С каква скорост се разпространява COVID-19 при масови събития?

Епидемиолози изчислиха колко души биха се заразили
3 ное 2020 21:20, Петя Славова
21
С каква скорост се разпространява COVID-19 при масови събития?
Снимка: БГНЕС

Епидемиолози изчислиха скоростта, с която се разпространява новият вид коронавирус по време на масови мероприятия в затворени помещения. Оказва се, че в такива случаи при добра вентилация и спазване на хигиенните мерки броят на новите случаи на заразяване се увеличава до 23 %. Резултатите са публикувани в електронната научна библиотека medRxiv, съобщава БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Още по темата

Поради това, че в началото на пролетта коронавирусът SARS-CoV-2 започна да се разпространява бързо, много държави въведоха строги карантинни мерки, започнаха да отменят по-голяма част от публичните събития, включително концерти и спортни състезания. Епидемиолозите предполагат, че това е причината скоростта на разпространение на вируса рязко да намалее и страните да потушат първата вълна на епидемията.

През есента коронавирусът започна да се разпространява по-бързо, затова учените започнаха да обмислят как захлаждането и възобновяването на масовите мероприятия ще се отразят на скоростта на разпространение на инфекцията. Според тях, това е важно, за да се прецени дали отново трябва да се забранят масовите мероприятия с цел забавяне разпространението COVID-19.

За целта германски епидемиолози под ръководството на ръководителя на отделението по инфекциозни болести в болница "Мартин Лутер" Щефан Мориц се опитаха да изчислят тази вероятност посредством необичаен експеримент.

Те организирали своеобразен поп-концерт, на който дошли 1 200 доброволци и няколко музикални групи. Концертът се провел в затворено помещение, като преди началото му всички доброволци си направили тест за коронавирус, а по време на концерта били с маски.

Мориц и колегите му направили няколко сесии, като разполагали слушателите и музикантите на различно разстояние един от друг и измервали количеството аерозолни частици и другите потенциални преносители на SARS-CoV-2, които достигали до всеки от доброволците. Въз основа на тези данни имунолозите създали компютърен модел на разпространение на коронавируса в затворено помещение.

Моделът показал, че при спазване на мерките за безопасност и добра вентилация на помещението броят на новозаразените е относително малък. На всеки 100 000 души на концерти или спортни мероприятия с вируса биха се заразили средно между 5 и 15 човека. Общият брой на случаите на заразяване би се увеличил с 0,4 – 2,3 %.

Ако вентилацията в помещението не работи добре, при най-песимистичния сценарий, т.е. при пълна зала, липса на дистанция и неспазване на хигиенните норми, броят на новозаразените може да скочи с 23 %.

Затова учените препоръчват да се засили контролът върху работата на вентилационните системи, да се увеличат входовете и изходите на помещенията, в които се провеждат концерти и спортни състезания. Според експертите, с такива мерки е възможно забавяне на разпространението на COVID-19, без да е необходимо да се отменят всички публични мероприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Месеци протестъри нпошници като тия от възраждане дето писали в графа загуби цената на газта с ддс за 10 години. Тия да върнат кифлите и баниците изпечени с тая газ щот е загуба, някой требе да ги надере яко;
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен120 дена протести доказаха ,че вируса не се разпространява както казват.До сега цяла България да беше заразена.100-тината пpocтака ли са цяла България? В провинцията на никого не му пука за платените катунари и Фигуранта с големите уши.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауТи си мошеник.И не е за миг.
13
2
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Охлюва развива по...голяма скорост,от вируса.За това няма...заболели охлюви. (платено...съобщение)
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
120 дена протести доказаха ,че вируса не се разпространява както казват.До сега цяла България да беше заразена.
11
1
 
2
 
! Отговори
С първа преди 3 години
Космическа
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дойдат самосвалите.
9
3
 
6
 
! Отговори
Великият диктатор преди 3 години
Трябваше да изчезнем . Без ковид. Чезнахме 30г. Слаба работа.Сега с ковид пак не щем. Да мрем. Жилав народ. Тю.
8
4
 
6
 
! Отговори
Балканджия преди 3 години
Айде стига бре. Три месеца протести. София трябваше да гори вече.
7
3
 
7
 
! Отговори
Морталес крепатус преди 3 години
Сарс мерс ковид мовид . И се върдалят трупове. В чували. Фадроми Вагони. Шлепове .Ще се мре яко.И кой ще снася данъци?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня ден гледах 25 линейки за цяла София то срамота
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При масови - да. Ама шведското трио не събира повече от 10 човека...Пък и Божков вече не плаща, та няма да го има и това.
4
6
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
*** не иска да си разваля комфорта даже за миг. Това е проблема.
3
5
 
10
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВ преди 3 години
КАТО ВИЖДАМ БРАЧЕДИТЕ В КОВИД ОДЕЛЕНИЕТО В СОФИЙСКА БОЛНИЦА КАК СЕ ЛЕКУВАТ С НЮЧЕЦИ И УИЙСКИ.В ПРИСЪСТВИЕТО НА МЕД.СЕСТРА МИ Е ЯСНО КОЛКО ЧУВАЛА ЩЕ ИЗМЪКНЕТЕ.НО САМО НА СПИСЪЦИ.И ЧАКАМЕ ЕВРО ПАРИТЕ ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ....
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютен рекорд днеска на статии с фентази тематика
1
2
 
8
 
! Отговори
Една тиква рече преди 3 години
С короната ги таковам с 200.