Как ще имунизираме 7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?

Логистиката ще представлява проблем
Обновена: 11 ное 2020 23:02 | 11 ное 2020 23:00, Нели Христова
157
Как ще имунизираме  7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?
Снимка: Pixabay

Как ще имунизираме всички 7,7 млрд. души на света, след като получим ваксина срещу COVID-19?

Производители по цял свят вече започват масово да произвеждат стотици милиони дози от най-обещаващите ваксини, които ще ни предпазят от коронавируса. След като излязат от завода, те някак трябва да достигнат до обществото.

"Тази ваксина трябва да бъде замразена, а това ще бъде голямо предизвикателство за някои страни", казва  Адама Савадого от UNICEF пред BBC. "Второто предизвикателство ще е да локализираме възрастните хора, тъй като трябва да ваксинираме първо тях. И третото предизвикателство e - 2 млн. дози ще бъдат доставени на различните държави, но какво ще правим с използваните спринцовки?"

Но нека приемем, че ваксината е готова, а сложната логистика вече е измислена. Кой обаче ще приеме ваксината пръв?

"Никой не е в безопасност докато всички не са в безопасност", казва директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Тъй като са наясно, че търсенето на успешните ваксини ще е по-голямо, отколкото възможността за доставка, три от най-големите здравни организации създадоха нова система, наречена Covax.

Тя трябва да се погрижи, че навсякъде по света първи ваксината ще получат онези, които имат най-голяма нужда от нея. Системата цели да достави два милиарда дози, за да защити 1 млрд. души през следващата година. Приоритет са медиците, здравните работници и хората над 65 години.

Но въпреки Covax, повечето богати страни правят странични сделки директно с фармацевтичните компании. Великобритания, например, е сключила договори за доставка на 300 млн. дози от 6 ваксини. САЩ също се надява, че ще има над 300 млн. дози от ваксините до януари 2021 г.

Но всичко това е хазарт.

Според СЗО за да бъде успешна една ваксина, тя трябва да е поне на 50% ефективна. Ще ни е нужна и повече от една, за да преборим пандемията. И въпреки че има някои обещаващи прототипи, все още не знаем напълно колко ефективни са те и колко дълго трае имунитетът им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Отговорът е: - Никак, никак!
117
2
 
11
 
! Отговори
1959 преди 3 години
Защо трябва да се имунизира човечеството срещу един грип и то задължително? Защо някои световни фарм гиганти се разбързаха с производството на ваксина ,която не е много успешна? Въпроси,въпроси .....пречи ли броят на хората на някого на планетата?
116
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да локализираме възрастните хора. Чакай малко, ако искат да си я слагат те ще ви намерят. Или насила ще бодете
115
1
 
12
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Мен не ме бройте, другари чекисти...! Ще изчакаме 5-6 години, пък да видим?!
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, Ковида ще си свърши работата и вече няма да сем 7.7 милиарда. Ще се отървем и от глобалното затопляне като намалеем наполовина.
113
4
 
1
 
! Отговори
JJivanov преди 3 години
Experts да направят внимателни проучвания на увреждания на населението на Ереван от активирана военно терористична техника близо до границата с съседна държава...Включва се ОСмия конник пред АПОКАЛИПСИСА.Вижте зениците на всички участници в митингите..Вкл президента .Досега данните за първите трима конници достигнали повърхноста след 2012 - успешно са се преродили като човешки деца.Четвъртия има проблеми с древни увреждания ..
112
3
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 3 години
По повод предупреждение от ООН за конниците на Апокалипсиса ето:Терора с дигитално холограмна видео пресканираща техника инсталирана в телефони,радари,сателити доведе до увреждане на общата охрана.Милиарди автомобили режат климатичната и биосферната охрана с включени скенери денем и нощем/Около роботи ,автономни автомобили и цигарени кутии с холограми се виждат ясно обеми от ПОСТ НЕОЗОЙСКА СРЕДА НА ОБИТАВАНЕ /тежки обемни увреждания вкл холограмни.Включи се ПЕТиЯ КОННИК ПРЕД АПОКАЛИПСИСА...4G
111
8
 
6
 
! Отговори
наивници преди 3 години
Наивници прости Бил Гей и СЗО мислят за вас и вашето благополучие, да сте здрави умни хубави и да живеете многооо години да се плодите и да щъкате като *** по света. Затова ВИ мислят доброто....
110
2
 
14
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Вирусът ще свие голям номер на всички и ще изчезне някъде към края на януари. Гейтс и Гейбресус ще ореват Света, ще търсят вируса и ще претърпят колосални загуби. Така ще стане.
109
0
 
1
 
! Отговори
павопис преди 3 години
До Дааа еврА???
108
5
 
23
 
! Отговори
евродемократор преди 3 години
първо беше 300 мил,после 2 милиарда ,сега 7.7 мил. Ето ви я новата джендърска човекоубийствена демокрация!Ще има войни и бунтове ,но народа няма да се остави без бой да го ваксинират с отровните ваксини на Гейтс.Доста хора прекарали коронавируса са казвали ,че въпреки това никога няма да се ваксинират!Не на зомбирането на населението!Баста!
107
1
 
15
 
! Отговори
в капана преди 3 години
не усещате ли че сме в капана? един оплюва анти ваксърите, защото и да изкараш ковида няколко пъти те увреждал жестоко и умираш. ами или умираш от ковида или от ваксината, тези който го пуснаха и дават ваксините са едни и същи а целта е ликвидиране на много хора....
106
2
 
19
 
! Отговори
отговорен гражданин преди 3 години
А как върви технологичното развитие на наночиповете? Напредва ли?
105
1
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
7,7х30евра=211млд. евра. Два пъти годишно,421 млд. евра. Много благо.
104
1
 
10
 
! Отговори
fact преди 3 години
споко.вече е готов вирусът кодид 2020 про.за него вакцина още не се радработва.........ше има яко кинти.
103
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо ще ги ваксинирате? Нали имунитет няма? Каква полза от ваксината?трето - питахте ли, тези 7.7. милиарда, искат ли/не искат ли? Или "демокрация Е БЕ", какво ще ги питаш!
102
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо си мислите, че всеки се е юрнал да се ваксинира?
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"К ак ще имунизираме всички 7,7 млрд. души на света"През крив макарон?
100
1
 
7
 
! Отговори
Освен това преди 3 години
вероятно ще се ваксинира, след отрицателен тест. Доста тестове.
99
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Значи когато големците по целият свят, бизнесмени, мафиоти, олигарси, ПОЛИТИЦИ си сложат от ваксината, и минат от 3 до 6 месеца без странични ефекти, тогава и аз ще си сложа.