Пробив! Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност

Съвсем скоро тя ще бъде предложена за одобрение
Обновена: 9 ное 2020 15:00 | 9 ное 2020 14:58, Нели Христова
242
Пробив! Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност
Снимка: БГНЕС

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Първите резултати от нашите клинични изследвания на ваксината срещу COVID-19 от фаза 3 съдържат доказателства за способността на нашата ваксина да предотврати COVID-19." Това обяви д-р Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer, пред журналисти.

Ваксината BNT162b2, която компанията разработва заедно с BioNTech е била ефективна при 90% от доброволците, които не са имали SARS-CoV-2 инфекция при първия междинен анализ на ефикасността. В проучването са участвали 43 538 участници, като досега не са наблюдавани сериозни проблеми, които да водят до опасения за безопасността. Едва 94 доброволци са се заразили с COVID-19 след приемане на ваксината.

Все още обаче се събират данни за безопасността на ваксината. Когато учените са напълно сигурни, ще бъде отправено запитване за одобрение към Американската администрация по храните и лекарствата. Това може да се случи най-скоро в третата седмица на ноември.

"Постигаме тази критична точка в нашата програма за разработване на ваксина в момент,  в който светът се нуждае най-много от нея, когато нивата на заразяване всеки ден поставят нови рекорди, болниците се приближават до запълване на пълния си капацитет, а икономиките се опитват да отворят отново. Благодарение на днешните новини ние сме една значителна стъпка по-близо до предоставянето на ваксина за хората по целия свят. По-близо сме до така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза. Очакваме с нетърпение да споделим допълнителни данни за ефикасността и безопасността, генерирани от хиляди участници през следващите седмици.", каза още д-р Алберт Бурла.

"Първият междинен анализ на нашето глобално проучване от фаза 3 предоставя доказателства, че ваксината може ефективно да предотврати COVID-19. Това е победа за науката и глобалните усилия за съвместна работа", каза проф. Угур Шахин, съосновател и главен изпълнителен директор на BioNTech. "Когато тръгнахме на това пътешествие преди 10 месеца, се стремяхме да постигнем точно това. Особено днес, докато всички сме в разгара на втора вълна и много от нас живеят в локдаун, още повече оценяваме колко важен е този етап на нашия път към прекратяване на тази пандемия. Ще продължим да събираме допълнителни данни, тъй като процесът продължава да се следи за окончателен анализ, в който трябва да са натрупани общо 164 потвърдени случая на COVID-19."

Фаза 3 на клиничните изпитания на BNT162b2 започна на 27 юли и до момента в нея участват 43 538 души, 38 955 от които са получили втора доза от кандидата за ваксина до 8 ноември 2020 г.

Приблизително 42% от глобалните участници и 30% от американските участници имат расов и етнически разнообразен произход. Процесът продължава да се следи, като проучването ще оцени и възможността кандидатът за ваксина да осигури защита срещу COVID-19 при тези, които са били изложени преди това на SARS-CoV-2, както и дали препаратът може да служи като профилактична ваксини срещу по-тежко заболяване от COVID-19. 

Компаниите са публикували актуализирана версия на протокола за проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
3
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Pfizer произвеждат ваксина на пълни обороти от няколко месеца насам. До края на годината ще имат 50 милиона дози
129
2
 
16
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
Че то без ваксина 98% оцеляват !!!??? А с ваксина 90% Голем напредАк нема що!!!
128
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми за ваксината. Важното е старци и луди да се успокоят че я има да си я бият и да оставят другите да живеят нормално без маски метри дистанция и тем подобни.
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТВ науката няма "почти" другарю. Или си пръв или вечно втори. МИТ получава признание за някои отделни подходи, за да вържат гащите за комерсиална употреба и дотам. Нобеловата награда съвсем коректно е присъдена на "двете дами". Не че борбата ти не е обречена де. "Китайчето" живее в щатите от 11 годишен. Китай няма нищо общо с познанията му. То е толкова китаец, колкото ти си индиец.
126
3
 
4
 
! Отговори
Ври ракията в казана преди 3 години
Моята ваксина е 10 лв литъра, качествена с 100% успеваемост. И не, не създава антитела, но след определено количество не ти пука за Коронката нито тя се интерисива от теб.
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ"Първият рекомбинантен човешки хормон използван в медицината е китайски, апропо."Како е апропо?
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118Ами виж - нито Стийв Джоб, нито Безоз, нито Елисън, нито Мъск, са изобретили компютрите, езиците за програмиране, технологията, нито са змислили електромобилите, маркетинга и прочие ... Ама всички лаври са у тях ...
123
0
 
4
 
! Отговори
скептик преди 3 години
Блажени са вярващите.
122
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Баце, генетичната ножица се разисква от 20 век. Японци и испанци са първите. А ти как мислиш че публикацията на Фенг Шенг излиза в Science почти успоредно с тази на двете ? За разлика от тяхната, където обясняват механизма след всички излезли публикации преди тях, Шенг показва редактирани клетки.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТВажното е да си пиеш хапчетата.
120
6
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До Анонимен 102 Съветската ваксина се указа ветеринарен препарат против бълхи.
119
0
 
3
 
! Отговори
Объркан преди 3 години
Язе като един *** гласоподавател на гр.о.п, вервам на баце и генералу.. те нали казаха, че стаден имунитет нЕма да има, щото разбираш ли начи, няма имунитет срещу новата гъша уня.. *** па сега тия чиляци били ваксина направили, дето пък нали ваксините и те разчитат на изграждането на имунитет.. та сега кой лъже елИкторота??? баце и пагона дето още чакеме яко да... или пък тия чиляците с белите престилки???
118
11
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Оу, драги ми смехурковци, суперблока Китай-Русия тепърва ще доминира. И сърбите отново ще излязат по хитри от нас.
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ"Един пример от тази година е Нобеловата награда за Химия, която спечелиха двете дами, а китаеца, който показа приложението остана навън."Хахахахаххааа. Значи Нобеловата награда трява да се даде не на тоя, който е изобретил генетичната ножица, а на тоя, който я е използвал. Само червен мозък може да раздава така награди за изобретения.
116
8
 
11
 
! Отговори
Ковидиот преди 3 години
Никога няма да си бодна тази ! Вървете на май ната си глобалисти!
115
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТАК-47 е еталон не за руското а за немското качество.
114
3
 
7
 
! Отговори
Надървен преди 3 години
Да бе, всеки път се надървям от поредната уж ваксина, и кат се окаже че ще я пуснаът 2025 и се изпразвам
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползата от тая ваксина ще е само една. След ваксинацията *** отите ще изчезнат.
112
3
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Първият рекомбинантен човешки хормон използван в медицината е китайски, апропо. А когато в Китай е имало медицина, запада е бил доста див. Но не е нужно да се връщаме толкова назад. Един пример от тази година е Нобеловата награда за Химия, която спечелиха двете дами, а китаеца, който показа приложението остана навън. Предполагам му е се таа. Абе,как може най големите крадци на света (янките) изобщо да коментират който и да е било друг....
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ". И к'ва е разликата между проститутките и бизнеса ?"Ахахахахахахаааа. Стой си при келнерите и проститутките и не се тормози. И не забравяй да си биеш червена ваксина (може и Спутник 5) докато се кланяш на Путин и Мао.