Любовта ли ще спаси света? Двойка създава ваксината срещу COVID

"Екип мечта!" - така описват всички двамата лекари
10 ное 2020 19:45,
140
Любовта ли ще спаси света? Двойка създава ваксината срещу COVID
Снимка: Daily mail

Лекарите Угур Шахин и Йозлем Туречи са семейството, което стои зад новата ваксина на Pfizer и BioNTech, която има 90-процентна ефективност срещу COVID-19. Тя възроди надеждите на света за намиране на лек срещу смъртоносната зараза, а зад откритието стоят денонощните усилия на двойка, свързана от любовта си към изследователската работа в медицината, пише "Дейли мейл".

Д-р Шахин, който основава две мултимилионни компании, едната от които -  BioNTech, е описван от познатите си като изключително скромен мъж на 55 години, който все още предпочита да кара колело до работа. Сега със съпругата му са приветствани като "екипът мечта" зад намирането на лечение срещу коронавируса.

Шахин е роден в Турция, но израства в Германия, където родителите му работят в завод на "Форд". Той учи медицина и получава професорска титла, като проявява интерес към изследователската работа в областта на имунотерапията. Шахин работи в университетски болници в Кьолн и Хамбург, където в началото на академичната си кариера среща своя колега имунолог Йозлем Туречи. Така медицинските им изследвания в областта на онкологията и имунологията стават споделена страст.

Йозлем е дъщеря на турски лекар, емигрирал в Германия. В едно от ранните си интервюта тя споделя, че дори в деня на сватбата си двамата със съпруга й отделили време за работа в лабораторията. Учените разглеждат имунната система като потенциален съюзник в борбата с рака и се опитали да подходят индивидуално към уникалната генетична структура на всеки тумор.

Така през 2001 година основават Ganynmed Pharmaceuticals – компания, чиято цел е да разработи антитела срещу рака. Д-р Шахин по това време е професор в университета в Майнц, но никога не се отказва от преподавателската си дейност, която върви паралелно с изследванията. През 2016 година той продава Ganynmed на японската Astellas за 1,4 милиарда долара.

През 2008 г. семейството създава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни медикаменти за лечение на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс  инвестира 55 милиона долара в компанията, която работи и по програми за лечение на HIV и туберколоза.

Колеги на Угур Шахин го описват като спокоен и овладян мъж, който избягва да проверява цената на акциите на компанията си и вместо това предпочита да чете научни списания. Той и съпругата му са в класацията на 100-те най-богати германци според в. "Велт ам Зонтаг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
18
 
! Отговори
Крум преди 3 години
Като чета коментарите си отговарям защо сме на това дередже
61
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БИОНТЕХ ВЕЧЕ ОБЯВИ, ЧЕ АКО СЛЕД ПОСТАВЯНЕТО НА ВАКСИНА СЕ ЗАРАЗИТЕ СЪС КОРОНА ВИРУС ТОВА БИЛО , ЗАЩОТО ПСЕВДО ВАКСИНАТА ИМ НЕ БИЛА СЪХРАНЯВАНА НА -100 ГРАДУСА А НЕ ЗАЩОТО ВАКСИНАТА ИМ ВСЪЩНОСТ СИ ВИ ЗАРАЗЯВА С КОРОНА ВИРУС ПЪК АКО ОЦЕЛЕЕТЕ ОЦЕЛЕЕТЕ-----------ТОВА НА СНИМКАТА НЕ СА ЧИСТИ ШАРЛАТАНИ А ПОЛУШАРЛАТАНИ И СИ ИМ ЛИЧИ!
60
1
 
2
 
! Отговори
Рашка преди 3 години
А бе тия сериозно ли говорят. Ние вече трета ваксина правим. Докога ще правите хората на глуп аци.
59
0
 
