Пробивът на Pfizer е чудесен, но няма да се върнем към нормалното преди Коледа

Компаниите правят всичко възможно ваксината да е одобрена преди края на ноември
10 ное 2020 19:05, Нели Христова
116
Пробивът на Pfizer е чудесен, но няма да се върнем към нормалното преди Коледа
Снимка: БГНЕС

Вчера Pfizer и BioNTech обявиха новината, която цял свят чакаше - ваксината им е повече от 90% ефективна срещу COVID-19. Но можем ли вече да въздъхнем от облекчение, че краят на пандемията е близо? Да, новините са добри, но за жалост има още много път, който да се извърви, преди медикаментът да стигне до нас и да се върнем обратно към нормалния си начин на живот.

Още по темата

Данните, които публикуваха вчера от Pfizer и BioNTech са от предварителния анализ на резултатите от фаза 3 на клиничните изследвания. Все още има нужда от повече информация за това колко е безопасна и ефективна ваксината, а след това регулаторите трябва да бъдат убедени, че тя отговаря на стандартите за качество, преди да я дадат масово на хората.

"Преди да се въодушевим прекалено много, трябва да сме напълно сигурни в безопасността на ваксината", казва доктор Софи Харман от университета "Куин Мери" пред BBC. "И въреки че говорим уверено за нея, не мисля, че ще се върнем към нормалния живот преди Коледа."

Но компаниите зад ваксината са категорични, че ще направят всичко възможно тя да бъде одобрена колкото се може по-рано. Те ще кандидатстват за "спешно одобрение", за да могат да използват медикамента преди края на ноември.

"Правим най-доброто, което можем. Работим ден и нощ. Часовникът никога не спира в нашите лаборатории и офиси, така че може да се справим в този кратък срок ", казва казва Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.

Ваксината ще трябва да се приеме на две дози между които има период от две седмици. Но има един голям проблем - съхранението на тези дози. Както при всички останали ваксини, които се разработват срещу COVID-10, и тази трябва да се държи на изключително студено. Тя се съхранява на -80 градуса. Ала двете компании са убедени, че ще могат да произведат и доставят 50 млн. дози до края на 2020 г. и 1,3 млрд. дози до края на 2021 година.

Това не е единствената ваксина срещу COVID-19, която се разработва. Близо дузина вече са във фаза 3 на клиничните си изселдвания, което означава, че можем да имаме още добри новини съвсем скоро.

"Има такава тенденция, че когато се развълнуваме за тези ваксини, си мислим, че те ще направят чудо и всичко ще се оправи. Но те не могат да заменят проследяването на контактите, тестването на хора със симптоми и промяната на навиците ни, за да спрем пандемията. Новините са чудесни и обнадеждаващи, но нека не се разсейваме и продължим да се борим в тази криза", казва доктор Софи Харман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото знам 11 са ваксините на същата фаза като рекламираната в новината, но има 6 други ваксни в същата трета фаза, които са малко по-напред в тестовете.
14
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
Няма да се върнем към нормалното поне до февруари март.
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай вече отдавна имат ваксини 100% ефективни и сигурни.
12
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Прекрасно е, че ще имаме демократоична западна ваксина в лъскави западни опаковки и с красиви западни етикети а не като руската спутник на проста кирилица.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак не разбирам. Пролетта имаше вълна. Лятото имаше вълна. Сега е най-голямата вълна, като по всичко личи че сме в началото или в най-добрия случай около средата. Как може някой да очаква, че всичко това ще приключи до Коледа? Може би другата година, но пак няма гаранция.
10
4
 
15
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 3 години
Ваксината има ли чип, ако няма, не ми я хвалете..
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърдят че имунитета не трае повече от 2-3 месеца при преболедували . А сега твърдят че ваксината ше реши проблема.Май нещо си противоречат
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цел на занятието : няма да се върнем към нормалното преди КоледаЗЗащо ли ? Не се знае какво още ше измислят и какво ще се случи.Побъркан свят . И причината е новият световен ред който се подготвя.Да ни ограничат правата на максимум и после да си правят с нас каквото си пожелаят.Само бунтове е противодействието на народите.
7
3
 
6
 
! Отговори
Something fishy преди 3 години
Как беше поговорката "Бързата кyчka слепи ги ражда".Прави впечатление, че от една седмица нещо се разбързаха с тази ваксина да я пуснат преди декември.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщане към "нормалното" няма да има никога. Това което беше приключи. Сега идва новият световен ред но преди това ще разрушат старата система.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако до март месец нещо се задвижи и може да се ваксинират хората пак добре ще е
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя коледе 2025 или .... Забравете !
3
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЯКОЙ ЛЪЖЕ!ОТ СЗО ОБЯВИХА В КРАЯ НА ОКТОМВРИ 2020 ,ЧЕ ВАКСИНА НАЙ-РАНО ЩЕ СЕ ПРИЛАГА ПРЕЗ СРЕДАТА НА 2021-ВА ГОДИНА!!!ТЕЗИ ОЧАКВАТ ДА ЗАПОЧВАТ НА ВАКСИНИРАТ ОТ НАЧАЛОТО НА 2021-ВА
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не се подлага на съмнение тази ваксина като другите от една друга държава ?Хибридна пропаганда може би ?
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е COVID-10?