Любовта ли ще спаси света? Двойка създава ваксината срещу COVID

"Екип мечта!" - така описват всички двамата лекари
10 ное 2020 19:45,
140
Любовта ли ще спаси света? Двойка създава ваксината срещу COVID
Снимка: Daily mail

Лекарите Угур Шахин и Йозлем Туречи са семейството, което стои зад новата ваксина на Pfizer и BioNTech, която има 90-процентна ефективност срещу COVID-19. Тя възроди надеждите на света за намиране на лек срещу смъртоносната зараза, а зад откритието стоят денонощните усилия на двойка, свързана от любовта си към изследователската работа в медицината, пише "Дейли мейл".

Д-р Шахин, който основава две мултимилионни компании, едната от които -  BioNTech, е описван от познатите си като изключително скромен мъж на 55 години, който все още предпочита да кара колело до работа. Сега със съпругата му са приветствани като "екипът мечта" зад намирането на лечение срещу коронавируса.

Шахин е роден в Турция, но израства в Германия, където родителите му работят в завод на "Форд". Той учи медицина и получава професорска титла, като проявява интерес към изследователската работа в областта на имунотерапията. Шахин работи в университетски болници в Кьолн и Хамбург, където в началото на академичната си кариера среща своя колега имунолог Йозлем Туречи. Така медицинските им изследвания в областта на онкологията и имунологията стават споделена страст.

Йозлем е дъщеря на турски лекар, емигрирал в Германия. В едно от ранните си интервюта тя споделя, че дори в деня на сватбата си двамата със съпруга й отделили време за работа в лабораторията. Учените разглеждат имунната система като потенциален съюзник в борбата с рака и се опитали да подходят индивидуално към уникалната генетична структура на всеки тумор.

Така през 2001 година основават Ganynmed Pharmaceuticals – компания, чиято цел е да разработи антитела срещу рака. Д-р Шахин по това време е професор в университета в Майнц, но никога не се отказва от преподавателската си дейност, която върви паралелно с изследванията. През 2016 година той продава Ganynmed на японската Astellas за 1,4 милиарда долара.

През 2008 г. семейството създава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни медикаменти за лечение на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс  инвестира 55 милиона долара в компанията, която работи и по програми за лечение на HIV и туберколоза.

Колеги на Угур Шахин го описват като спокоен и овладян мъж, който избягва да проверява цената на акциите на компанията си и вместо това предпочита да чете научни списания. Той и съпругата му са в класацията на 100-те най-богати германци според в. "Велт ам Зонтаг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
3
 
! Отговори
999 преди 3 години
В България имаме БЦЖ ваксини, но нямаме имунолози милиардери, засега. Ако любовта ще спаси света, най-добре е всички да се влюбим, вместо да си бием най-новите ваксини.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За момента тече само реклама! Внимателно с изводите!
80
5
 
13
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Поклон пред тези хора и колегите им, лекарите които помагат на болните, компаниите които инвестират в бързото намиране на ваксина....
79
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците имаха НАЙ- добрите лекари в цял СВЯТ, но разни ***- анархисти, помагачи на Ислямситите, РАЗБОЛЯВАТ хората в България и Европа. Та тия турци искат да ОТКРАДНАТ работата на германците..
78
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай имат към 15 вида ваксини и очевидно работят защото имат по 20-30 болни за милиардното им население.Супер мега хипер турските доктори е рия двамата на снимката та те направили великата ваксина която е толкоз специална че трябва да стои 5 дена на -90 градуса за да работи.абравиха да кажат,че трябва да се инжектира на пълнолуние в кулата *** стар замък и на стените да има магически руни изписани със светена вода и капка кръв от телата на непорочни русокоси девици в бели нощници.
77
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турци по произход. Реално са живяли в Германия и по света!Ни трябва да имаме предубеждения за това кой от къде е, а какво представлява като човек, професия, ценности.Щом помагат да се реши този здравен проблем, моите почитания!
76
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кое е мъжът от тях?
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти между 18-22-годишен ли си, как думкаш само такива, а , старчок?
74
0
 
7
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Доста добър препис от Интернет. Всичко преписано дословно по Български!
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е йогурт дали руска сметана,кефир на запада не вярвам.
72
4
 
10
 
! Отговори
турчина преди 3 години
пак не четете кво пише или сте глупави : През 2008 г. семейството създава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни медикаменти за лечение на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс инвестира 55 милиона долара в компанията, която работи и по програми за лечение на HIV и туберколоза.
71
0
 
3
 
! Отговори
До до Анонимен 84 преди 3 години
Веднага доказа думите му,и Кънтиш на кухо, ама ЯКО!!!
70
4
 
5
 
! Отговори
аха преди 3 години
и аз искам хубаво бело и 20годишни пичонки
69
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 84Кънтиш на кухо, ама ЯКО.Не се притеснявай, не ми пречиш. Хладилника ти пак остава празен, пък ти плюнчи по форумите ...
68
4
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 79Той говореше за вашето. Седнали да обсъждат професори милиардери. Милите ми експерти с празни хладилници и още по-празни глави.
67
6
 
2
 
! Отговори
мхм преди 3 години
по хубоо купете от руската ваксина по-ефтино ше дойде
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До DAXВеднага си извади ръката от контакта
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрумНикой не го интересува жалкото ти дередже
64
0
 
3
 
! Отговори
ето преди 3 години
ето го отговора бе ! уж теория на конспирациите било Бил Гейц случайно говорил че може би предстои пандемия ДА ама НЕ! 'През 2008 г. семейството създава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни медикаменти за лечение на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс инвестира 55 милиона долара в компанията, която работи и по програми за лечение на HIV и туберколоза.'
63
7
 
8
 
! Отговори
! преди 3 години
Немци от Турски произход света ли ще спасят сега, че не разбрах нещо....