Спасена ли е шведската икономика след спорната стратегия срещу COVID-19?

Според топ-банкерите на скандинавската страната разхлабените мерки са правилни
137
Спасена ли е шведската икономика след спорната стратегия срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Швеция неслучайно похвали стратегията на шведското правителство в отговор на пандемията от коронавирус, поне що се отнася до ефекта й върху частния сектор, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Карина Акерстром, главен изпълнителен директор на Svenska Handelsbanken, заяви, че $начинът, по който шведското правителство се справя с пандемията, засега е добър"

"Бяхме по-отворени", коментира Акерстром след публикуването на резултатите от третото тримесечие. "Мисля, че можем да видим как колелата започват да се движат напред. Стратегията на Швеция е добра, ако става дума за бизнеса и икономиката".

В борбата с коронавируса Швеция никога не е налагала локдауни. Това решение може помогна на икономоката й, но със цената на многобройни човешки животи. Фитнес зали, училища, ресторанти и магазини са остават отворени, а предпазните маски за лица почти не се използват от по-голямата част от населението. Стратегията беше приета за изключително противоречива от здравните власти на скандинавската страна, което принуди правителството  да назначи комисия, която да разследва дали Швеция е избрала правилния противопандемичен подход.

Но след третото тримесечие е видно, че шведският бизнес и банките, които го кредитират, се намират в по-добра форма спрямо опасенията на мнозина през март.

Според повечето прогнози шведският БВП през тази година ще се свие само наполовина спрямо този на еврозоната. Последната оценка на Riksbank прогнозира свиване от 3,6% за 2020 г., последвано от растеж от 3,7% през 2021 г.

В същото време смъртността на Covid в Швеция възлиза на 58 на 100 000 души, която е поставя сред най-високите в Скандинавия. Още повече, съществуват и малко признаци, които да предполагат, че страната е близо до постигане на колективен имунитет, каквато цел беше поставена.

В четвъртък шведските здравни власти издадоха нов набор от препоръки (без ограничения), призоваващи хората в редица области, включително столицата, да избягват магазини, музеи и ресторанти, след като беше отчетен рекорден ръст на броя на заразените с Covid. В някои райони извън столицата е препоръчително да се избягва пътуване с обществен транспорт.

Шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел заяви, че пандемията вероятно ще продължи с години, което означава, че е твърде рано да се прецени кой модел е най-добър в дългосрочен план. Здравната система на Швеция все още не е под натиск, като хоспитализираните пациенти от петък заемат 57 от общо 525-те легла за интензивно лечение. При необходимост ще бъдат ангажирани военните сили, включително и мобилни полеви болници.

Училища

По думите на Йенс Хенриксон, главен изпълнителен директор на Swedbank, Швеция е направила някои "неща по-добре от други", и но има и "места, където правителството е сгрешило". Въпреки всичко има едно решение, което според Хенриксон, се откроява като най-правилното.

"Може би най-важното нещо, което направихме в Швеция, е да не затворим училищата", поясни Хенриксон. По този начин родителите се съсредоточиха върху работата си, независимо дали го правят от вкъщи или на работното си място.

Акерстром от Svenska Handelsbanken посочи, че ключов извод от коронакризата в Швеция е това колко гладко е продължил начина на живот, дори и повечето хора да работят дистанционно.

"Честно казано, в началото всички се чудехме как ще свърши това. Но като погледна назад, мисля, че развръзката е добра. И ефективността все още е висока, като тенденцията за дистанционна работа ще се увеличава", коментира Акерстром.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
0
 
! Отговори
Куха лейка преди 3 години
58 пише до 61????/ смях в залата.... ха,ха,ха, стига бе.....
71
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите са единствените, които не изнасят подробни данни за коронавируса в сайтаworldometers.info/coronavirusИнтересно защо?
70
5
 
18
 
! Отговори
факт преди 3 години
Китайците постигнаха своето,унищожиха икономиките на половита развит свят!Жълтата раса ще превземе земята!
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На времето Нострадамус е писал че царя на Жълтите ще иска с подлост да владее Света.Но царя на Татарите ще го спре и ще има война.Не знам какво е искал да каже, но ще се намери войн който да спре хегемонията на диктатора!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HandelТи ли си капацитета.... , който трябва да го оцени?
67
8
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Трябва ли нещо добро и сполучливо да се оплюе, DW е винаги насреща.
66
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партизаните от КНР-Китайкска Народна Република създадоха лаборатория под вещото ръководство на техния *** ел диктатор с единствена цел.Разработка на опасни вируси с цел хегемония пред света.Но нещата бяха изтървани още края на миналия век.Сега вируса Ковид19 пак беше изтърван пак поради небрежност на същата лаборатория.Китайците правят копия и ментета и заразяват Света.Ядрен удар ще ги върне към техните обичаи-Шугун-Мугун и харакири.Простички са и *** и.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, аз *** да не я мисля Швеция...
64
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според топ-банкерите на скандинавската страната разхлабените мерки са правилни"------- Щом е нещо правилно според банкерите , определено не е правилно за обществото Тези се интересуват само от това да трупат , колкото се може повече пари. Друго не ги вълнува
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да бъде спасен, защото Уханската чума от Китай ще взема все повече жертви.Унищожете Бацила за да спрете Чумата!!!!Унищожете лабораторията на Комунистите, те искат да налагат страх и паника!!!
62
12
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Ако се спрат парите за пострадалите икономики от Ковид, пандемията ще изчезне точно за един ден!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55 май някакви частни болници не били против дарението .Така разправяше той , не помня подробности как завърши сагата
60
1
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Единственото, което трябва да се въведе навсякъде, без да се затваря нищо е задължителна дистанция, маски на закрито и не събиране на повече от 20 човека на едно място. Ако това се спазва от абсолютно всички през цялото време пандемия след няколко месеца няма да има.
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция също вдигат бройките. За последните 7 дни имат 18 починали, а преди това известно време имаха по 0-1 починал на ден. Новозаразените са хиляди, а не стотици.
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На времето служих в зенитни войски.Такава траектория ще им спретна на Уханските китайски бок луци, че ще си търсят лабораторията за вируси в чер вата си!Бокл уци мръ сни!!!
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тая си тракектория, България ще настигне швеция до 3 месеца,а до март ще ги водим двойно.
56
3
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Спрях да чета до "но със цената". Пишеш ли неграмотно - тежестта на написаното намалява.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Имат и много повече 90 годишни ...
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ама ако бяха решили да затарят, имат и пари за безработица. У нас? Само се чудят как да ни преметнат!
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, в Швеция спазват дистанция много повече отколкото в България, но въпреки това имат почти 6000 починали.