6 основни въпроса, на които Pfizer и BioNTech трябва да отговорят за ваксината си

Все още много факти остават неизвестни
11 ное 2020 20:58, Нели Христова
98
6 основни въпроса, на които Pfizer и BioNTech трябва да отговорят за ваксината си
Снимка: БГНЕС

Надеждата, че скоро ще се върнем към нормалния си начин за живот, се появи отново, след като Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината им срещу COVID-19 има повече от 90% ефективност. Но въпреки че има солидна причина да сме оптимисти, експертите предупреждават, че данните от опитите не са окончателни и има много неизвестни. Ето кои са шесте основни въпроса, на които се надяваме съвсем скоро да получим категорични отговори.

Още по темата

Колко безопасна е ваксината?

Pfizer и BioNTech обявиха, че досега не са се появили "сериозни опасения за безопасността", но събирането на данни продължава.

"Има някои странични ефекти - като възпаление на ръката или треска, които са доста често срещани при ваксинациите", отбелязва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия, пред The Guardian.

"А като се има предвид, че това е съвсем нов тип ваксина - такава, която използва технология наречена mRNA, която до момента не е била одобрявана за употреба върху хора - не е невъзможно някой да е алергичен към компонент от нея", допълва той.

Може ли ваксината да предотврати по-тежко развитие на заразата?

Pfizer провежда изследване, което трябва да покаже дали ваксината може да ни предпази от по-тежко протичане на COVID-19, но данните от него все още не са публикувани.

"Това, което можем да кажем, е, че ваксината спира клинична симптоматична инфекция, но има несигурност относно асимптоматичната инфекция", казва Хънтър. "Но да се надяваме, че ще получим отговор на този въпрос докато вървим напред."

"Логично е, че ако не се заразите с вируса, няма как да го изкарате тежко", казва д-р Александър Едуардс, доцент в Университета в Рединг.

Предотвратява ли ваксината предаването на вируса?

Все още не е ясно дали ваксината може да предпази от инфекция от COVID-19 или просто срещу проява на симптоми, след като сте се заразили с вируса..

"Ако спира инфекцията, тогава по дефиниция трябва да спре и предаването на вируса от един човек на друг", казва Хънтър. "Ако нямате инфекция, защото сте били имунизирани, така или иначе няма да заразите останалите. Но ако води само до асимптоматична инфекция, все още съществува рисков потенциал да заразите и други хора, въпреки че почти сигурно ще бъде много по-нисък, отколкото ако всъщност сте клинично болен."

Работи ли ваксината при възрастни хора и деца?

"В изследването са участвали деца над 12 години и хора на възраст до 85 години, но данните, разпределени по възраст, все още не са публикувани", отбеляза проф. Бийт Кампман от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Повечето ваксини не действат толкова добре при възрастните хора, колкото при по-младите. Това не е изненадващо, тъй като възрастните хора не винаги предизвикват ефективен имунен отговор дори и към естествена инфекция", отбелязва Хънтър. "Така че не би било изненадващо, ако възрастните хора не реагират толкова добре, колкото по-младите хора на тази ваксина, но данните ще покажат", добавя той.

Защо не работи при 10% от хората?

"Трудно е да се каже защо ваксината не е подействала при тези пациенти, без да се знае кои са те", казва д-р Стивън Грифин от Университета в Лийдс. "Ваксината ще действа по различен начин при различните хора, така че често получавате различна степен на реакция в рамките на популациите. Може да се дължи на това, че всички те са били в по-напреднала възраст, или може да са от различен расов произход, или работи само при 9 от 10 души", обяснява той.

"Докато наистина не се задълбочите в данните, е трудно да разберете защо някои хора реагират на ваксината, а други - не", добавя Грифин.

Колко трае защитата?

Степента на ефективност от 90% е изчислена седем дни след инжектиране на втората доза, но тези резултати вероятно ще се променят, тъй като данните се събират в по-дългосрочен план.

"Като цяло, за да се установи колко дълго трае защитата, ще са необходими последващи изследвания, за да се открият нивата на двата вида имунни отговори - антитела и Т-клетки - както и всички рискове от повтаряща се експозиция на вируса", казва Кампман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари