Имунолог: Лечение за COVID-19 няма, не приемайте аспирин просто така

Само Ремдесивир атакува директно вируса
11 ное 2020 22:45, Нели Христова
17

Лекарства и точно определено лечение за Ковид-19 няма. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" имунологът доц. Велизар Шиваров.

"Антибиотиците не са лекарства, които лекуват вируса, може да се развие вторична бактериална инфекция и да помагат за нея, но не лекуват Ковид-19", категоричен беше доц. Шиваров.

По думите му Ремдесивир е единственото лечение, което е насочено към вируса, но за съжаление той намалява само болничния период или периода за възстановяване и не трябва да очакваме, че "прави чудеса".

"Значение има интерфероновият отговор, който ограничава репликацията на Ковид-19 в клетките. Наскоро беше доказано, че ако има дефицит в гените на интерферон, заболяването протича по-трудно. Има и хора, при които антитела атакуват интерферона, тези тела са по-често при възрастни мъже", коментира имунологът и добави, че според проучванията определени кръвни групи са свързани с по-леко протичане на заболяването.

Доц. Шиваров обясни, че се наблюдава феномен при възрастните - мутация в имунните клетки, заради която хората боледуват по-тежко.

"В инфодемия човекът изпада в желание да направи нещо за имунната си система, но не трябва да се поддаваме на паниката, а да слушаме разума - ако нещо работеше толкова добре, то щеше да се знае, ако съществуваше средство, което решава проблема, щяха да го продават, няма лечение на вируса, консултирайте се с личния си лекар", посъветва имунологът.

Той заяви пред Bulgaria ON AIR, че аспиринът не трябва да се приема просто така, защото може да доведе до тежки кръвотечения.

"Билковите имуностимулатори не ви предпазват от което и да е заболяване, не мога да препоръчам на никого нито едно от тези имуноподсилващи средства", каза доц. Велизар Шиваров и добави, че изключително постижение ще е да се стигне до одобрение на ваксина за Ковид-19, която да ни донесе една по-спокойна есен през 2021 г.


17
Още от Общество
Ковид зона откриват в ямболската поликлиника от понеделник
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 2 седмици
Още един пишман имунолог. На него ли да вярвам или на специалистите от Китай,Япония и Южна Корея? Гледам, че там има лечение бря ! И не, не е ремдесивир !
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затова ли не се взимат мерки - защото лечение няма, хора бол
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо тия доценти не ходят в болниците да обясняват на хората да не постъпват.
Типично за България.
Да оплюем лекарите, а после защо хората те им вярвали.
14
0
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 3 седмици
За бърбъна писаха миналата седмица.
За орехите няма, а следя всички разговори по темата.
Пишете.
Важно е.
Не ги обичам.
Трябва ли да се напъвам да ги ям
13
3
 
5
 
! Отговори
до 128 преди 3 седмици
Ако вирусната плевмония прерасне в БАКТЕРИАЛНА Е КЪСМЕТ.
Бактериалната се лекува с антибиотици.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо няма лекарства по аптеките? Защото сте ненормални доктори и други маймуни... Всеки ден ни се обяснява кое помага, кое действа. Лекари няма, места в болницата няма и хората взимат и пият. Последен жалък опит да оцелеят, за сметка на психиката им. Не ми е да се затвори всичко. Защо. 2 седмици на кой бизнеса ще му се срине? И 2 седмици изолация къде ще се предава тоя вирус? Или вируса ще си запали цигара и ще чака.. Смешковци.
11
1
 
3
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 седмици
... досега не предполагах колко доценти и професори имало. Хайсиктир бе. А бърбън може ли да приемам...?!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Откога лекуват несъществуващи болести?
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ковида първо поглежда в чекмеджето и над чекмеджето. Ако там има пачки евро и злато и отгоре има пищов за пазене на това злато, се оттегля победен.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че защо държите хората по болниците, като няма лечение? Пускайте ги и лекувайте хората които умират от други болести(официално останаха малко, всичко е ковид)
7
2
 
0
 
! Отговори
Италия преди 3 седмици
Най-накрая успях да чуя компетентен и научно мотивирани отговори за Ковид. Вкл и в Италия. 👍
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крият лечението само за богатите.

Всички богати се излекуват, а бедните измират.
5
10
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 седмици
*** изпадат в паника защото лъсва лъжата за "смъртоносният Ковид" и напливът към болниците, предимно частните ще секне! А парите идват с пациента и по клинична пътека за хоспитализиран "болен от Ковид" НЗОК цака по 1200 левчета!
Значи, идва "болен", даваш му нещо си, па било то и аспиринче, за има-няма 10 кинта и гушваш цели 1,2 хилядарки! Далавера баце по-сладка и от магистрала!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Почина Оскар Бентън
3
10
 
10
 
! Отговори
Чай бе шивач преди 3 седмици
Божественият наместник бай мангов каза аспиринче и лежиш в леглото докато пукнеш
Без бърза помощ
Без линейка
Без лекар
Без медикаменти
Без болница
Сам като куче
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има, има лечение.
Тръмп стоя в болницата само 3 дена. Но това лечение не е за всеки защото струва $300К.
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мангъров каза днес как се лекува вируса: пижамата, леглото, чай, вода, аспирин,вкъщи лежиш поне 15 дни. Никакви антибиотици и се молиш вирусната пневмония да не прерастне в бактериална. Викат му ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР !!!