Кучета, работещи на летище в Хелзинки, откриват коронавирус

Животните го правят по-бързо от PCR тест
6 ное 2020 19:33, Петя Славова
18
Кучета, работещи на летище в Хелзинки, откриват коронавирус
Снимка: БГНЕС

Кучета, работещи на летището в Хелзинки-"Вантаа", гарантират "почти 100%" откриване на коронавирус много по-рано от PCR тестовете, съобщи ТАСС.

Изпитванията тестваха около 100 пътници на ден с животни. Пристигащите пътници бяха помолени да се подредят и да избършат лицата си със салфетка. След това я поставиха в буркан и я дадоха на кучетата да помиришат.

Животните се обучават да показват възможно заразяване с определени движения. Ако кучето предупреди персонала, че тестът е положителен, пътникът се подлага на PCR тест.

До момента в експеримента са участвали около 2200 пътници и 16 кучета, които работят на смени. Туристите се подлагат на "кучешкия тест" доброволно.

Според Анна Хилм-Бьеркман от Университета в Хелзинки, използването на "кучета-снифъри" може да осигури евтина и бърза алтернатива на тестването със по-скъпите PCR-тестове на летищата. В момента този тест струва на летището в Хелзинки 300 000 евро.

"Знаем, че респираторните заболявания като COVID-19 променят телесната миризма, така че има много голям шанс кучетата да я открият", каза професор Джеймс Логан, председател на катедрата за контрол на заболяванията в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Болните миришели на китайски прилепи...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това куче, като души поне по два часа на ден слюнките на всички, със сигурност ще се зарази и то. И на свой ред ще стане разпространител. А тогава какво правим? Ще чакаме в пресата новата датска простотия, която да реши и този въпрос с някоя друга нелепост.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре ще е да пуснат и кафяви мечки в финландия поне има
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, променя се. И това се усеща осезаемо и от хората. Не е като кървящи зъби или старческа плът. Друга е. Ама, засега се радвайте на здравето си и мислете, че всичко знаете.
12
1
 
1
 
! Отговори
Зиг Ха.....зиг хай.. преди 3 години
Аууу колки"Европейско"и милосърдно звучи това.
11
2
 
3
 
! Отговори
Стаарата песен преди 3 години
Стар приом от 40-те години.И там едни кучета пазеха едни хора в едно лагери.
10
1
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
....ami pri polojenie ,che PCR sa absoliutno bezpolezni v sluchaia (potvardeno ot samia im otkrivatel ) ....ne chudno ,che kuchetata sa po-dobri !!!
9
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До Анонимен 9МНОГО ДОБЪР КОМЕНТАР!КУЧЕТАТА МОГАТ ДА СЕ ЗАРАЗЯВАТ СЪС КОВИД И НОВОПОЛУЧЕНИЯ ЩАМ ДА СЪЗДАДЕ ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ!!!АКО ТЕЗИ КУЧЕТА СА БЕЗ МАСКИ ТО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ОТИДЕ В ЗАТВОРА ЗА УМИШЛЕНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ОПАСНО БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучетата доказано надушват рак, както и предвиждат епилептични припадъци, някаква корона изобщо не е проблем за тях, проблема са журналистите които не са разбрали нищо и са превели грешно.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Залко, че после ги убиват след смяната :/
6
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ХОРАТА С КОВИД НЕ ПРОМЕНЯТ МИРИЗМАТА СИ!ТАЗИ СТАТИЯ Е АБСОЛЮТНА ПРОС-ТОТИЯАКО УБЕДИТЕ, ЧЕ КУЧЕТАТА МОГАТ ДА МЕРЯТ ТЕМПЕРАТУРА БЕЗ ДОПИР ЩЕ ПОЛУЧИТЕ НЕ ЕДНА А НЯКОЛКО НОБЕЛОВИ НАГРАДИ!!!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите да се учат ... Дали работи или не е от нулево значение.Достатъчно е песа да лае по тебе за ти наложат 14 дни карантина там и да им кихаш вредни за да им върви икономиката... Пък то е ясно че ако имаш съмнения нема да отидеш песа да ти реши съдбата а ще отидеш да си направиш тест.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаели, че вирусът променял телесната миризма.-----Не, не знаят и никога не са го знаели, и няма откъде да го знаят, и няма никакви досегашни изслезвания, откъдето да го знаят. Дай сега да опитаме, пък ако стане, да се прочуем. Ама не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Как може да плащат за такива простотии само летищните власти си знаят.
3
1
 
6
 
! Отговори
Пудел преди 3 години
Сигурно са обучени и да лаят по хора без маски и да поставят потенциалните носители на вируса под карантина в някой ъгъл на летището.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчиски! Доло мерките! Хората да си умират вкъщи!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скоро така ще претърсват децата ви на входа на училищата, ако някога отворят пак