Как Мелбърн се справи с втората вълна на коронавируса?

Градът бе под блокада 110 дни
31 окт 2020 22:38, Нели Христова
56
Как Мелбърн се справи с втората вълна на коронавируса?
Снимка: БГНЕС

В началото на юли нощите в Мелбърн бяха дълги и тъмни. Културната столица на Австралия се изправяше пред ужасяващата реалност на поредната смъртоносна вълна от коронавирусни инфекции. Още тогава бяха предприети крайни мерки - градът отново се затвори, за да успее да овладее кризата.

Повече от 110 дни по-късно експертите смятат, че Мелбърн се очертава като световен лидер в потискането на втората вълна от COVID-19 заедно със Сингапур, Виетнам, Южна Корея, Нова Зеландия и Хонконг.

Райна Макинтайър, професор по биосигурност в университета "Кирби" от Университета на Нов Южен Уелс, заяви пред BBC, че реакцията на Австралия е "светлинни години напред" от САЩ и Великобритания.

"Това бе просто напълно шокиращо. Когато мислим за пандемии, не смятаме, че добре осигурените държави с високи доходи ще се разпаднат по шевовете, но точно това видяхме", споделя тя.

Петте милиона жители на Мелбърн са отново свободни. Австралийският град изтърпя една от най-дългите и трудни блокади в света. И въпреки че тя бе катастрофална за бизнесите и смазваща за мнозина работници, здравните специалисти смятат, че все пак блокадата е дала резултат.

Налице е предпазлив оптимизъм, че най-лошото е свършило, тъй като броят на заразените е изключително малък.

"Гордея се с постигнатото тук", казва професор Шарън Люин, директор на Института "Дохърти" в Мелбърн. "Резултатът е изключителен - но все пак не без болезнени последствия."

В понеделник Мелбърн не съобщи за нови ежедневни случаи на коронавирус за първи път от юни. В началото на август всеки ден болните бяха около 700, десетки хора умираха. Градът бе в основата на разгръщаща се криза в общественото здраве, а в други части на Австралия, които предимно бяха удържали COVID-19, хората затаиха дъх.

"Европа и САЩ са изправени пред изключително висок брой на заболелите. В Австралия имахме изолирано огнище, точно в Мелбърн, а останалата част от страната имаше изключително нисък брой дневни случаи. На много места те бяха сведени до нула", каза проф. Люин. "Нямахме друг избор, освен да влезем в пълна блокада,  за да се присъединим към останалата част от страната, която бе чиста от COVID-19. Това ни даде мотивация."

Маските станаха задължителни във Виктория, а в Мелбърн бе въведен вечерен час.

Животът се оттегли от затворените помещения, докато на фронтовата линия на невидимата война застанаха здравните работници и жителите на домове за възрастни хора. Истинското въздействие върху психичното здраве на хората може никога да не бъде известно.

"Разбираме защо правителството предприе тези мерки, които сработиха, но смятаме, че то може да действа по-бързо при облекчаването на ограниченията. Те възприемат прекалено предпазлив подход", обясни Адел Салман, вицепрезидент на Съвета на Виктория, миналата седмица. "Напрежението върху семействата, нарастването на домашното насилие - всичко това е от значение."

При глобална пандемия стратегиите за контрол на заболяванията варират в различните държави. Ключова част от защитата на Австралия е нейната география. Тя е голям, изолиран остров. През март тя затвори международните си граници за чуждестранни пътници, за да спре вноса на инфекции от чужбина.

От началото на пандемията в Австралия са направени почти 8,5 милиона теста. Повече от една трета идват от Виктория.

"Изключително добре се справихме с тестването", споделя проф. Люин. Друг експерт, Майкъл Тул, казва: "Само Виетнам и Хонконг се радват на подобен успех при потушаването на втората вълна."

"Саможертвата на обществото по време на блокадата постави Австралия в добра позиция да поддържа много малък брой случаи през идното лято", каза проф. Тул, международен здравен специалист от института "Бърнет" в Мелбърн.

Но са допуснати и сериозни грешки.

Гражданите и постоянните жители имаха право да се връщат в Австралия. При пристигането им те трябва да са под 14-дневна задължителна карантина. Но нарушаването на сигурността в хотелите в Мелбърн позволиха на вируса да премине от пътуващите към персонала, а от там - в общността, запалвайки смъртоносната втора вълна. Тези грешки се разглеждат от съдебно следствие.

Имаше и критики, че здравната служба на Виктория не е разполагала с достатъчно ресурси, когато е настъпила кризата, и че в ранните етапи проследяването на контакти на известни инфекции е било недостатъчно. Федералният министър на здравеопазването Грег Хънт заяви, че пред Виктория "е имало реални предизвикателства, но ситуацията се подобрява".

Той е идентифицирал четири критични стълба в решителния отговор на Австралия срещу COVID-19: затварянето на международните граници, "еднакво добро" тестване във всички щати и територии, проследяването на контакти, където Нов Южен Уелс е определил "златния стандарт" и общността, която е приела протоколите за дистанциране.

