6 основни въпроса, на които Pfizer и BioNTech трябва да отговорят за ваксината си

Все още много факти остават неизвестни
11 ное 2020 20:58, Нели Христова
98
6 основни въпроса, на които Pfizer и BioNTech трябва да отговорят за ваксината си
Снимка: БГНЕС

Надеждата, че скоро ще се върнем към нормалния си начин за живот, се появи отново, след като Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината им срещу COVID-19 има повече от 90% ефективност. Но въпреки че има солидна причина да сме оптимисти, експертите предупреждават, че данните от опитите не са окончателни и има много неизвестни. Ето кои са шесте основни въпроса, на които се надяваме съвсем скоро да получим категорични отговори.

Още по темата

Колко безопасна е ваксината?

Pfizer и BioNTech обявиха, че досега не са се появили "сериозни опасения за безопасността", но събирането на данни продължава.

"Има някои странични ефекти - като възпаление на ръката или треска, които са доста често срещани при ваксинациите", отбелязва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия, пред The Guardian.

"А като се има предвид, че това е съвсем нов тип ваксина - такава, която използва технология наречена mRNA, която до момента не е била одобрявана за употреба върху хора - не е невъзможно някой да е алергичен към компонент от нея", допълва той.

Може ли ваксината да предотврати по-тежко развитие на заразата?

Pfizer провежда изследване, което трябва да покаже дали ваксината може да ни предпази от по-тежко протичане на COVID-19, но данните от него все още не са публикувани.

"Това, което можем да кажем, е, че ваксината спира клинична симптоматична инфекция, но има несигурност относно асимптоматичната инфекция", казва Хънтър. "Но да се надяваме, че ще получим отговор на този въпрос докато вървим напред."

"Логично е, че ако не се заразите с вируса, няма как да го изкарате тежко", казва д-р Александър Едуардс, доцент в Университета в Рединг.

Предотвратява ли ваксината предаването на вируса?

Все още не е ясно дали ваксината може да предпази от инфекция от COVID-19 или просто срещу проява на симптоми, след като сте се заразили с вируса..

"Ако спира инфекцията, тогава по дефиниция трябва да спре и предаването на вируса от един човек на друг", казва Хънтър. "Ако нямате инфекция, защото сте били имунизирани, така или иначе няма да заразите останалите. Но ако води само до асимптоматична инфекция, все още съществува рисков потенциал да заразите и други хора, въпреки че почти сигурно ще бъде много по-нисък, отколкото ако всъщност сте клинично болен."

Работи ли ваксината при възрастни хора и деца?

"В изследването са участвали деца над 12 години и хора на възраст до 85 години, но данните, разпределени по възраст, все още не са публикувани", отбеляза проф. Бийт Кампман от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Повечето ваксини не действат толкова добре при възрастните хора, колкото при по-младите. Това не е изненадващо, тъй като възрастните хора не винаги предизвикват ефективен имунен отговор дори и към естествена инфекция", отбелязва Хънтър. "Така че не би било изненадващо, ако възрастните хора не реагират толкова добре, колкото по-младите хора на тази ваксина, но данните ще покажат", добавя той.

Защо не работи при 10% от хората?

"Трудно е да се каже защо ваксината не е подействала при тези пациенти, без да се знае кои са те", казва д-р Стивън Грифин от Университета в Лийдс. "Ваксината ще действа по различен начин при различните хора, така че често получавате различна степен на реакция в рамките на популациите. Може да се дължи на това, че всички те са били в по-напреднала възраст, или може да са от различен расов произход, или работи само при 9 от 10 души", обяснява той.

"Докато наистина не се задълбочите в данните, е трудно да разберете защо някои хора реагират на ваксината, а други - не", добавя Грифин.

Колко трае защитата?

Степента на ефективност от 90% е изчислена седем дни след инжектиране на втората доза, но тези резултати вероятно ще се променят, тъй като данните се събират в по-дългосрочен план.

