Пробив! Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност

Съвсем скоро тя ще бъде предложена за одобрение
Обновена: 9 ное 2020 15:00 | 9 ное 2020 14:58, Нели Христова
242
Пробив! Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност
Снимка: БГНЕС

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Първите резултати от нашите клинични изследвания на ваксината срещу COVID-19 от фаза 3 съдържат доказателства за способността на нашата ваксина да предотврати COVID-19." Това обяви д-р Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer, пред журналисти.

Ваксината BNT162b2, която компанията разработва заедно с BioNTech е била ефективна при 90% от доброволците, които не са имали SARS-CoV-2 инфекция при първия междинен анализ на ефикасността. В проучването са участвали 43 538 участници, като досега не са наблюдавани сериозни проблеми, които да водят до опасения за безопасността. Едва 94 доброволци са се заразили с COVID-19 след приемане на ваксината.

Все още обаче се събират данни за безопасността на ваксината. Когато учените са напълно сигурни, ще бъде отправено запитване за одобрение към Американската администрация по храните и лекарствата. Това може да се случи най-скоро в третата седмица на ноември.

"Постигаме тази критична точка в нашата програма за разработване на ваксина в момент,  в който светът се нуждае най-много от нея, когато нивата на заразяване всеки ден поставят нови рекорди, болниците се приближават до запълване на пълния си капацитет, а икономиките се опитват да отворят отново. Благодарение на днешните новини ние сме една значителна стъпка по-близо до предоставянето на ваксина за хората по целия свят. По-близо сме до така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза. Очакваме с нетърпение да споделим допълнителни данни за ефикасността и безопасността, генерирани от хиляди участници през следващите седмици.", каза още д-р Алберт Бурла.

"Първият междинен анализ на нашето глобално проучване от фаза 3 предоставя доказателства, че ваксината може ефективно да предотврати COVID-19. Това е победа за науката и глобалните усилия за съвместна работа", каза проф. Угур Шахин, съосновател и главен изпълнителен директор на BioNTech. "Когато тръгнахме на това пътешествие преди 10 месеца, се стремяхме да постигнем точно това. Особено днес, докато всички сме в разгара на втора вълна и много от нас живеят в локдаун, още повече оценяваме колко важен е този етап на нашия път към прекратяване на тази пандемия. Ще продължим да събираме допълнителни данни, тъй като процесът продължава да се следи за окончателен анализ, в който трябва да са натрупани общо 164 потвърдени случая на COVID-19."

Фаза 3 на клиничните изпитания на BNT162b2 започна на 27 юли и до момента в нея участват 43 538 души, 38 955 от които са получили втора доза от кандидата за ваксина до 8 ноември 2020 г.

Приблизително 42% от глобалните участници и 30% от американските участници имат расов и етнически разнообразен произход. Процесът продължава да се следи, като проучването ще оцени и възможността кандидатът за ваксина да осигури защита срещу COVID-19 при тези, които са били изложени преди това на SARS-CoV-2, както и дали препаратът може да служи като профилактична ваксини срещу по-тежко заболяване от COVID-19. 

Компаниите са публикували актуализирана версия на протокола за проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
1
 
! Отговори
реджеб иведик преди 3 години
преди години виаграта на пфайзер имаше невероятен ефект държеше паламарката твърдя и правиш Кекиш поне час!!!....дали сега ваксината на пфайзер ще е пак успешна???...някой скоро ако е пробвал виаграта на пфайзер да сподели дали действа???
149
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лилипутин каза че руската ваксина имала 110 % успеваемост и западняците с техните 90% пасти да ядат.
148
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146Келнери, които ми обясняват какво правят ДНК или РНК базирани ваксини са ми интересни точно колкото Путин говорещ за нарушения в демократичните процеси на САЩ.А направо умирам от смях, когато прочета, че ако не страдаш от автоимунно заболяване ще заболееш от нещо друго. Чакай да направя една прогноза, ако не си биеш такава ваксина ще заболееш от нещо. Ще видиш колко прецизна е прогнозата ми! Хахахахахахахха
147
3
 
4
 
! Отговори
inatut преди 3 години
Ето има ваксина за *** и за другите.Като на първите им е в главите световна конспирация и пр, да си вземат да се боцнат с руската ваксина и да са щастливи.Да видим коло ще са желаещите само..
146
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де, руската е лоша, а тази пази даже и от уроки. Урковци. Ще им се хване някой на лъжите и измишльотините.
145
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Biontech е компанията в която Бил Гейтс е инвестирал 55 милиона. Само това като прочетох в гугъл и не ми трябва да знам повече.
144
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144.чети за RNA и mRNA ваксини. Това не е конспирация, има го и в Уикипедия. Ако наистина толкова ви мързи да четете, умирайте.
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, желаещите еднопосочен билет да се наредят на опашка.
142
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140Ти явно вече си се имунизирал, защото психичното заболяване е видно ...
141
0
 
1
 
! Отговори
Stoner преди 3 години
Само не разбирам защо ми бе изтрит коментара...Нито беше нецензурен, нито агресивен.
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138"Слагам само руска ваксина.Никаква друга ."А, дано, но като знам какви сте лицемерчета ....А иначе какво друго руско ползваш?
139
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
mRNA ваксините изменят човешкото ДНК. работят на генетично ниво, като смесват РНК на вируса, с ДНК на човека. Не са достатъчно тествани, няма доказателства и информация как влияят на организма след години. Лекари по цял свят НЕ препоръчват да се слагат подобни ваксини. Никой не може да ви принуди да си сложите този шит в кръвта. НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ, ако го направите може или да умрете, или да нямате деца, или да се разболетте от тежки автоуимунни заболявания, или от нещо друго.
138
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нормалния грип ваксината е с 25% успеваемост и сега за Ковида 19 изведнъж 90% как става това...пълна измама е...!!!
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагам само руска ваксина.Никаква друга .Защото знам колко ценят живота западните колониални империалисти....
136
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не е задължителна не ми дреме. Така е вървял света и така ще продължи - всеки избира. Отнемат ли избора ще има световна война и пак няма да стане насила.
135
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оффф, да излизат вече тези ваксини, да си ги нахакат ковид-изтерясалите и да се успокоят, да се напълнят касичките да гениалните маркетинг стратези... и да се приключва тази трагикомедия
134
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТНе е ли?Я кажи къде е учил средно образование и университет.
133
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#128 прочети малко повече за CRISPR. И не, Шенг не е американец. Както и всички китайци и руснаци, които излизат в списанията.
132
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Е, не е инсулина. Не помня кой пептид...
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 125 - не си прав - за другите не знам но Стив Джобс на практика е изобретил TrueType - с помощта на който стандарт в момента четеш този сайт... Бил Гейтс е бил добър програмист за времето си също!