Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?

Много въпроси остават без отговор, предупредиха експерти
14 ное 2020 14:15, Петя Славова
145
Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Седмицата започна с голяма новина и то добра. Разработена е ваксина срещу COVID-19, която е с 90% ефективност. Това показват първоначалните резултати от изследванията на две международни фармацевтични компании. Те обявиха победа във войната срещу вируса.

Още по темата

Експерти на световно ниво приветстваха постижението, но предупредиха,че още много въпроси остават без отговор, съобщава Нова тв. Как реагираха учените на откритието, какво представлява ваксината и кога може да стигне до нас – след тези въпроси тръгна Виктория Бояджиева.

За света девети ноември 2020-та ще остане в историята като една от малкото дати в тази година, които дадоха повод за празник и надежда. Това е денят, в който Филзер и Байонтех обявиха: "Изследваната от нас ваксина може да предотврати зарзяване с COVID-19. Това е голяма победа за човечеството!".

"Надеждите на милиарди хора, милиони бизнеси и стотици правителства падат на нашите плещи. Сега, мисля, че можем да им кажем с надежда: Виждаме светлината в края на тунела", заяви Aлберт Бурла – главен изпълнителен директор на "Pfizer".

След като стана ясно, че данните от изследванията върху  43 500 доброволци от шест различни страни не показват сериозни странични ефекти, не закъсня и реакцията на Световната здравна организация. "Светът е свидетел на безпрецедентни научни иновации и сътрудничество за прекратяване на пандемията!%, казаха оттам.

Експертите определиха първите успешни данни от клиничния тест като преломен момент във войната с COVID-19. "Първоначалната ми реакция, разбира се, беше – ето, светлина в края на тунела, малко добри новини, нещо, което да ни накара да се усмихнем, защото случаите на COVID се разрастват така бързо. Въпреки това обаче, сега са все още ранните дни на ваксината", казва д-р Уилям Шафнър - експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище на Университета "Вандербилт" в Нешвил, Тенеси.

Все пак учените казват, че още е рано да се говори за победа. Не и преди да се отговори на някои ключови въпроса.

Според проф. Ива Христова ефективността, която сега е 90%, вероятно ще намалее при по-мащабното използване на ваксината, но на този етап е сред най-впечатляващите научи постижения. По думите й при тази ваксина се използва специфичен подход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
5
 
! Отговори
Ще се спасим ли ние? преди 3 години
Ще се спаси ли света от ваксината, е по правилния въпрос?!
126
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 3 години
Не знам дали разбрахте, но тази ваксина май-няма да е толкова достъпна: Нов вид, още не прилаган на хора, скъпа, трудно съхранение при ниски температури (-70градуса), дори така трайността и е само дни, няма да може да си я купите в аптеката, а ще се слага само в специално пригодени центрове. Не всеки ще може да я има, в България особено не знам дали много хора ще ни огрее. Въобще не пасва на конспиративните теории за задължително масово ваксиниране и зомбиране...
125
2
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
За пореден ден ви пиша, че Искаме адекватно лечение, а Не искаме непроверени вредни ваксини.
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"надай се на 70% ти размърда ли си плиткуя мозък да сметнеш с това заразяване кога ще се заразят 4 милиона в Бг да кажем. За 10 дни 40 хиляди, за 100 дни грубо 3 месеца и нещо 400х за 1000 дни 4 милона. Тоест още 3 години."........А ти пък си размърдай не-плиткия мозък, дано ти светне, че съвсем не са 40 хиляди заразените за 10 дни. 40 хиляди са положителните PCR тестове, а РЕАЛНО хората, през които е преминал вируса (симптомно, безсимптомно) са в пъти повече. Вероятно, до 10 пъти повече.
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефективността й е изследвана на 7-ми я ден. На 30 тия ден никой не знае дали все още има такава.През седмица ли тлябва да се ваксинираме е ба ти?
122
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-70С. Ефективна като изстрел от СубЗиро от Мортал Комбат
121
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разработената ваксина, кога успя да постигне 90% ефективност, като не могат още да разберат как да я пренасят при -70С?Нали мъдреците казват, че имунитет срещу КОВИД няма? Тогава, каква е тази ваксина, как ще действа? На ДНК ниво?Ще променя човешкия геном? Но тогава не е ВАКСИНА, биологическо оръжие! Май овцата Доли ще ни се види детска игра!
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внесете достъпни прости лекарства на първо време, че в аптеките и болниците няма!А с прословутата ваксина в световен мащаб е като с българските новозакупени ефки...
119
4
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Не. Ваксината не е лекарство с/у корона вируса.
118
4
 
20
 
! Отговори
Херман Гьоринг преди 3 години
Преди около 75 години Херман Гьоринг свидетелства в съда в Нюрнберг. На въпроса: Как накарахте германския народ да приеме всичко това?, той отговаря:Беше лесно, няма нищо общо с нацизма, има общо с човешката природа. Можете да го направите в нацистки, социалистически, комунистически режим, в монархия и дори в демокрация. Единственото нещо, което трябва да се направи, за да поробиш хората, е да ги уплашиш. Ако можете да си представите начин да плашите хората, можете да ги накарате да правят това, което искате.
117
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има потвърден случай от тези ваши ваксини че един доброволец слет като сее ваксинирал горкия той се обесил товалие доказано че са били успешни нито са успешни нито са ефективни стига не искаме никакви ваксини
116
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ощте никаде по света нее открита никаква ваксина а вие говорите за успех на ваксина стига с тия лъжи и измами няма ваксина нямаи да има стига сте лъгали народа престанете и си дайте оставка тия дето лъжат всеки ден неви искаме никакви ваксини те нямат никаква надежда камоли пак успех неви вярва вече неви искаме никакви ваксини забрана за всички ваксини бог е с народа бог да ви накаже най скоро време
115
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислих, че "ваксината" ще спасява хората. Грешал съм. Ще спаси светът от хората.
114
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 114, 115 - Туберкулоза има , където има голяма мизерия. Но във всеки случай в Париж заболеваемосттта от туберкулоза е 50 заболели на 10О 000 души ( при 11,5 за цяла Франция). През 1975 г. заболеваемоста от туберкулоза В България е била 5 на 100000 - колкото в Германия
113
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света е заразен от Ким Чен "Мортос", който не го е разбрал то търси под вола теле.
112
9
 
9
 
! Отговори
до 122 преди 3 години
така е ,българина разбира от вируси, ваксини, футбол, геополитика и финанси и за това вдички му се хилят зад гърба.
111
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за 30 години е видно ,че българина е тотално оскотял и изпростял, най големия голтак на Европа но и най големия разбирач от всичко.
110
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви заболяха ченетата да лъжете, бе , чавета, особено пък НЕКОЙ - лъже като дърта цуцуманка, ами май той си е такава.Няколко ваксини в света дават много хубави резултати - пък вие ако искате се тумбете от мъка това е положението, индианци
109
7
 
8
 
! Отговори
до до 114 преди 3 години
тук в Бг знаеш ли кои са болните, онези от гетста които грам ваксина не са помирисали. А западна европа не я мисли, *** поразпитай в гетата на Париж как е....с африканските французи...
108
2
 
8
 
! Отговори
До 114 преди 3 години
Румънците също се имунизират против туберкулоза още от социалистическо време.