"Като цяло, за да се установи колко дълго трае защитата, ще са необходими последващи изследвания, за да се открият нивата на двата вида имунни отговори - антитела и Т-клетки - както и всички рискове от повтаряща се експозиция на вируса", казва Кампман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средният срок на клинично проучване в България е две години. Казвам "среден", заради разни *** и ***! Т.е., има едни две години, преди ваксината да се одобри в България!!! За повече инфо - ИАЛ.
18
1
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Сега - 80% протичат леко. След ваксинация - при 90% действа и то - засечено на 7мия ден от втората инжекция. А на 30ия или 180ия ден - какъв ли ще е процентът???
17
10
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Питай ги ве ! Защо питаш нас ? Никой не ви кара да се ваксинирате бе,катъри ограничени ! Правете каквото искате ! Пууууу.....голямо освиркване,големи философствания,големи разследвания....Да се чуди човек такова умно племе,разбиращо от всичко,а държавата му най-бедна в Европа.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи - създали са нещо , което не само че безкрайно трудно да се разпространява , съхранява - трябваше му температура от минус 70 градуса , но и съвсем не са убедени ,че помага , за страничните действия да не говорим Защо са тези фанфари тогава . Или бързат да се наредят на опашката за онези десетки милиарди за ваксини , да не вземат да ги изпуснат
15
4
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Много,много грешиш ! Светът мутира ! Животът е бил кратък.Умира ли са от шарка,братко ! Както и да е ..Много прости хора има ,ама много...Единият го чипирали,другият го убивали.Абе льольовци,вие отдавна сте чипирани с тея технологии,а оня убития да назове кои са ТЕ и защо искат да го убият.Аз не се сещам бизнес,който има изгода от малка популяция хора ....,поправете ме ако греша !
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо ВаньоКраката в гореща вода с морска сол, вино с пелин и яко витамин С. После в леглото с булката и ковида се изпарява яко дим.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се промени В началото на епидемията ни убеждаваха ,че работеща ваксина се създава за над 2 години А сега искат да одобряват и разпространяват ваксини , разработени за 5-6 месеца Какво се промени , че са способни на подобни чудеса
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Света е оцелял десетки хиляди години без ваксини.
11
1
 
15
 
! Отговори
белега на звяра преди 3 години
Едната съставка на ваксината се казва Луцифераза. Без майтап
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
BioNTech ? Технологии ли има вътре? Първо на това да отговорят.
9
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарим на Пфайзер ! Успех напред ! Вероятно ще получа дузина минуси,но тези хора,които несъвместимо с науката обръщат всичко в конспирация трябва да знаят,че ако всички мислеха като тях,светът щеше да се е самозатрил.С всичките ми уважения към конспиративните теории ще кажа,че едно е да вярваш в извънземни без да си ги виждал,съвсем друго е да НЕ вярваш на науката и учените(доказани като Пфайзер),когато фактите ти избождат очите ! Конспирстори,бъдете разумни що се касае за живота ви !
8
3
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Амиии НЕ - благодаря! Аз няма да дам и стотинка, за да съм опитна мишка. Моята рецепта си бачка безотказно.Всяка вечер се ваксинирайте с уиски, водка или ракия, ако добавите шкембе чорба с бая чесън, давате допълнителен форсаж на антивирусната програма. Пийте си, не гледайте новини, не се шашкайте и шапка на тояга.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинПредпочитам да умра ...ами ако си я сложиш, умираш 100% или си повреден. Прав си.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно и те като руснаците ползват за ваксината лекарства за животни
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От КОВИД умират 0.1% от заразените, а искат да продават ваксини с 90% ефективност? WTF?
4
6
 
10
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВ преди 3 години
ЦЕЛТА Е ЧИПИРАНЕ.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моше правил рожден ден. Когато гостите се разотишли, Моше видял, че му липсва един златен пръстен. Казал си - това 100% е Йосиф, той е крадлив. След 2 дни намерил пръстена, зарадвал се и се обадил на Йосиф:- Здравей, Моше е, искам да ти кажа, че един пръстен изчезна на рожденния ми ден, намерих го, но лошото чувство остана.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С овцете в западна европа може и да успеят, тука ше ги почваме с овчарската гега
1
6
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Предпочитам да умра, отколкото да си сложа турска ваксина! Нека българите бойкотираме турските ваксини и си направим свои! Ние сме най-интелигентната и можеща нация на света!