Спасена ли е шведската икономика след спорната стратегия срещу COVID-19?

Според топ-банкерите на скандинавската страната разхлабените мерки са правилни
137
Спасена ли е шведската икономика след спорната стратегия срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Швеция неслучайно похвали стратегията на шведското правителство в отговор на пандемията от коронавирус, поне що се отнася до ефекта й върху частния сектор, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Карина Акерстром, главен изпълнителен директор на Svenska Handelsbanken, заяви, че $начинът, по който шведското правителство се справя с пандемията, засега е добър"

"Бяхме по-отворени", коментира Акерстром след публикуването на резултатите от третото тримесечие. "Мисля, че можем да видим как колелата започват да се движат напред. Стратегията на Швеция е добра, ако става дума за бизнеса и икономиката".

В борбата с коронавируса Швеция никога не е налагала локдауни. Това решение може помогна на икономоката й, но със цената на многобройни човешки животи. Фитнес зали, училища, ресторанти и магазини са остават отворени, а предпазните маски за лица почти не се използват от по-голямата част от населението. Стратегията беше приета за изключително противоречива от здравните власти на скандинавската страна, което принуди правителството  да назначи комисия, която да разследва дали Швеция е избрала правилния противопандемичен подход.

Но след третото тримесечие е видно, че шведският бизнес и банките, които го кредитират, се намират в по-добра форма спрямо опасенията на мнозина през март.

Според повечето прогнози шведският БВП през тази година ще се свие само наполовина спрямо този на еврозоната. Последната оценка на Riksbank прогнозира свиване от 3,6% за 2020 г., последвано от растеж от 3,7% през 2021 г.

В същото време смъртността на Covid в Швеция възлиза на 58 на 100 000 души, която е поставя сред най-високите в Скандинавия. Още повече, съществуват и малко признаци, които да предполагат, че страната е близо до постигане на колективен имунитет, каквато цел беше поставена.

В четвъртък шведските здравни власти издадоха нов набор от препоръки (без ограничения), призоваващи хората в редица области, включително столицата, да избягват магазини, музеи и ресторанти, след като беше отчетен рекорден ръст на броя на заразените с Covid. В някои райони извън столицата е препоръчително да се избягва пътуване с обществен транспорт.

Шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел заяви, че пандемията вероятно ще продължи с години, което означава, че е твърде рано да се прецени кой модел е най-добър в дългосрочен план. Здравната система на Швеция все още не е под натиск, като хоспитализираните пациенти от петък заемат 57 от общо 525-те легла за интензивно лечение. При необходимост ще бъдат ангажирани военните сили, включително и мобилни полеви болници.

Училища

По думите на Йенс Хенриксон, главен изпълнителен директор на Swedbank, Швеция е направила някои "неща по-добре от други", и но има и "места, където правителството е сгрешило". Въпреки всичко има едно решение, което според Хенриксон, се откроява като най-правилното.

"Може би най-важното нещо, което направихме в Швеция, е да не затворим училищата", поясни Хенриксон. По този начин родителите се съсредоточиха върху работата си, независимо дали го правят от вкъщи или на работното си място.

Акерстром от Svenska Handelsbanken посочи, че ключов извод от коронакризата в Швеция е това колко гладко е продължил начина на живот, дори и повечето хора да работят дистанционно.

"Честно казано, в началото всички се чудехме как ще свърши това. Но като погледна назад, мисля, че развръзката е добра. И ефективността все още е висока, като тенденцията за дистанционна работа ще се увеличава", коментира Акерстром.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България осигуровките са 32,7% , малко ли е?
31
11
 
15
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Локдауна не решава нищо. В Италия Франция, Испания, Британия имаше локдаун с месеци и какво? Пак са най зле. Някои тука викат - месец локдаун и после отваряйте! Е, в горепосочените дисциплинирани държави това не помогна.А за ваксината... Ако самият вирус не създава имунитет, то и ваксината няма да го прави. Факт.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Швеция не те занимава с нищо. Ти избра да отвориш статия за Швеция, че даже и да коментираш под нея.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактФакти са също така, че Нова Зеландия е 2.5 пъти колкото България, има само 5 милиона души население, има 600 островча, освен двата големи, по време на първото затваряне НИКОЙ не пътуваше до нея, а така или иначе НИКОЙ не пътува до нея. Не ми сравнявай остворни нации, дето най-близкото до тях е Австралия от всички места, а даже и то е на 2000 км.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕдинственотоОбщо между България и Швеция е, че това са... държави........България беше държава преди да я префасонират в БКП_Лайнарияяя!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе да си живеят в Швеция и да не ни занимават с моделите си, и лицемерието си. Фактите сами говорят, а и на Шведите скоро ще им мине гордостта от успешния модел. Само някоя и друга година и да се усетят, че днешните активни, утре са стари ненужни в домовете за възрастни. Обаче в цяла Европа нещата отиват натам, та се чудя къде ще избягат.Приличаше тука да ги събираме, ама нещо се оттекоха нещата. Ще поживеем, ще видим.
26
9
 
