Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите

Трябва да се промени взаимодействието между човека и животните
31 окт 2020 14:05, Нели Христова
116
Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите
Снимка: БГНЕС

Ако продължаваме с тези темпове, ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка. Това заяви д-р Хелиана Дундарова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН пред bTV. Тя е част от международна група експерти, изготвил доклад за оценката на риска от нови пандемии.

Според нея трябва да се ограничи нерегламентираният износ на диви животни, да се ограничи контактът между домашните и дивите животни, да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.

Пандемията от COVID-19 има животински характер и тя се разпространява глобално. Вероятно този вирус не е бил патогенен за човека от самото начало. Човекът е влязъл в пространството на тези животни - прилепите, и така сме стигнали до днешната ситуация, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Модерната епоха е започнала още в XIX век и оттогава до днес това е шестата пандемия. Повечето от пандемиите са със зоонозен характер, но те не възникват случайно, отбеляза ученият.

„Последните столетия човекът променя ландшафта на земните екосистеми. Селскостопанските животни са пряко свързани с дивите животни в по-голямата част на света, тъй като за правенето на ферми в Азия и Африка се използват диви площи. Това води до липса на хранителен ресурс за дивите животни, те търсят прехрана при домашните, влизат в контакт и се получават стресови ситуации. Домашните животни усвояват патогена от дивите, а ние като крайни консуматори също го получаваме“, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Докторите не са богове ! Първият закон за здравето гласи: ЧОВЕК САМ ТРЯБВА ДА ПАЗИ ЗДРАВЕТО/ ХИПОКРАТ/
7
7
 
6
 
! Отговори
5 милиарда < преди 3 години
и нещата ще се нормализират. Глобална забрана на многодетните семейства и хетеросексуалните бракове.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви лоши българи, карат "великия" ковид като настинка. Сега медиите трябва да си измислят умрели.
5
3
 
23
 
! Отговори
Мармота преди 3 години
Хелиана Дундарова - в превод Адската ПуTkaСпециално за хелуин ли я намерихте тази веганка?
4
8
 
9
 
! Отговори
Мехмед преди 3 години
Браво на вирусите! Населението на плнаетата трябва да е не повече от 3-4 милиарда! До тогава ще се мре по всякакви възможни начини!
3
6
 
11
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ако тази 'експертка'' има предвид, че идв аерата на изкуствено създаваните пандемии съм съгласен с не, все пак нашите глобални ''бащици'' са решили сериозно да ни редуцират!
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да повярвам какви овце сме хората. Група , малка група администратори и така наречените "лекари" превърнаха живота ни в ад. И не само не предлагат решение , за което им се плаща, а вече искат да ни държат в това положение завинаги. Трябва да се вдигне народа и да не се подчинява. Само тогава можом да се върнем към нормалното.
1
9
 
32
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Страшен "експерт", ей!