6
 
! Отговори
За Д..би.лите преди 3 години
Гледащи Нова,БНТ и Бтв не може да има спасение,там има тежка ментална повреда!
58
3
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТАЗИ ВАКСИНА НЯМА ДА ИМА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, ЗАЩОТО ТАКИВА ИМАТ ИСТИНСКИТЕ ВАКСИНИ СЪЗДАДЕНИ ОТ УМНИ ХОРА!!!ТАЗИ ВАКСИНА ЩЕ ЗАРАЗИ ВСЕКИ НА КОЙТО Я ПОСТАВЯТ С КОРОНА ВИРУСТОВА Е ВАКСИНА НА ПРИНЦИПА НА ХОМЕОПАТИЯТА КОЕТО ЗНАЧИ, ЧЕ ЖИВ ВИРУС Е ОТСЛАБЕН ИМА СИ ТЕХНОЛОГИЯ КАТО КОМПАНИЯТА БОАРОН САМО , ЧЕ БОАРОН НЕ ПРАВИ ХОМЕОПАТИЯ ЗА ВИРУСИ ЩОТО ЯВНО НЕСТАВА!!---ОЩЕ ОТ СЕГА ВИ КАЗВАМ, ЧЕ ВСЕКИ СЪС СЛАБА ИМУННА СИСТЕМА КОЙТО СИ Я СЛОЖИ ТАЯ ВАКСИНА ЩЕ СИ ИЗПАТИ!!!-ТЕСТВАНА Е НА СИЛНИ ХОРА!
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До опаааКакво, изпусна ли се?Нищо, бягай да смениш бельото.
56
3
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Поредната нескопосана пропаганда.
55
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен60Амин,дай Боже!....."Едно е да ти се иска,друго е да можеш ,и трето и четвърто-да го направиш"А бакалъм!
54
1
 
6
 
! Отговори
опааа преди 3 години
През 2008 г. семейството създава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни медикаменти за лечение на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс инвестира 55 милиона долара в компанията, която работи и по програми за лечение на HIV и туберколоза.
53
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен59"доколкото си спомняш"?..какво си сънувал бре?!..Аз НИКОГА не съм декларирал дали ще си бия некаква "ваксина" против ковида!НИКОГА!!!!..но СЕГА ще го направя:-БЕЗ МЕН в щурата вакханалия на ваксинацията!..така че сега имаш "Спомени от бъдещето"..
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоЛично твоя проблем е друг и много дълбок: толкова си психясал и оскотял, че всичко е някаква конспирация, а зад всеки ъгъл се крие врагът!А ваксината скоро ще е в употреба и ще спасява човешки животи, въпреки унищожителната критика от г-н Простото.
51
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
най-вероятно това семейство е на способни и упорити хора.ГРОЗНОТО в случая е,че една ЧИСТО "ТЕОРЕТИЧНА" "ваксина" се използва за сключване на ТРИЛИОННИ договори.ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА РЕШИЛИ ПРОБЛЕМИТЕ й!!!!..И като "подгряващ пиар" използват тези двамината,които ..повтарям:-Най вероятно са кадърни.НО ПРОБЛЕМА Е ДРУГ и много дълбок!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56"Да не забравим колко хиляди българи се спасиха в турски болници !! Защо сме такива ,оплюващи,неблагодарни.....стига с тази омраза .Колко живот имаме ???"Той *** по навик: като види някой да успява, веднага бърза да омаловажи, да наклепа, да обиди, белким забрави, че той за нищо не става.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоАбе червен каскет, ти у вас ли си переш ваксинки та питаш дали у нас имам такъв фризер? И, не се притеснявай, хората с малко повече акъл от теб са го измислили. А, доколкото си спомням, ти нямаше намерение да си слагаш ваксинка, тъй че за теб съвсем няма значение.
48
1
 
4
 
! Отговори
До Просото преди 3 години
Ще ни я пращат от Щатите с балистични ракети. Горе в космоса е студено.
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравим колко хиляди българи се спасиха в турски болници !! Защо сме такива ,оплюващи,неблагодарни.....стига с тази омраза .Колко живот имаме ???
46
3
 
5
 
! Отговори
Искендерун преди 3 години
Родният му град е основан от Александър Македонски, който е посял семето си от Пела до Хималаите и Тибет. Македонец пак ще спаси света.
45
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и пак до "43":-Мой човек,толкова "къртят мивки",че са създали ваксина,която НА ПРАКТИКА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛОЖИ!!!!!ТИ лично имаш ли.."фризер",който да поддържа -70 градуса?Ако имаш,значи ваксината е за теб и за НЯКОЛКОТО "вип-персони"..Ако нямаш,ще потърсиш друго решение..
44
3
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Надробили турска баклава в капсулите - и о, чудо...
43
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВАКСИНАТА ИМ Е ЧИСТА ПСЕВДО ВАКСИНА!!!!ПРЕДСТАВЛЯВА ИСТИНСКИЯ ВИРУС КОЙТО СА ОТСЛАБИЛИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН И ТОВА Е ВСИЧКО!!!ТАЗИ ВАКСИНА ЩЕ ЗАРАЗИ ПОВЕЧЕ ХОРА И ЩЕ ГИ ЛИКВИДИРА ОТКОЛКОТО ЩЕ СПАСИ!