Любовта ли ще спаси света? Двойка създава ваксината срещу COVID

"Екип мечта!" - така описват всички двамата лекари
10 ное 2020 19:45,
140
Любовта ли ще спаси света? Двойка създава ваксината срещу COVID
Снимка: Daily mail

Лекарите Угур Шахин и Йозлем Туречи са семейството, което стои зад новата ваксина на Pfizer и BioNTech, която има 90-процентна ефективност срещу COVID-19. Тя възроди надеждите на света за намиране на лек срещу смъртоносната зараза, а зад откритието стоят денонощните усилия на двойка, свързана от любовта си към изследователската работа в медицината, пише "Дейли мейл".

Д-р Шахин, който основава две мултимилионни компании, едната от които -  BioNTech, е описван от познатите си като изключително скромен мъж на 55 години, който все още предпочита да кара колело до работа. Сега със съпругата му са приветствани като "екипът мечта" зад намирането на лечение срещу коронавируса.

Шахин е роден в Турция, но израства в Германия, където родителите му работят в завод на "Форд". Той учи медицина и получава професорска титла, като проявява интерес към изследователската работа в областта на имунотерапията. Шахин работи в университетски болници в Кьолн и Хамбург, където в началото на академичната си кариера среща своя колега имунолог Йозлем Туречи. Така медицинските им изследвания в областта на онкологията и имунологията стават споделена страст.

Йозлем е дъщеря на турски лекар, емигрирал в Германия. В едно от ранните си интервюта тя споделя, че дори в деня на сватбата си двамата със съпруга й отделили време за работа в лабораторията. Учените разглеждат имунната система като потенциален съюзник в борбата с рака и се опитали да подходят индивидуално към уникалната генетична структура на всеки тумор.

Така през 2001 година основават Ganynmed Pharmaceuticals – компания, чиято цел е да разработи антитела срещу рака. Д-р Шахин по това време е професор в университета в Майнц, но никога не се отказва от преподавателската си дейност, която върви паралелно с изследванията. През 2016 година той продава Ganynmed на японската Astellas за 1,4 милиарда долара.

През 2008 г. семейството създава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни медикаменти за лечение на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс  инвестира 55 милиона долара в компанията, която работи и по програми за лечение на HIV и туберколоза.

Колеги на Угур Шахин го описват като спокоен и овладян мъж, който избягва да проверява цената на акциите на компанията си и вместо това предпочита да чете научни списания. Той и съпругата му са в класацията на 100-те най-богати германци според в. "Велт ам Зонтаг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
12
 
! Отговори
предложение преди 3 години
Ами след като са сигурни в произведението си нека да го пробват първо на себе си
1
7
 
12
 
! Отговори
предложение преди 3 години
Ами след като са сигурни в произведението си нека да го пробват първо на себе си