Болници искат отрицателен PCR от родилки, за да ги приемат

В столичния "Майчин дом" цената на теста е 120 лева
51
Болници искат отрицателен PCR от родилки, за да ги приемат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В столичния "Майчин дом" искат предварителен PCR при прием на родилки. “Може да се направи, където е удобно на жената. При нас цената е 120 лева и резултатът излиза до 24 часа", обясниха от лечебното заведение пред „Монитор“.

Още по темата

Две заразени с коронавирус са постъпили в родилното отделение на МБАЛ-Добрич, съобщи началникът на отделението д-р Ивайло Петев. Първият случай е бил преди 3 месеца. Вторият - отпреди седмица. Постъпилата родилка спестила на лекарите, че е била под карантина заради съпруга си, който бил с положителен резултат. Ден преди да роди, получила симптоматики, а PCR тестът се оказал положителен. Новороденото бебче било с отрицателни за коронавирус резултати. Майката и детето останали в отделението, докато изтече карантината.

PCR тестове не се изискват при постъпване на родилките в отделението, каза още д-р Петев. Такива се правят само ако има съмнения и до излизане на резултатите жените стоят изолирани в отделни помещения.

Досега не е имало бременна пациентка с коронавирус, но непрекъснато постъпват родилки, които са пътували или са били в някои от рисковите държави. Това коментират от родилните отделения във варненските болници и от СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“.

Според АГ специалистите успешните раждания в страната от заразени родилки потвърждават твърдението, че вирусът не се предава от майката на детето. Въпреки това във всяко от здравните заведения има предвиден вариант за настаняване и обгрижване на заразена родилка. PCR тест за новопостъпваща родилка се прави само при наличие на симптоматика, съобщиха от специализираната болница „Ниа Мед“ в Стара Загора, където са предвидили няколко легла за евентуални положителни случаи, но поне до 5 ноември такъв казус не са имали.

Няколко са случаите на родилки с положителни тестове, коментират от АГ клиниката при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, последният е приета по спешност 13-годишна казанлъчанка, която е родила недоносено бебе, преди да й излязат резултатите от теста в родния град.

„Когато знаем, че родилката е позитивна, е отделена самостоятелна зала, в която се извършва това раждане, съвсем отделен вход. Всички работещи лекари покрай родилката са с предпазни средства", коментира доц. Георги Минков от клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
10
 
! Отговори
Аз тя майката преди 3 години
Тази 13 годишната не се ли води още към децата и по двата казуса т.е. за корона вируса е малка да боледува , да ражда деца още повече. Социалните къде са ?
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ако е положителна какво правим,ще я оставим да роди дома или......?
6
2
 
19
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Представям си. Бебето приритва, родилката: "чакай, чакай, още 20 часа до резултата и тогава!"
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да няма после починали родилки , чакащи пред болницата резултатите от теста?
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е безобразие незнам защо не ги затварят тези болници от некадърници и да ходим на лекар в съседни държави
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всеки няколко ананаса, тествани с PCR тест, откривали по един с отрицателна проба
2
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ситуацията, в която сме не мисля, че е нещо ненормално. Даже напротив, трябва да се знае, за да може да се предпазят останалите родилки, както и лекарите. Както знаем са ни кът.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е нашите хора от лаборатории ,е нужди правят милиони ,на гърба на народа