COVID-19 може да намали и умствените ни способности

Вирусът прониква в мозъка и се разпространява чрез нервната система
5 ное 2020 21:09, Нели Христова
44
COVID-19 може да намали и умствените ни способности
Снимка: Pixabay

Лекарите в САЩ са установили, че около 24% от хората, които са прекарали най-тежките форми на коронавирусна инфекция, развиват пристъпи на делириум - объркване и треска, както и психически смущения. При някои пациенти подобни симптоми продължават няколко месеца след възстановяването, пишат учените в статия, публикувана от електронната научна библиотека medRxiv, цитирана от "Фокус".

"Сред пациентите с коронавирусна инфекция, които са приети в реанимация, делириумът е един от най-честите симптоми. Нашите наблюдения показват, че около 24% от тях го развиват след възстановяване. А в някои случаи делириумът се появява дори два месеца след изписването от болници ", пишат изследователите.

Поради факта, че коронавирусът на SARS-CoV-2 навлиза в тялото, човек може да загуби обонянието си или да започне да разпознава вкуса на храната по-лошо. Първите наблюдения на пациенти в Европа показват, че почти всички пациенти с COVID-19 са имали подобни проблеми.

Учените наскоро откриха възможната причина за това явление. Те открили, че вирусът използва обонятелни рецептори в носната лигавица на човека като един вид "портал" за проникване в мозъка и разпространение през нервната система. Наскоро британски учени разкриха, че поради COVID-19 болните могат да намалят умствените си способности. Това важи особено за способността им да разпознават значението на думите и изреченията.

Коронавирусна треска

Американски лекари, водени от доцентa в Университета на Мичиган в Ан Арбър (САЩ) Филип Влисайдс установиха, че COVID-19 може да има друг дългосрочен ефект, който засяга функционирането на мозъка. По време на своите изследвания те са наблюдавали здравето на 150 пациенти с много тежки форми на коронавирусна инфекция.

Учените са забелязали, че по-голямата част от тези пациенти, около 70%, докато са в реанимация, са претърпели няколко атаки на делириум - психично разстройство, при което у пациентите се помрачава съзнанието, намалява се вниманието, възприятието и мисленето. Лекарите не могат да подобрят или стабилизират състоянието на една трета от тях, докато не се възстановят. При много пациенти лекарите регистрират не само делириум, но и нарушения на умствената острота и паметта.

Допълнителни наблюдения показват, че много от тези симптоми се запазват дори след изчезването на вируса от тялото на пациента. Около 23% от тях са страдали от деменция и други сериозни психични увреждания, а 24% са имали повтарящи се пристъпи на делириум.

Учените предполагат, че тези проблеми са се появили поради факта, че коронавирусната инфекция нарушава функционирането на мозъчните съдове. В резултат на това в работата на мозъка се наблюдават сериозни смущения, включително деменция и делириум. По-нататъшното проучване на това явление, според учените, ще помогне да се разбере как да се предпази мозъка на най-уязвимите популации от такива дългосрочни последици от коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малиии, целия министерски съвет го изкара ковида, тия от парламента също, и да ви кажа - личи им.
13
2
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Най много му личи на вируса влязъл на боко тиквата в главата
12
6
 
5
 
! Отговори
Балонът се надува преди 3 години
Ваш морален дълг е да повярвате, че нищо по-страшно от този вирус няма. И да си кротувате, докато разни спекуланти се възползват от "извънредните мерки", за да преразпределят активи и да трупат внушителни банкови сметки. А, да - и докато полека идеите за конституционни права отстъпват пред толкова целесъобразната бюрократична диктатура, подплатена със стъкмистика, пред която бледнее всякакво фентъзи. Няма да се укротят, поне това е ясно.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност Ковида е расист, та и затова си мислят, че нанася умствени поражения.a то по рождение
10
4
 
7
 
! Отговори
Гогу преди 3 години
То и без вируса от 1989 година насам, само намаляване на умствени способности виждам. Регрес.
9
1
 
2
 
! Отговори
И без ковид преди 3 години
съм ***
8
5
 
6
 
! Отговори
Не знам, но... преди 3 години
...но заглавия, като това със сигурност може да се отрази на умственият капацитет. Не стига че сума народ изтеряса и изтрещя от цялата тая помия която блика от медиите, ами вчера почнаха пълни простотии да пишат. Ок да си, ще полудееш!
7
1
 
5
 
! Отговори
Onufrii преди 3 години
Хмммм...... значи имам корона вирус от 38 години ?!?!?!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно доказателство, че поне 75% от българите са преболедували това отдавна...
5
3
 
9
 
! Отговори
аналлизатор преди 3 години
Вярно е, че който си направи PCR при тази истерия доброволно, е завършен ***.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да осъществя коитус с въпросните учени може ли ?!? Нямат ли друга работа...
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахах на този ковид му приписват какво ли не вече, взе да става смешно малко..
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво правим сега,с наштУ Тикве?
1
1
 
15
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
НА БАЦЕ НЯМА ПОВЕЧЕ НАКЪДЕ