Колко варианта на коронавируса има и кой е най-опасен?

Две от мутациите предизвикват интереса на учените
37
Колко варианта на коронавируса има и кой е най-опасен?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разграничени са 6-7 варианта на коронавируса. Една от разновидностите например не се среща в Италия, но я има във Франция и в Германия.

Няма данни някоя разновидност да предизвиква по-тежка клинична картина в сравнение с друга. Как ще протече инфекцията, това зависи от нашата имунна система и генетика.

Още по темата
Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология в Института по експериментална морфология и антропология към БАН.

Две от мутациите на коронавируса, предизвикващ Covid-19, привличат интереса на учените. Едната е по-широко разпространена и вероятно помага на вируса да се разпространи по-добре, а другата е свързана с негов ген, който се самоизтрива и това е наблюдавано при предишната епидемия от коронавирус през 2002-2003 година.

По думите ѝ изменчивостта е много характерна за вирусите, съдържащи РНК. Сегашният коронавирус е вирусът с най-голям геном при РНКовид вирусите и при него има "редактираща система", която му помага да поправи възникващи изменения, които са потенциални мутации.

"По този начин и поради това, че ние все още не му противодействаме чрез нашия имунен отговор или някакво специфично лекарство, той е много стабилен към момента. Смята се, че около два, три пъти, дори според някои автори е с до шест пъти по-ниска мутационна активност в сравнение с грипния вирус", обясни специалистът.

Проф. Александрова уточни, че между два вируса, изолирани от двама души в които и да е две точки на планетата, разликата е много малка.

Две от мутациите представляват интерес за учените. Едната, най-широко разпространената, възниква в началото на годината. През март се среща в 25% от циркулиращите вируси, през юни достига три четвърти, а след това процентът продължава да се увеличава. Тази мутация вероятно помага да вируса да се разпространи по-добре, предполагат учените.

Вирусите нямат интерес да се изменят рязко и повечето мутации са неутрални, изтъкна проф. Александрова.

Втората мутация се открива в ген, характерен за високопатогенните вируси като SARS и MERS. Част от този ген се изтрива и това се е случило и при предишната епидемия от коронавирус през 2002-2003 година, разказа проф. Радостина Александрова. В момента тази мутация се открива в Тайван и в Китай. Предполага се, че на теория би била свързана с по-лека клинична картина.

"Все още не знаем напълно ролята на този ген. Свързан е със способността на вируса да потиска естествения антивирусен имунитет на човека“, отбеляза вирусологът. Честотата на тази вече доказана мутация на този етап обаче не се променя, не се увеличава", уточни проф. Александрова.

"Съдбата на най-първия вариант - този, който е най-близо до вируса, който "прескочи" от прилепите в човека, той е на път напълно да изчезне. Което показва, че това, пред което в момента се изправяме, не е съвсем същият вирус, който е тръгнал в началото", посочи проф. Радостина Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
11
 
! Отговори
иво преди 3 години
Най-вредният вирус се нарича Боко Методиев Борисов-Тиквата.
10
0
 
4
 
! Отговори
Агууу... преди 3 години
Колко варианта на коронавируса има и кой е най-опасен?-------------Абе, "Балканския" Щам май шъ съ окаже един от най-опасните и заразните!?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един доцент казва че коронавирусите изключително трудно мутирали, друг доцент казва че вече е мутирал няколко пъти, но било малко щото по принцип мутирали 6-7 пъти по-бързо...Ела, че разбери кой е прав.
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз все си мисля, че ако Бабикяната беше станал един министър на здравеизпразването, тоя Ковид вече щеше да го няма.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краката в гореща вода с морска сол, инхалации с вряла вода, пак с морска сол, питателни горещи пилешки супи, липов чай с много мед, джинджифил с пчелен прашец.Антибиотиците много ги плюят, но Азакса неведнъж е спасявал положението, когато нищо друго не помага, лошото е, че има аптеки, където се лигават и искат рецепта, която не виждам как един грипав ще се яви при джипито, и ще зарази едни 50 човека, барабар с доктора, за да я получи.Господ като давал акъл е пропуснал много фармацевти.
6
7
 
15
 
! Отговори
Зодиак преди 3 години
Стига с този коронавирус. Даите нещо за зодийте. Кой са наи оязвими от коронавирус?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не отговорихте на въпроса, кой е най-опасен. И защо въобще го задавате тогава този въпрос? Нали сега хората ще се притесняват не само от това, дали имат COVID или настинка, а и от това, коя точно разновидност имат.
4
2
 
10
 
! Отговори
Съвет от сърце ! преди 3 години
Много ефикасен антивирусен препарат, който много помогна на мой болен познат ( 54г. с диабет и наднормено тегло) е Folaxan - полифенолен екстракт от растителен произход - действа срещу вируса и срещу възпалението - за една седмица му изчезнаха всички симптоми - кашлица, висока температура, тотална умора !
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярва, че тоя вирус е толкова страшен и смъртоносен, вирус като вирус. Проблемът е друг.Скапаното ни, разсипано, безхаберно и корумпирано здравеопазване, което няма възможност, нито желание да ни лекува. Опъват едни пари, уж за драве, които потъват на съвсем други неща и накрая трябва да си бръкнеш от джоба и да си плащаш като поп.Скапаното ни здравеопзване е вируса, който ни мори.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам за два: виртуален и медиен. И двата могат да бъдат опасни, но в България повечето са имунизирани и срещу двата.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените вируси от дкмс са най опасни.