - "изпратете втора линейка и полиция" подейства по-бързо от конска доза кафе. На мястото - група младежи, загърбили призивите за разум (да се избягват ненужни събирания), комбинирали безсънието с изкушенията на младостта, рисуват невероятна история. Срязана ръка, счупен нос - каквото такова. Медици сме, а не следователи. Само че където емоционалната превъзбуда е в повече, се случва какво ли не. Грешно разбрана дума, кипнала младежка кръв, опит за саморазправа с нас, боричкане, хвърчащи парчета пластмаса, полиция...".

"Изпитвам физическа непоносимост към агресията. Срещу агресия насочена към тези, които ти подават ръка когато имаш нужда оказа се и тотално неразбиране. И сигурно защото темите около вируса доминират в ежедневието ни напоследък стори ми се, че видях нещо общо със ситуацията в момента. Медици, учители, журналисти, роднини - всеки който призовава за предпазливост се блъсва в стена от агресия.

Подигравки, обиди, потресаващо незачитане на другия, пренебрежение изразявано с присмиващо се личице. Ако се разходите по стените на тези, които смятат за много забавно да сложат такова личице под новина за загинал човек, сигурно ще ви заприличат на героите за които разказах.

Превъзбудени, незачитащи къде поради (не)възпитание, къде от липсваща самокритичност дори "униформата", пренебрегващи правилата заради измамното усещане, че могат да смачкат всяко предизвикателство пред себе си, защото силата е на тяхна страна. Младостта не е порок. Глупоста е. Защото рано или късно всички ние научаваме, че истински силните хора, никога не биха обидили непознат, не се подиграват на различните, не се надсмиват над болката на другия. Едните са пример за вдъхновение, защото не спират да се борят да станат по-добри, другите - претенциозна имитация, с която се опитват да скрият слабостите си. Не знам защо ви споделям всичко това. Сигурно защото в коментарите, на много от хората, с които ме срещна случайността последните месеци виждам огорчение и неразбиране, подобни на тези, които изпитвам и аз, сблъсквайки се с поредната демонстрация на безчовечност тотално контрастираща на реалността. Сякаш губим вярата си в доброто. Сигурно защото срещите с него не оставят болезнения отпечатък на сблъсък с агресията около нас", пише още лекарят.

"Без да съм пророк мога да кажа, че ни предстоят трудни в емоционално отношение седмици, в които сигурно ще трябва да превъзмогнем още доста разочарования. Не знам за вас, но на мен не ми трябва много за да ми върне вярата в човека. Усмивка, мила дума, подкрепа в точен момент са напълно достатъчни. Помните ли филма "Предай нататък"? Направено добро не се връща назад, а се предава напред. Така то никога няма да изчезне, а хората ще виждат надежда и в най-трудните моменти от живота си.

Дълго време писах заради тези, с които не сме на едно мнение с надеждата, че можем да се срещнем някъде по средата. Сега важни са ми тези, с които сме. Ако опитът ви да направите добро, мили хора, попадне на грешния адрес, не губете кураж. НЕ СТЕ САМИ!", завършва той.

 

Последният адрес от приключилото преди малко дежурство на спешен лекар бе в пълен унисон с обърканото време, в което...

Публикувахте от Boris Tablov в Събота, 31 октомври 2020 г.

22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Neuruppin,малко градче в североизточна Германия
21
5
 
1
 
! Отговори
Ковид 19: преди 1 месец
Абе този "капацитет" да не го гласят за следващия здравен министър, че ни го натрапват напоследък почти нонстоп?!
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,Д-р Борис Таблов е на първа линия в борбата с коронавируса'' - още един родоотстъпник и печалбар отишъл да слугува вместо да работи за собствения си народ !
19
10
 
3
 
! Отговори
Ивайло преди 1 месец
Предател
18
14
 
6
 
! Отговори
Каквото е търсил, преди 1 месец
това е намерил в Германистан, продал род и родина за пари, ще тъпи и няма да мънка
17
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Явно доста не си е доспал колегата...не му се разбира какво точно го е напъвало отвътре. И защо е решил да се разтовари литературно от капана на умората...
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се връща в БГ , а не да риве.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От кой град пише лекара
14
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички българи в чужбина са доктори най-малко, и всички българки са докторки, също най-малко! Особено българките са най-доктори.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не случайно вече за трети път нашите 15 годишни са на едно от полседните места в Европа по четене с разбиране. "Функционална неграмотност" - ккакво да правиш
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Майна

"Регрес" или "дегрес"?
11
20
 
5
 
! Отговори
реджеб иведик преди 1 месец
ухахахаха...лелеле такъв пасвил измислено съчинена статия тип разкази под шипковия храст само някой ковид идХиод драскач може да съчини!!!...поне някоя истинска реална статия и новина ще публикувате ли?????....или само копи пейст и съчинени статии тип басни и притчи!!! и това ми било иформационно-новинарски сайт?!?!?....:))))))))))))...хайде трийте коментара че е неудобно реален и не е тролско-възхваляващ...че така с *** ви е по лесно..после и ние ще ви изтрием без да ви посещаваме и така!!!
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ъия сводки като от първа линия на ДС
9
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде ги намирате или измисляте тези елементи наричащи се лекари? Първа линия, коя, бяла? Смешници
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора, за мен положението е по-зле за съжаление от колкото очаквах. По горе човека пише, че агресията и незачитането на другите е породено от (не)възпитанието.
Всъщност, обаче четейки коментарите излиза, че голяма част от хората 90% дори не разбират за какво им се говори/пише. Деградацията е повсевместна! Но иначе мнения за политика, covid, управление на държавата, външна политика и т.н. всички са много компетентни и ръсят акъл с тонове...а голата истина е, че нямат за тях си!!!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иди..отите са навсякъде!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И там ги бият.

И в Германия ги бият. Даже по-често и повече.
5
7
 
21
 
! Отговори
Майна преди 1 месец
Леле мале, дори не можете за разберете какво е искал да каже??? Зове за ЧОВЕШКО отношение!!! Какъв регрес...
4
2
 
16
 
! Отговори
Докторе преди 1 месец
Приготви се за още по-сериозни сблъсъци защото ще има.
3
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не можах да разбера?Какво искаше да каже този български лекар в Германия?Вчера имаше статия за българска ягодоберачка от Испания,утре какво ли ще е?