Как ще имунизираме 7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?

Логистиката ще представлява проблем
Обновена: 11 ное 2020 23:02 | 11 ное 2020 23:00, Нели Христова
157
Как ще имунизираме  7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?
Снимка: Pixabay

Как ще имунизираме всички 7,7 млрд. души на света, след като получим ваксина срещу COVID-19?

Производители по цял свят вече започват масово да произвеждат стотици милиони дози от най-обещаващите ваксини, които ще ни предпазят от коронавируса. След като излязат от завода, те някак трябва да достигнат до обществото.

"Тази ваксина трябва да бъде замразена, а това ще бъде голямо предизвикателство за някои страни", казва  Адама Савадого от UNICEF пред BBC. "Второто предизвикателство ще е да локализираме възрастните хора, тъй като трябва да ваксинираме първо тях. И третото предизвикателство e - 2 млн. дози ще бъдат доставени на различните държави, но какво ще правим с използваните спринцовки?"

Но нека приемем, че ваксината е готова, а сложната логистика вече е измислена. Кой обаче ще приеме ваксината пръв?

"Никой не е в безопасност докато всички не са в безопасност", казва директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Тъй като са наясно, че търсенето на успешните ваксини ще е по-голямо, отколкото възможността за доставка, три от най-големите здравни организации създадоха нова система, наречена Covax.

Тя трябва да се погрижи, че навсякъде по света първи ваксината ще получат онези, които имат най-голяма нужда от нея. Системата цели да достави два милиарда дози, за да защити 1 млрд. души през следващата година. Приоритет са медиците, здравните работници и хората над 65 години.

Но въпреки Covax, повечето богати страни правят странични сделки директно с фармацевтичните компании. Великобритания, например, е сключила договори за доставка на 300 млн. дози от 6 ваксини. САЩ също се надява, че ще има над 300 млн. дози от ваксините до януари 2021 г.

Но всичко това е хазарт.

Според СЗО за да бъде успешна една ваксина, тя трябва да е поне на 50% ефективна. Ще ни е нужна и повече от една, за да преборим пандемията. И въпреки че има някои обещаващи прототипи, все още не знаем напълно колко ефективни са те и колко дълго трае имунитетът им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксината няма да е задължителна защото трябва да има възможност човек да избира и да се спаси"Искаш да кажеш, че няма да е насилствена. Че ще е задължителна - задължителна ще е, което по никакъв начин не отнема свободния избор. Който прояви малодушие и я приеме, ще тегли и на този и на онзи свят.
97
0
 
25
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 3 години
Народът масово изтрещя в световен мащаб, доживяхме Идиокрацията.
96
2
 
16
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Това са глупости на търкалета. Ваксината не спасява. Който иска, може да си я сложи.
95
5
 
20
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Хубавото е, че първо ще бъдат ваксинирани настрахуваните дебiли. Те ще послужат за опитни мишки.
94
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се изключат русофилите по цял свят, които не желаят, задата се улеснява. По-бързо ще бъдат ваксинирани нормалните хора.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шъ ми имунизирате Змея
92
3
 
19
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Успех с масовото имунизиране в Индия... То, ние нямаме механизъм, по който да имунизираме 1 млн. си гани, а 1 млрд. от тях в Индия няма как да стане. Да не говорим, че тази ваксина, ако се доверим, че е ефективна, ще действа 2 месеца най-много. А после? Ще се бодем всеки месец ли?
91
2
 
8
 
! Отговори
Пиша коментар преди 3 години
Това по желание ли ще става или не?
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги намалим на 3 млрд.
89
0
 
8
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Ко?
88
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нелке, самото ти заглавие е манипулиращо "как ще имунизираме" предполага групово усилие на всички. Ми не благодаря аз няма да участвам
87
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината няма да е задължителна защото трябва да има възможност човек да избира и да се спаси ако е против от гледна точка на вечните книги го казвам. Тоест всеки трябва да може да направи своя свободен избор и по този избор да бъде съден след смъртта му.
86
18
 
3
 
! Отговори
Варна преди 3 години
Нямам търпение да си направя ваксината! Това е път към здравето!Дори бих доплатил, за да съм от първите!
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва които не сме съгласни да протестираме, НО ЕДНОВРЕМЕННО ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ. Няма начин да няма начин да успеем. Не искам нито тестване нито ваксиниране ако искам да се чипирам да си е моя работа а не да ми го налагат.Колко ли сме смешни на габриейкус и другите мозъци ниедни либерали и сороси и филантропи мискини човеконенавистни.
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към момента от ~7.8 милиарда души население на земята, ~52 милиона са заразени, а ~1.3 милиона починали. С една доста груба сметка, излиза, че ако всички хора се заразят, ~195 милиона души ще починат от коронавирус, което е около 2.5% от цялото население.
83
1
 
9
 
! Отговори
Йода преди 3 години
Когато 900 години достигнеш ти толкова добре няма да изглеждаш.Вие джедаи мои първи по смъртност и без ваксина И БЕЗ ВИРУС сте.Кой е по-неразумен,: глупакът, или ***, който го следва?Не може да поправиш миналото. Миналото винаги живее в настояще. Понякога съдбата намира теб. Запомни. Силата ще бъде винаги с теб.
82
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай Миле За да има полза от една ваксина тя трябва да е масова по принцип и да обхваща поне 70% от хората. Лично аз не мисля че ако вируса е респираторен то срещу него може да има ваксина, освен нещо като грипоподобните ваксини. Против ваксинирането на възрастни хора съм, въпреки пропагандата или по точно заради пропагандата. Ако го правят за пари можеха да използват антигрипните ваксини те и без друго не достигат на пазара. Не е за пари имат някакви други цели, поробване отнемане на права и.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще имунизираме 7,7 млрд. души...Добре, че няма да питат България, защото ще изчекмеджиме парите и няма да има за ваксина! И ощеСистемата цели да достави два милиарда дози, за да защити 1 млрд. души през следващата година...***, нещо математиката закъсала или има чекмеджета за милиард дози? Или преводача на google нещо бърка числата? Питам за един приятел, да не земете да ме изтриете!
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 96Та пак да кажа какъв е въпроса, защо след като имат официално регистрирана ваксина от 3 месеца, която според кремльовците е с ефективност над 92 %, защо до момента не са започнали ваксинация, ако не на цялото население, то поне на рисковата група, а иначе за достоверноста на руските данни е достатъчно да погледнеш статистиката им за критичните случаи, там по техните данни е записано 2300 и това е неизменно и непроменящо се число от месец март насам
79
2
 
9
 
! Отговори
До 96 преди 3 години
Русия до момента не е почнала ваксинация, ще я почне скоро.Първа в света. Да има 20 хил заразени на ден. В САЩ са 140хил,Франция 60хил Испания, Италия, Англия и те там някъде с доста по-малко население. Напрегни си малко мозъка и ще разбереш че показателите на Русия са в пъти по-добри от тези на споменатите държави.