Как ще имунизираме 7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?

Логистиката ще представлява проблем
Обновена: 11 ное 2020 23:02 | 11 ное 2020 23:00, Нели Христова
157
Как ще имунизираме  7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?
Снимка: Pixabay

Как ще имунизираме всички 7,7 млрд. души на света, след като получим ваксина срещу COVID-19?

Производители по цял свят вече започват масово да произвеждат стотици милиони дози от най-обещаващите ваксини, които ще ни предпазят от коронавируса. След като излязат от завода, те някак трябва да достигнат до обществото.

"Тази ваксина трябва да бъде замразена, а това ще бъде голямо предизвикателство за някои страни", казва  Адама Савадого от UNICEF пред BBC. "Второто предизвикателство ще е да локализираме възрастните хора, тъй като трябва да ваксинираме първо тях. И третото предизвикателство e - 2 млн. дози ще бъдат доставени на различните държави, но какво ще правим с използваните спринцовки?"

Но нека приемем, че ваксината е готова, а сложната логистика вече е измислена. Кой обаче ще приеме ваксината пръв?

"Никой не е в безопасност докато всички не са в безопасност", казва директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Тъй като са наясно, че търсенето на успешните ваксини ще е по-голямо, отколкото възможността за доставка, три от най-големите здравни организации създадоха нова система, наречена Covax.

Тя трябва да се погрижи, че навсякъде по света първи ваксината ще получат онези, които имат най-голяма нужда от нея. Системата цели да достави два милиарда дози, за да защити 1 млрд. души през следващата година. Приоритет са медиците, здравните работници и хората над 65 години.

Но въпреки Covax, повечето богати страни правят странични сделки директно с фармацевтичните компании. Великобритания, например, е сключила договори за доставка на 300 млн. дози от 6 ваксини. САЩ също се надява, че ще има над 300 млн. дози от ваксините до януари 2021 г.

Но всичко това е хазарт.

Според СЗО за да бъде успешна една ваксина, тя трябва да е поне на 50% ефективна. Ще ни е нужна и повече от една, за да преборим пандемията. И въпреки че има някои обещаващи прототипи, все още не знаем напълно колко ефективни са те и колко дълго трае имунитетът им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Путинчо нали обяви още преди 3 месеца че имат не една а две ваксини, даже ги регистрирали и почвали да имунизират, та в тая връзка си задавам въпроса, що като имат ваксини от 3 месеца в момента имат по 20 хиляди болни и по 4-500 умрели?
57
1
 
18
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Ясно е веке жа са мре ! Язе не сакам ваксина бря.У дома имам 80 литра ваксина 55 градуса.Сяка вечер са ваксинирам с по 200грама. За кво мий друга ?
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия почват ваксинациите в края на ноември. Досега провеждаха фналните изпитания. Фактът е че имат вече две готови ваксини,и са готови за започване на масовото им производство и приложение. Много държави са дали предварителни заявки, дотук за около 2 млрд. дози. Пък който иска да не вярва, на мене ми е все тая
55
0
 
13
 
! Отговори
славянин преди 3 години
А защо мислите, че ще имунизирате 7,7 милиарда души!? Аз също мога да имунизирам имунизаторите с 9-милиметрова ваксина!
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
AstraZeneca няма да изплаща обезщетения при потенциални съдебни искове и този текст е неразделна част от споразумението между режима в Брюксел производителя. Според това споразумение, при евентуални странични ефекти, цялата финансова отговорност пада върху правителствата на отделните страни. AstraZeneca има договор с режима в Брюксел за доставка на 400 милиона ваксини срещу ковид-19, при което още нямат разработена ваксина, също както България плати няколко милиарда за F-16 които не съществуват.
53
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Рио де Женейро 28 годишен доброволец който участва в тестването на ваксината AstraZeneca на университета Оксфорд е умрял в следствие на усложнения от корона вирус. Странно защо тестват в Бразилия, а не на студенти от Оксфорд или на дъщерята на Борис Джонсън?
52
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 души починаха в Южна Корея след ваксинация против грип. Свободните демократични медии в демократична Южна Корея не уточняват срещу какъв грип е била ваксината.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко починали дневно имат САЩ с американската ваксина на турското семейство?
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми как - със сертификат за имунизация, доброволно и демократично. Ваксината е демократична и напълно доброволна, а ако се ваксинираш получаваш безплатен бонус - сертификат за имунизация! С този безплатен бонус вече можеш да ползваш градски транспорт, да посещаваш търговски центрова, кина, театри, да пътуваш в градския транспорт, децата ти да ходят на детска градина и училище, да те наемат за работа и много други екстри!
49
0
 
6
 
! Отговори
КАК Как! преди 3 години
Още една година и малко норки - и населението ще падне под 1 млд. Тогава вече е по-лесно!
48
1
 
8
 
! Отговори
Искам и имунитет преди 3 години
По-рано в четвъртък вечерта Борисов имаше друго включване от дома си, в което настоява за решение на ниво ЕС, което дава имунитет от прокурорско разследване при покупката на ваксини за коронавирус. Той направи Фейсбук обръщение към българите преди заседанието на Европейския съвет.Борисов посочва, че има "много лош опит" с някогашния министър на здравеопазването Петър Москов. По негово време у нас бяха внесени ваксини от Турция, но след това Москов бе обвинен от прокуратурата и все още е подсъдим.Още ни развеждат по съдилищатаhttps://19min.bg/news/8/141563.html
47
1
 
10
 
! Отговори
РЕКЛАМА РЕКЛАМА РЕКЛ преди 3 години
"новината" съдържа продуктово позициониране!СЕМ - самосезирайте се!
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина, създадена от османско семейство в Германия?Ха ха ха ха ха ха ха...Как не?Не се и съмнявам, че е ефективна и безопасна!
45
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ме кефи да гледам как Европа и САЩ се правят че не съществуват вече две Руски ваксини. Предстои и трета. Първата-Спутник, вече се поръчва от много държави по света. Мексико, Индия, Аржентина, Китай, Индонезия, Сауд. Арабия и много други. Пък вие си гледайте нашите цензурирани европейски новини, и си оставайте все така в неведение, блеещи колко е велика Европа
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами няма да ги ваксинирате. Толкова е просто.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще имунизираме само "Златният милиард"! Тогава "Светът" пак ще стане хубав и здрав.
42
2
 
14
 
! Отговори
159 преди 3 години
До Анонимен #47Добре де, значи имам здрав ген. Чичо ми почина на 95 години без всякакви доктори и лекарства, а може би точо поради никакви доктори и лекарства :)
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спете още, ***, спете.
40
1
 
19
 
! Отговори
159 преди 3 години
Ще замина за друга планета ако трябва, но ваксина вече не слагам. 1, сложиха ми повторно тетанус ваксина през 2017 (а бях вече ваксинирана през 2015). Получих страхотно дерматично възпаление на долните крайници и кървене. Оплаках се на адвокат - каза, нищо не можем да направим;след 1 година ми сложиха 3 ваксини в течение на 2 дена. Не знам мякой да е имал моите проблеми - страхотно главоболие и пов*ане следните дни. Оплаках се на адвокат - отново: те са застраховани срещу негативни резултати от
39
7
 
4
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, има ли вастаньия?