Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?

Той все още е на мнение, че пациентите не умират от коронавирус
11 ное 2020 07:00, Нели Христова
410
Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?
Снимка: БГНЕС

Вчера най-яростният противник на мерките срещу коронавируса доц. Атанас Мангъров пое COVID отделението в Инфекциозната болница. Той дори не присъства на протеста срещу действията на правителството, организиран от АБВ, но изпрати изявление, което гласеше, че макар и да се е заел с лекуването на болни от COVID-19, той все още е на същото мнение относно мерките.

"Предложението дойде от министър Ангелов. В понеделник се свърза с мен. Съгласих се, имах желание за това. Бях го изказвал многократно преди това, но ръководството на болницата шикалкавеше", каза пред "24 часа" доц. Мангъров след първия си ден като шеф на COVID клиниката. Минал е първа визитация през единия от двата етажа на клиниката и се е запознал с начина на работа. Общо 80 легла има там, като 70 са заетите, а сред пациентите има стари, млади, дори и едномесечно бебе, разказва инфекционистът.

Да спазва всички епидемични мерки е единственото изискване на здравния министър към доц. Атанас Мангъров като шеф на клиниката за лечение на коронавирус. Мангъров обаче е категоричен, че няма да влиза опакован в защитни облекла от глава до пети, дори не си слага и ръкавици. "Влизам с престилка, маска и си мия ръцете. Дори не нося ръкавици. Човешката кожа е непроницаема за вирусите. Всички тези мерки, които станаха актуални са като за особено опасна инфекция, а COVID не е. Това си е една нова остра респираторна вироза", добавя той.

Първите мерки, които ще вземе е да облекчи писмената работа на лекарите. "Здравната каса налага едни изисквания, които при екстремните обстоятелства, които са към момента, са неразумни. Искам да облекча лекарите не само от административната, но и от терапевтичната им работа, защото много от леченията, които се провеждат са излишни", смята инфекционистът.

Доц. Мангъров се надява, че след края на епидемията отново ще се върне като началник на Детската клиника към Инфекциозната болница. "По начало не обичам да работя с възрастни, обичам да работя с деца", казва той и въприема новия си пост като знак на доверие, но и като предизвикателство.

"Това е една остра вирусна инфекция, която трябва да се лекува по правилата за остра вирусна инфекция и тук антибактериалните лечения не са основното. При положение, че нямаме нещо, което да дадем на хората и да им мине, основната тежест трябва да падне върху грижата за болните. От това нещо умират основно старите хора и те имат нужда от грижи. Трябва да се намери начин близките на тези с COVID да бъдат допускани да се грижат за тях. Те вече са живели с тях докато са били заразни, но не са били диагностицирани", казва доц. Мангъров и добавя, че личните лекари са се отдръпнали от активната помощ, защото са изплашени.

Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали "с коронавирус", а не "от вируса".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
3
 
4
 
! Отговори
от последни да стане преди 3 години
До Анонимен "ГЕРБ искат да ви спасят от ковид, но под тяхното мъдро управление сме на първите места по:" и си изброил 12 неща, които са верни и правилни, но точно заради всичко това и понеже сме ударили дъното и правителството дори го разбра това точно заради това имаме неповторимия шанс от последни да станем първи или последните са първе както е популярния израз, участията на доцент Мангъров са доказателство за тази надежда. На всичко сме последни но на борбата с вируса демек сме първи новатори
330
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 356 КЛИКАМ ТИ МИНУСА БЕЗ да съм те чел само защото пишеш на МАЙМУНИЦА! КАКЪВ БЪЛГАРИН СИ ТИ БРЕ?? Не ми отговаряй! Леле леле...
329
15
 
6
 
! Отговори
Азазел преди 3 години
В морално отношение и най-обикновеният доброволец струва в поти повече от този плазмодий.
328
8
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Мина! В даване на интервюта! Бойко се оплете и пусна този пич напред да забавлява хората, а при тотална катастрофа да го направи бушон, както сопствените си пудели, коалиционни метреси и калинки!
327
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя интелегент като е толкова отворен, нека да изписва хората, които не трябва да са там според него. Ама после като стане белята и ще го разчекнат и ще му скъсат сертификата. Аз го слушах, каза: от 80 човека в отделението само около 30 са за болница....обаче не ги изписва другите 50, а само плямпа. Такива въздухари колко съм ги виждал!
326
10
 
16
 
! Отговори
Ковид секта преди 3 години
Ей ковид психхопати,мой приятел почина във понеделник от двустранна пневмония със два отрицарелни теста за Ковид,после са го записали починал от Ковид,хора не вярвайте на ковид сектантите,те сееят прпаганда срещу заплащане
325
9
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
Най после един читав лекар! До сега бяха привърженици на "властта"! Този е привърженик на реалността! Хайде събуди се вече бе българино! До сега сега през годините ,изнесе ли някой някаква келява "статистика". Колко българи умират през годината ОТ СТАРОСТ ПРИМЕРНО? ОТ РАК? ОТ ИНСУЛТ? ОТ ЗЛОПОЛУКА ТРУДОВА? АКО ЩЕШ ОТ УБИЙСТВА ОТ ИЗНЕВЯРА! НО покрай "ковида" НИ ЗАЛЯХА С ВСЯКАКВА " ИНФОРМАЦИЯ"! Айде майната им вече а?! ЖИВОТА ПРОСТО СИ ПРОДЪЛЖАВА! Ако си мислят че ще ни манипулират НЕ СА ПОЗНАЛИ!
324
5
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Муаахахаха... злобейте тиkви и тиkвочи. За награда главната тиkва може да ви покаже ново видео с шкафчетата си.
323
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След първият си работен ден Мангъра едвам се дотътри до дома с болки по цялото тяло....
322
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра да лекува всички, които пишат ТУК глупости срещу инфекцията. Великите! Безсмъртните!Вие от тях ли сте или ще идете като Корнелия при Мутафчийски?КАЗВАЙТЕ, ***!
321
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата е очевадна (няма лекарства, лекари и мед. сестри) и пуснаха Менгеле да успокоява болните да умират кротко в домовете си!
320
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Назначението на този Мангъров за шеф на отделение (той е педиатър!!!) е гавра с лекарите, които от м. март се борят за живота на пациентите си!
319
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които са ПРОТИВ Мангърян - да му идат в климиката при необходимост. Не като Корнелия! Изложи се жената...
318
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна не му гледам "шоуто" защото изпростя драстично. Сега се забавлявам да поглеждам какк ще изглежда като "политик". Пробвайте и Вие - може да Ви хареса. Нищо не ви задължава да "си къпите" "продукта" :)))
317
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям център му удариха на Чалгаря! Сега мангъра като е зает в болницата кой ще му ходи в миризливата телевизийка? Само сценаристчетата и онова пръдливo журналистче останаха :)
316
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра е читав .Останалите измислени докторя само повтарят като папагали глупостите и лъжите които им се спускат от големия брат.
315
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойко Борисов - Като му кацне короната сам ще напусне защото ще се издигне на високо.
314
4
 
6
 
! Отговори
пенсионер от БСП преди 3 години
Сухите съчки при него на аспиринче .Напролет 100 лв помощи за пенсионерите тези които останат.
313
10
 
11
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Мангър, подай си оставката! Лекарското съсловие не те одобрява! Махаш се или те махат.
312
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля се Мангърчето да не го хване Короната, че ще го умори, а само Той ме развеселява в тая обстановка...