Ваксината на Оксфорд едва ли ще е готова до Коледа

Експертите обаче имат малка надежда, че това ще се случи
4 ное 2020 18:53, Нели Христова
21
Ваксината на Оксфорд едва ли ще е готова до Коледа
Снимка: БГНЕС

"Има малка вероятност ваксината против COVID-19 да е готова преди Коледа". Това заяви ръководителят на групата от университета Оксфорд, разработваща един от водещите претенденти за ваксина срещу коронавируса.

"Има малък шанс това да се случи, но просто не знам", каза проф. Андрю Полард, главен наблюдаващ на процеса, давайки показания пред депутатите по време на съвместно изслушване на научните и здравни комисии в Камарата на общините, цитиран от The Guardian.

По думите на Полард е много трудно да се отговори на въпроса. Екипът на Оксфорд, работещ с фармацевтичната фирма AstraZeneca, все още не е разгледал никакви данни, за да разбере дали ваксината ще предпази хората от вируса или само ще помогне те да не се разболеят сериозно.

"Оптимист съм, че бихме могли да имаме резултати преди края на тази година, за да можем да направим анализ", каза той. След като това се случи, те ще трябва да предоставят своите данни на регулаторните органи.

"Необходимо е това да се случи, за да има много внимателен контрол върху всичко, което е направено в клиничните изпитвания. Трябва да се разгледа тяхната цялост и качеството на данните и да се провери дали резултатите са верни", допълни още Полард. След това ще дойдат и политическите решения за това кой ще получи ваксината и как тя ще бъде въведена.

"Възможно е други ваксини да бъдат одобрени преди оксфордската", казва той и се надява да има много от тях да са успешни, тъй като за 7-те милиарда души по света ще са необходими множество ваксини.

Кейт Бингъм, ръководител на британската работна група за ваксини, заяви пред комисията, че "може до няколко седмици" да се стигне до разглеждането на междинните данни както за ваксината на Oxford / AstraZeneca, така и за тази на BioNTech / Pfizer, за които Великобритания също е договорила сделка.

"Производството на ваксините е доста напреднало", заяви тя, но отказа да разкрие колко дози от оксфордската ваксина вече са направени.

"Когато резултатите са известни ще възникнат други въпроси", каза Полард. Американският регулатор, Администрацията по храните и лекарствата, заяви, че иска поне 50% ефикасност за одобряване на ваксина, но ако се установи, че такава ще предотврати 40% от случаите, политиците ще трябва да обмислят дали тя ще бъде от полза за здравните системи. .

"Би биро добър резултат, ако имаме ваксини със значителна ефикасност, независимо дали това е 50, 60, 70, 80 процента или каквато и да е цифрата. Това ще е огромно постижение. Ще означава, че  ще има по-малко хора с COVID, които ке бъдат приемани в болница. Хората, които са се разболели от рак, ще могат да си правят операции и да се лекуват", обясни Полард.

Но това не би означавало незабавен край на пандемията. "Ако постигнем тези крайни точки за ефикасност ще бъде наистина повратно за борбата ни с COVID-19q но за съжаление, това не означава, че всички можем да се върнем към нормалния начин на живот веднага. Необходимо е време за пускане на ваксини и не всеки ще е съгласен да се ваксинира. И все още ще има хора, които ще се заразяват с този вирус, защото той е твърде добър в инфектирането", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Ваксин Ваксинов преди 3 години
Нека да не бързат, няма много желаещи.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не е до Коледа, ще я чакаме по Ханука...
14
1
 
1
 
! Отговори
Надървен преди 3 години
Всеки *** ужасно се надървям от поредната ваксина и кат се окаже пак фишек почвам да се празня
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам българския прототип е готов, трябват 100на доброволци и съоръжения за производство. 20 млн. за лаптопи и 50 млн. за НПО тата ИМА, за ваксина няма !!!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С други думи ваксина няма да има скоро, но никой няма да го каже. Продават ни надежда, като със заявените бройки и платените милиони си мислят, че каквото трябва е направено. Само вижте нашите: здравния министър- преди 3 седмици вика подготвени сме много няма страшно, една седмица по късно вика баси мамата няма лекари за тия кревати. В понеделник вика бройките ще намаляват а днеска открива по 200 легла в болница. Продават надежда....
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Информацията се подава на час по лъжичка и политиците се опитват с положителни послания да удържат народното недоволство. Ако се разбере изведнъж, че ваксината няма да я има скоро и всички ще бъдат затворени по домовете дълго време то тогава хаоса и бунтовете ще са повсеместни. Спомнете си пролетта- политиците в Европа се надпреварваха да казват кога ще разхлабват мерките, а тамън ги бяха наложили. Някои дори не ги махнаха цяло лято. Но надеждата е храна за душата. Това ни продават...
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
университета Оксфорд да го ...., кой превари той товари. Закупуване на ваксини за здравния персонал няма нужда от кой знай какви проверки (те са на бойното поле), бюрократичните спънки да се отхвърлят безмилостно.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Всъщност вече са готови. Сега трябва да минат процедурите по одобрение и финалните тестове.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3"странно"Странно е за някой, който няма капка акъл в главата.Тества се в Бразилия, тъй като е по-евтино и в най-напрегнатата фаза 3 се изискваха много повече заразени отколкото имаше в цяла Великобритания.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя се готви на бавен огън!Ще е вкусна!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините които ще се използват са готови отдавна, просто чакат да мине технологично време за да ги пуснат.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са до под кривата круша.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко по малко се сервира информацията, която беше ясна преди месеци... Ваксината ще трябва да се подновява на всеки няколко месеца - 4-6-12, ще видим, но минимум 6 според мен... И няма да е напълно ефективна, тоест, няма гаранция... Но ПАРИЧКИТЕ ще текат.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Рио де Женейро 28 годишен доброволец който участва в тестването на ваксината AstraZeneca на университета Оксфорд е умрял в следствие на усложнения от корона вирус. Странно защо тестват в Бразилия, а не на студенти от Оксфорд или на дъщерята на Борис Джонсън?
2
0
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Следващата или по следващата?...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До коя Коледа?