13
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Реалисти и прагматици, а не паникьори като нашите. Приели са фактите, претеглили са плюсовете и минусите, и са взели решение, което следват въпреки критиките. Не се влияят от злобни коментари, а държат твърдо курса. Шведите са твърдо зад правителството си. Правителството им ги уважава, а те му отвръщат със същото като спазват препоръките. Почнат ли обаче да им заповядват, ще им теглят една майна. По шведски.
25
1
 
5
 
! Отговори
До26 преди 3 години
А тук данъците са 30% по ниски и получаваме НИЩО. Това са пари на вятъра, не шведските.
24
2
 
2
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
Национално социално осигуряване за наетите лица-29,71% за сметка на работодателя + 7% такса за сметка на служителяМаксимален осигурителен доход-412 377 крони (~41 000?)ДДС-25%
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Норвегия и Финландия се справят добре с вируса, но не и Швеция. Имунитетът е краткосрочен и на практика стадният имунитет е илюзия без ваксина.
22
0
 
7
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
До 10те разликиАбе аиде стига с тия безплатни работи бе .Нам нищо безплатно.Среден общински данък върху дохода -31,56%Национален данък за доходи над 372 100 крони (~ 37 000?) годишно-20,00%Национален данък за доходи над 532 700 крони (~ 53 000?) годишно-25,00%Среден данък за църквата-0,99%Среден данък за погребение-0,22%Данък върху приходите от дивиденти и лихви-30,00%Национално социално осигуряване за самоосигуряващи се лица-29,71% + 7% такса за такса за пенсионно осигуряване
21
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близо милион загинали от Пандемията Ухан могат да бъдат малко онеправдани с реакция от Света с унищожаване на Китайския Ухан, защото Комунистически Китай е търсил и търси само Война и трябва да си я получи!!!!!!
20
7
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 години
В източна Азия, Австралия и Нова Зеландия се справиха с епидемията. Швеция ряпа да яде - там също започна нова вълна на заразяванв. Китай се справиха впечатляващо. В Лаос и Камбоджа няма нито един починал.
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Прекалено полвинчати мерки. Или или! Освен ако не затвориш всички до поне средата на март, когаот времето ще е оправи и няма да са толкова податливи на заболявания, няма да се получи нищо.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Във връзка с това!Ето какво стана в Копенхаген. Копенхаген изгуби няколко хиляди работника, защото имаше затваряне, макар доста по-меко от това в България. Загуби няколко хиляди шведи от Скане (южата и сравнително изостанала част от Швеция, където се намира и Малмьо), което може да се разглежда като "граничен" район, защото е 20 минтуи с колата или 25-30 с влака, по моста. Сега в Швеция има много повече шведски работници, плащащи данъци там. Това се случи.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма световна икономика която да издържи на натиска на Пандемията Ухан.Само унищожаването на лабораторията на Китай може да даде малко спокойствие на Света!
16
7
 
5
 
! Отговори
До16 преди 3 години
Кат гледам тук ще е по-зле сега. С тези меки мерки съсипията е пълна. По добре месец локдаун и после пълно отваряне с проследяване и входящите отвън карантинирани за 14 дни с полиция. Така имаме шанс да спасим хора и икономика.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Ехоооо! Алооо! Колко е час... не. Колко показва календара!Коя година е, бе?Китай Е "Великите сили", наред със САЩ и Русия!
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това решение може помогна на икономоката й, но със цената на многобройни човешки животи."Да, разбираш ли - почнаха да умират не от пневмония на 90 години, а от Корона.
13
5
 
25
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тия продължават да повтарят една и съща опашата лъжа: не е вярно, че не е имало ограничителни мерки - просто те бяха приложени от местните а не от централните власти. Въпреки всичко пак сгазиха лука яко.А Шведската икономика има същия спад като останлите големи европейски икономики, тъй че в крайна сметка не постигнаха нищо почти за сметка на много човешки животи.