COVID заля Европа, а в Китай - ред и спокойствие

Защо Китай се справя толкова добре с втората вълна
3 ное 2020 23:00,
169
COVID заля Европа, а в Китай - ред и спокойствие
Снимка:БГНЕС

Докато Европа отново е в плен на пандемията, официалният брой на заразените с коронавирус в Китай от седмици остава нисък. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден почти никога не надхвърля 100. Как е възможно? Защо Китай се справя толкова добре с предотвратяването на втората вълна, която заля Европа?

Една от причините: властите реагират бързо с карантинни мерки и с масово тестване при избухване на огнища като тези в северозападния регион Синдзян. В град Кашгар например над 4 милиона души бяха тествани в рамките на броени дни, пише "Дойче веле". 

Незабавно тестване, строга изолация на заразените и болните - така Китай очевидно успява да предотврати втора вълна на пандемията. В допълнение продължават да се прилагат ограниченията за влизане в страната, които предвиждат строга двуседмична карантина в специално обособени хотели.
 
Възможностите за упражняване на контрол, с които разполагат властите в авторитарен Китай, са немислими в западните демокрации. Личните права и свободи, защитата на личните данни - всичко това не играе никаква роля за Пекин при проследяването на контактните лица например. Мобилните приложения, които прецизно следят движението на хората, са се превърнали в част от ежедневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, задължително се регистрира, сканирайки специален код.
 
И още: когато има признаци за ново огнище на инфекции, ограничаването на обществения живот и спазването на карантината се контролират много строго. През лятото например, когато на пазар в Пекин избухнаха инфекции, на всички служители беше забранено да напускат града. Незабавно бяха върнати и редица ограничения - началните училища например останаха затворени.
 
Паралелно с това Китай систематично разширява капацитета си за тестване. На всеки милион жители е предвиден по един център за тестване, който в случай на локално огнище да може да извършва до 30 000 теста на ден. Задължително условие е всяка кампания за тестване да не продължава повече от седмица. В източнокитайския пристанищен град Циндао например, където в началото на октомври избухна огнище на заразата, в рамките на няколко дни бяха извършени цели 11 милиона теста.
 
И още една причина за добрата равносметка на Китай: след ТОРС и птичия грип хората просто знаят колко важно е да се пазят. Затова в Китай няма дискусии за носенето на маски, държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високо. Може би защото повечето хора вярват, че здравето е по-важно от свободите или защитата на личните данни. А и в Китай не е възможно да се оплачеш в съда срещу мерките, камо ли да протестираш против тях по улиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде в статията прозира идеята за тотален контрол на властите. А защо тогава да не мислим и за контрол над информацията. Няма никакъв алтернативен източник, от който да се съди за реалния брой заразени.
124
2
 
3
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Аре стига глупости. Китай пуснаха вируса за да сринат другите държави. Имат си ваксина и най-вероятно вече са ваксинирали огромна част от населението си. Как става при 1 милиард население да има само 86000 заразени. Със сигурност лъжат яко.
123
1
 
3
 
! Отговори
Чин Чун Фак Ю преди 3 години
Вие не усещате как ковида се наду като балон с въздух и се ползва от управляващите за политически цели.
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъхъм, ама това е защото в Китай не протестираха срещу маски и локдауни, ами си седяха 3 месеца затворени на общо основание. Нямаха Адибегови, които да мрънкат как щели да фалират МОЛ-ове и ресторанти, и не се опитваха да спасят летния сезон като ни увещаваха как в Слънчака няма вируси. Свърши лятото и изведнъж 100 пъти повече случаи на ден, Здравната система пред колапс, страхуваме се Бил Гейтс да не ни чипира и така
121
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжата за ковид заля Европа.
120
11
 
12
 
! Отговори
Депутат преди 3 години
Защо Китай се справя толкова добре? Защото там има диктатура, а не като при нас демокрация. Затова и ние трябва да станем като Китай. Откажете се от демокрацията за да сте здрави !
119
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Не само в Китай - и в Беларус, Швеция, Албания, Сърбия, Босна, Молдова, Армения и кой ли още не всичко е спокойно - факт. А който си мисли, че Китай са "нормална държава" - да *** да поживее няколко години да види как е.
118
3
 
1
 
! Отговори
Ваксина преди 3 години
Китай си имат ваксина дори и непатентована. Пък ние нека още ги тестваме.
117
2
 
17
 
! Отговори
еми преди 3 години
не можем да се сравняваме с тях, те се оправиха, а ние с всичките ни претенции за демокрация и цивилизованост- ще съжаляваме ще страдаме жестоко.
116
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен! преди 3 години
Скапани лъжци са тези китайци!
115
2
 
15
 
! Отговори
BB преди 3 години
в нормалните държави с нормални хора е така
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обожавам красивите китайки и мразя софия сСороскитеГендари
113
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защото такива изррооди като Мангъра да са обесени публично още след първия опит за внасяне на разкол в мерките на дуржавата. Да ви *** демокрацията и ценностите щом 63 живота загубени за ден трябва да ги приемем за даденост. Ми то при Своге като се избиха бяха пет пъти по малко и ден на траур имаше. Сега за 63 , мигане с очи и кимане с глави. Не ми трябват такива ценности евро атлантически.
112
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото в Китай няма такива "не искам да слагам маска" и тн простотии. Такива лигавщини само в западния свят ги има.
111
5
 
0
 
! Отговори
Ким към кен преди 3 години
Чим Чун чан чин чин чин
110
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го кажете на Мая *** ,която се е нагърбила да доубие системата с кресливите ужмайки
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай май си осигурява нови територии с тоя вирус.
108
10
 
22
 
! Отговори
Само преди 3 години
Не ни давайте за пример Китай. Той има огромна вина за разпространението на заразата по света. Освен това има много голяма цензура.
107
13
 
35
 
! Отговори
g987 преди 3 години
Това е абсолютна лъжа.Китай е тоталитарна и робовладелска държава.Официалните им статистики нямат нищо общо с действителността.Дане говорим за масовите убийства на на несъгласни от режима Си Дзин Пин Вируса.С подобни лъжливи пропаганди глобалистите се опитват ако могат да пробутат тираничния китайски режим в умовете на дрги хора за да го пожелаят.Потърсете къде са изчезнали всички учени дето 10-15 години преди това са работели във биолабораториите в Ухан.
106
9
 
19
 
! Отговори
Пътя е един преди 3 години
Меркантилноста на запада не знае граници, но рано или късно всички ще минат по пътя на Китай.