Пробивът на Pfizer е чудесен, но няма да се върнем към нормалното преди Коледа

Компаниите правят всичко възможно ваксината да е одобрена преди края на ноември
10 ное 2020 19:05, Нели Христова
116
Пробивът на Pfizer е чудесен, но няма да се върнем към нормалното преди Коледа
Снимка: БГНЕС

Вчера Pfizer и BioNTech обявиха новината, която цял свят чакаше - ваксината им е повече от 90% ефективна срещу COVID-19. Но можем ли вече да въздъхнем от облекчение, че краят на пандемията е близо? Да, новините са добри, но за жалост има още много път, който да се извърви, преди медикаментът да стигне до нас и да се върнем обратно към нормалния си начин на живот.

Още по темата

Данните, които публикуваха вчера от Pfizer и BioNTech са от предварителния анализ на резултатите от фаза 3 на клиничните изследвания. Все още има нужда от повече информация за това колко е безопасна и ефективна ваксината, а след това регулаторите трябва да бъдат убедени, че тя отговаря на стандартите за качество, преди да я дадат масово на хората.

"Преди да се въодушевим прекалено много, трябва да сме напълно сигурни в безопасността на ваксината", казва доктор Софи Харман от университета "Куин Мери" пред BBC. "И въреки че говорим уверено за нея, не мисля, че ще се върнем към нормалния живот преди Коледа."

Но компаниите зад ваксината са категорични, че ще направят всичко възможно тя да бъде одобрена колкото се може по-рано. Те ще кандидатстват за "спешно одобрение", за да могат да използват медикамента преди края на ноември.

"Правим най-доброто, което можем. Работим ден и нощ. Часовникът никога не спира в нашите лаборатории и офиси, така че може да се справим в този кратък срок ", казва казва Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.

Ваксината ще трябва да се приеме на две дози между които има период от две седмици. Но има един голям проблем - съхранението на тези дози. Както при всички останали ваксини, които се разработват срещу COVID-10, и тази трябва да се държи на изключително студено. Тя се съхранява на -80 градуса. Ала двете компании са убедени, че ще могат да произведат и доставят 50 млн. дози до края на 2020 г. и 1,3 млрд. дози до края на 2021 година.

Това не е единствената ваксина срещу COVID-19, която се разработва. Близо дузина вече са във фаза 3 на клиничните си изселдвания, което означава, че можем да имаме още добри новини съвсем скоро.

"Има такава тенденция, че когато се развълнуваме за тези ваксини, си мислим, че те ще направят чудо и всичко ще се оправи. Но те не могат да заменят проследяването на контактите, тестването на хора със симптоми и промяната на навиците ни, за да спрем пандемията. Новините са чудесни и обнадеждаващи, но нека не се разсейваме и продължим да се борим в тази криза", казва доктор Софи Харман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ваксини да не ги очакват да завалят като манна небесна над цялото благодарно човечество в момента, в който са одобрени? Нали след одобрението трябва да се произведат невиждани досега количества, да се договорят доставките, да се обучи медицинския персонал. Не на последно място, един сериозен процент от населението няма да иска да се ваксинира. За каква Коледа говорят тези?
34
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксъри, дупчете се на воля. Никой не ви спира. Останалите ще рискуваме и няма да ви заразим, нали сте вакснати.
33
5
 
12
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Днес няма ли да има статии за Тръмп? Някакви разводи, безработни? Няма ли да продължава гаврата? Каква стана тя, сините щати на картата започнаха да изгасват.Йосиф Байдън и комунистите му паднаха в капана. Скоро атаката на национал-социалистите започва, да се готвят Меркел и Макрон, в Европа се точат гилотините.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коледа 2021 е твърде близо. Бих заложил, че плановете са минимум до 2024 в най-добрия случай
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувайте фризери които постигат поне -80 градуса.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става въпрос за Коледа 2021 година.
29
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко - ваксините няма да са задължителни. Но неваксинираните няма да могат да влизат в магазина и на други места, където има повече хора. На заведение, кино или пътуване - изключено. На работа само със сертификат, че си ваксиниран. Добре дошли в новото нормално
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като въведат сертификата за ваксина без който не може нито в магазин да влезеш, нито да започнеш работа, нито децата да ги приемат в училище - и всички ще се редим на опашки за "безплатни" (платени от здравните каси с наши пари) ваксини!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много поръчке,много нещо. Тия да не мислят по няколко пати да ни ваксинират. Или всеки ден като станем, че оборота ще е по-голям
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро може да се очаква да се въведе закон който дава данъчни облекчния на работодатели които наемат дамо ваксинирана стока от пазара на труда, понеже така спестяват разходи на държавата за здравеопазване.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама за коя Коледа не уточнявате
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе няма да е за богаташи ама аз за да е продавам знаят ли кви инвестиции трябва да направя и колко ваксини трябва да продам за да ги избия
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В договорите с които режимът в Брюксел вече е купил непроизведените ваксини, както България F-16, е записано, че производителят не носи съдебна отговорност за съдебни искове от странични ефекти и режимът в Брюксел е отговорен.
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Рио де Женейро 28 годишен доброволец който участва в тестването на ваксината AstraZeneca на университета Оксфорд е умрял в следствие на усложнения от корона вирус. Странно защо тестват в Бразилия, а не на студенти от Оксфорд или на дъщерята на Борис Джонсън?
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след ваксиниране ще има проследяване на контактите , тестване, ограничения. Честито
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ кво му е чудесното. ?? Поне кинти взехте ли ? Ваксината ще е само за богаташи с тези изисквания за съхранениеНяма да е за богаташи, богаташите не са толкова глупави да си правят ваксини. Една ваксина струва 300-400 евро, сключили са дотовори за около 1 милиард ваксини, които ще се плащат от здравните каси (тоест от масите) в ЕС, а маситте ще доплащат 10-20 евро и ще се радват, че ги ваксинират евтино!
19
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен9за съжаление,вече е късно.Никакви бунтове и "противодействия" не могат да помогнат.Ние окончателно сме набутани В МРЕЖАТА НА ПАЯКА..Разложението на ЧОВЕЦИТЕ е ТОТАЛНО!колкото и "откачено" да звучи,единствената ни надежда е "Второто Пришествие"..Как ще дойде?...Не знам!..Има много варианти...Който доживее ПОНЕ до 20--, може и да разбере..
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2"Защо не се подлага на съмнение тази ваксина като другите от една друга държава?"Защото минава през всички изпитания както трябва, а не се регистрира дори без да е тествана.
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Режимът в Брюксел е сключил договори за стотици милиарди с Pfizer и AstraZeneca и още есента щяха да пуснат нещо каквото и да е, но Русия и Китай ги изненадаха с анонса за техните ваксини които са 100% ефективни и при това няма да са задължителни.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво му е чудесното. ?? Поне кинти взехте ли ? Ваксината ще е само за богаташи с тези изисквания за съхранение