Премиерът Даниел Андрюс заяви, че държавата е готова да предприеме "стабилни стъпки към нормално COVID-лято по нормална COVID-Коледа".

Но няма преждевременно усещане за триумф. Повече от 900 смъртни случая, свързани с COVID-19, са докладвани в Австралия, вирусът не е елиминиран и бдителността ще трябва да надвие апатията и самодоволството.

"Няма да успеем да се справим с болестта, освен ако не променим начина си на живот, докато не получим достатъчно ваксини, които са ефективни", предупреди проф. Макинтайър. "Не можем просто да се откажем и да пожелаем животът ни да се нормализира. Това е природно бедствие, което се случва веднъж с живота, с катастрофални размери."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
Съсипали безброй животи на хора, съсипали безброй бизнеси...обаче били успешни. И Австралия ли страда от болна либерастия?
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами стопли се и вирусът отстъпи. Като захладнее и пак ще се появи.Всякакви други обяснения са политическа шашма.
38
2
 
3
 
! Отговори
21-век преди 3 години
Глупости вирус се лекува с мефикамент.Не със затваряне.
37
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ? 51 А те не се чудят! Целият трафик е карантиниан. И ние се бяхме справили, но управляващите клекнаха на бандитските мафиоти от туристическия бранш. Сиреч това, което продаде активите ни на скраб за бетонира подпорни стени. На тях хора в тази страна не им трябват. Персонал могат да си внесат от Молдова и Украйна. Трябват им туристи сеещи зарази.
36
1
 
7
 
! Отговори
? преди 3 години
Хубаво постижение за австралийците, само се чудя как ще се поддържа за напред това статукво ? Единственият вариант е никой да не влиза и никой да не излиза от Австралия. Или това затваряне да се прави през няколко месеца и пак...
35
3
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Не се е справила. След 1 месец ще имат пак 50000 случая.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Австралия нямаше продажна, платена журналистика на наЩе момчета с хотелчета, барчета и дискотекчета с мурвета и наркотичета, която да изкара най-отпред на сергията някакъв долнопробен мангър. Все-пак тоя вирус е милостив. Следващият път този начин на мислене и просташко-селски опортюнизъм ще унищожи цяла България.
33
1
 
0
 
! Отговори
Q sent me преди 3 години
Ем... Ясно е!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"бизнес " ,който за 1 месец рухва... не е бизнес."Каза общият работник, бачкаш на 1200 лева заплата.
31
0
 
2
 
! Отговори
Биго Мастерс преди 3 години
Гууд морнинг фашизинг троолс. Все по-близо сми до мичтата ни. Скоро щъ го напрайм! Чист сеят, в които да се разхождаме и плебса да ни прай вятър, рийш ли.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43Ама ако искаш си слагай ваксина като стане готова. Те сигурно и туберкулозата са я измислили,за да те отрепе ваксината пък все пак си оцелял някак като са ти били ваксина като малък против нея.
29
1
 
9
 
! Отговори
Б.Г. преди 3 години
Провал най-страшен е Мелбърн. От хотелите за карантина до частната охрана, която преспа със заразените и разболя гетата после до премиера, дето не можа да каже кой реши частни фирми да пазят хора под карантина... Цяла Австралия и е бясна защото, ако не бяха глупостите щеше да е в подем, като Китай вече.
28
6
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Интересно на какво отгоре е това самочувствие, дори в Рим , докато озверялата тълпа е крещяла на кървищата и смъртта по римските стадиони, в Китай е имало театър.
27
7
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами като великият европеец не иска да вземе пример от развитите азиатски държави, да вземе пример от Австралия и Нова Зеландия. Съвсем скоро простолюдието ще разбере че с пари не може да се лекува, а малко по-късно,че не може и да яде пари.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинМного плачат и в Нова Зеландия и в Япония, да.
25
6
 
5
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Тая статия я чете за пореден път тук, но отново ще споделя мнението си как се справи Мелбърн.Ами много просто - зимата свърши и лятото дойде.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си набави руската ваксина и не на 3б3 за вас вече!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На хелуин пожелах на едни извънземни довиждан е и дано повече не попадам на такива до края на живота си
22
5
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Абе вие не помните ли през май месец колко държави обявиха победа над вируса благодарение на двумесечният домашен арест и блокажа на икономиките!? Защото аз помня и след това една по една всички тези държави ''победителки'' на коронавируса една по една започнаха да пищят, че'' победеният'' вирус пак възкръснал и се развихрял!
21
6
 
6
 
! Отговори
до 26 от славянин преди 3 години
''Г'лупендер...,нали времето ,което се осигури от тази пауза на заразяване ще даде шанс на учените да открият лечение.''Още един вярващ в учените, които търсели лечение! Лечението е теб самият, куха кратуно, не в учените!