Любовта ли ще спаси света? Двойка създава ваксината срещу COVID

"Екип мечта!" - така описват всички двамата лекари
10 ное 2020 19:45,
140
Любовта ли ще спаси света? Двойка създава ваксината срещу COVID
Снимка: Daily mail

Лекарите Угур Шахин и Йозлем Туречи са семейството, което стои зад новата ваксина на Pfizer и BioNTech, която има 90-процентна ефективност срещу COVID-19. Тя възроди надеждите на света за намиране на лек срещу смъртоносната зараза, а зад откритието стоят денонощните усилия на двойка, свързана от любовта си към изследователската работа в медицината, пише "Дейли мейл".

Д-р Шахин, който основава две мултимилионни компании, едната от които -  BioNTech, е описван от познатите си като изключително скромен мъж на 55 години, който все още предпочита да кара колело до работа. Сега със съпругата му са приветствани като "екипът мечта" зад намирането на лечение срещу коронавируса.

Шахин е роден в Турция, но израства в Германия, където родителите му работят в завод на "Форд". Той учи медицина и получава професорска титла, като проявява интерес към изследователската работа в областта на имунотерапията. Шахин работи в университетски болници в Кьолн и Хамбург, където в началото на академичната си кариера среща своя колега имунолог Йозлем Туречи. Така медицинските им изследвания в областта на онкологията и имунологията стават споделена страст.

Йозлем е дъщеря на турски лекар, емигрирал в Германия. В едно от ранните си интервюта тя споделя, че дори в деня на сватбата си двамата със съпруга й отделили време за работа в лабораторията. Учените разглеждат имунната система като потенциален съюзник в борбата с рака и се опитали да подходят индивидуално към уникалната генетична структура на всеки тумор.

Така през 2001 година основават Ganynmed Pharmaceuticals – компания, чиято цел е да разработи антитела срещу рака. Д-р Шахин по това време е професор в университета в Майнц, но никога не се отказва от преподавателската си дейност, която върви паралелно с изследванията. През 2016 година той продава Ganynmed на японската Astellas за 1,4 милиарда долара.

През 2008 г. семейството създава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни медикаменти за лечение на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс  инвестира 55 милиона долара в компанията, която работи и по програми за лечение на HIV и туберколоза.

Колеги на Угур Шахин го описват като спокоен и овладян мъж, който избягва да проверява цената на акциите на компанията си и вместо това предпочита да чете научни списания. Той и съпругата му са в класацията на 100-те най-богати германци според в. "Велт ам Зонтаг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоСъгласен съм със всеки поздрав, само да е от сърце и с добро.Не разбрах какъв го раздаваш. Аха аха да кажеш нещо и .... нищо.Каква е тая черта в *** да се *** в гърдите не знам. Знам, че прочетох, че тия хора не се тупат в гърдите. Явно става дума за диаметрални противоположности не само там.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е пример за успешна интеграция
40
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо кадъната е без забрадка ?
39
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КАТО ПРИБЕРАТ ПАРИТЕ НА БАЛАМИТЕ!!! ПОСЛЕ ЩЕ ПОЧНАТ С ОПРАВДАНИЯТА!!!АМА НАШАТА ВАКСИНА РАБОТИ САМО ЗА 1 ЩАМ :D АМА НУЖНО Е ВРЕМЕ ЗА ДА ПОДЕЙСТВА!!!И КАТО ЧОВЕЧЕСТВОТО РАЗБЕРЕ , ЧЕ СА ГО ИЗШМЕНТИЛИ ТЕЗИ ОТДАВНА ЩЕ СА НА КАРИБИТЕ ДА СИ ХАРЧАТ МИЛИАРДИТЕ :D
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко облъчване започна с тази "европейско-американска" ваксина... Сега започваме и със сълзливите, сантиментални статиийки за силата на любовта и семейството ли ?
37
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен43какво,не си съгласен с поздрава ми "Аферим,ашколсун,машалла"?..да не си и ти мивкаджия и въпросните "къртачи" да те дразнят?
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеН Тва червените пройдохи ще ме съсипете от смях. Абе другари, като нямате какво да кажете, ами мълчете си, бре, не се излагайте! И без вашите "интелигентни" коментари ще минем.
35
4
 
4
 
! Отговори
Окупаторите вън! преди 3 години
Някакво човече май се опитва да говори за Илон Мъск от низините на пролетарското си съществуване на *** на хранилка, ГосТ?Мъск струва повече от целия ти род, сладур!
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоНещо искаш да кажеш и аха аха да кажеш, *** нещо не ти се удава.Тия двамицата къртят мивки, като хора, като професионалисти ......
33
8
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Невъзможно да са турци, българи ще да са... от Шуменския край. Мдааа. Племето ни е дало най ногу на света, тва айрян, тва ракиджос, тва кътък, се от българската научна мисъл е дошло.
32
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МАХНЕТЕ И ОЧИЛАТА И ЩЕ ВИДИТЕ ЧИСТАЧКАТА ЛЕЛЯ ПЕНА А НА ТОЯ ЛУКАВ ХИТРУНГЕЛ АКЪЛА МУ СТИГА КОЛКОТО ДА ИЗМАМИ БУДАЛИТЕ!!!-----------------ИМАШЕ ЕДИН С ЕДНА ОБИЧКА ПО ТЕЛЕШОПА И ТОЙ ЯКО УБЕЖДАВАШЕ ЕКСПЕРТНО БАЛАМИТЕ В ПРОДУКТИТЕ КОИТО РЕКЛАМИРА
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Костя Копейкин сложи ли си руската ваксина?
30
4
 
8
 
! Отговори
Ебаааси преди 3 години
Ако заболееш от коронавирус има 1-2% шанс да се влоши и да умреш... и 98-99% да се излекуваш и да оздравееш без някакви последствия.... А най- добрата ваксина за сега ти дава 90% шанс да не умреш от коронавирус.Къде са 90% къде са 97 % ??? Значи може и "гола вода" за ваксина да ни дават, процентът излекували се и починали ... ще остане СЪЩИЯ . п.с. А да не говорим че огромно количества заразени , според лекарите прекарват болеста " на крак" и дори и не забелязват че са преболедували .
29
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кое е мъж от тях?
28
11
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Имам повече доверие на BioNTech, отколкото на съветската ветеринарна ваксина!
27
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
просълзих са!..Аферим,ашколсун,машалла!..макар че признавам,бая са пощурих кой от двамината е Угур,и кой-Йозлем....красиви имена..Звучат като музика.."Тхе дрийм ***"...И са преклоних като научих,че са сред стоте най-богати "германци" в Дойчландия..."Бизнес бизнес,ширпотреба".../помните ли?..-"НЛО"../
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хмм свършиха изборите, и веднага изкараха ваксина. Интересно
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се смееш ли да плачеш ли
24
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Респект на турската двойка!!!
23
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** сега ще се скъса да ги одумва, а хората къртят милиарди с акъл и са три пъти хора.Ми не е акъл да подпишеш че ще се пробваш да правиш ваксина и ще ти платят независимо от резултата. А и като вземем предвид сумата - явно алъш-вериша им върви, въпроса е с кой делкат. Наглия ПР само доказва скалъпената работа.Колкото до ваксината - умрела работа. Само 90% ефективност. Ми то шанса ти без ваксина е 97,5%. Какво да си говорим повече.