Без повторна карантина за 31 000 българи, преминали COVID

РЗИ обаче не води статистика за тях
8
Без повторна карантина за 31 000 българи, преминали COVID
Снимка: БГНЕС

Над 31 000 българи, които вече са преборили коронавируса, не подлежат на карантина при контакт със заразен. Това показа проверка на "Телеграф" в регионалните здравни инспекции в страната.

От началото на епидемията до момента близо половин милион души са били в принудителна изолация. Такава се прилага както при положителен тест за COVID, така също при близък контакт със заразен или завръщане от чужбина.

Определението за контактни лица е дефинирано в приложение към заповед на здравния министър. Там се посочва, че на задължителна 10-дневна изолация подлежим при съжителство в едно домакинство с доказано заразен, при директен физически контакт с положителен за COVID-19 (напр. ръкостискане), както и при незащитен контакт с инфекциозни секрети (напр. опръскване при кихане).

Под карантина се поставят също хора, които са имали директен контакт лице в лице с пациент с коронавирус на разстояние до 2 м и продължителност над 15 мин., както и при престой със заразен в затворено помещение, като офис или класна стая за повече от 15 мин. и на разстояние минимум 2 м. В приложението се посочва, че на изолация подлежат и пътуващите в самолет в близост до лице с коронавирус. При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите или взимането на положителната проба на заболелия.

Оказва се, че всичко това не важи за хората, които вече са преболедували коронавирус. Въпреки че у нас бяха регистрирани два случая на повторно заразяване, ако сме оздравели и сме се върнали на работа, а се окаже, че наш колега е заразен, РЗИ няма да ни постави под карантина. В същото време стотици хора са изолирани по два, три и дори повече пъти. Здравните инспекции обаче не водят статистика за това.

"Не разполагаме с такива данни, но е напълно възможно едно лице да е било под карантина повече от един път, например веднъж при положителен член на семейството, а след това заради контакт на работното място", обясниха от РЗИ-Шумен. Същото заявиха от здравните инспекции в Пловдив, Стара Загора, Русе и Добрич. От РЗИ – Велико Търново пък обясниха, че реално няма как да знаят кой от поставените в изолация вече е бил под такава, тъй като статистиката се води само в цифри и по общини. Въпреки това част от здравните инспекции в страната отчетоха, че повторна карантина най-често се прилага в отделни групи или класове от детските градини и училищата.

Регионалните здравни инспекции са отговорни за издаването и връчването на предписания за поставяне под карантина както на положителни за COVID, така и на контактни. Столичното РЗИ призна, че не успява да покрие всички случаи и затова МВР се включи с помощ, като заедно със здравните инспектори полицаи също обикалят по домовете. Въпреки това предписанията за карантина изостават значително в цялата страна. Това се вижда и от данните. До вчера активните случаи в страната достигнаха 72 649, а активният брой на карантинираните бе едва 51 205. За да се навакса, предложението на експертите е предписанията да се правят чрез SMS или имейл.

Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене поправките в Закона за здравето, в които тази възможност е заложена. Проектозаконът на ГЕРБ бе приет с 10 гласа „за“ и 5 въздържали се. Поправките предвиждат още здравният министър да има възможността временно да спира износа на лекарства извън страната.

 


8
Още от ЕС
Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква е тази снимка на финландски милионер. Българите са дооста по скромни в бита си
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 2

Защо да е фашизъм? Карантината е мярка спрямо условно здрави хора, за които има вероятност да са заразени, но да нямат симптоматика и да не могат да се тестват серологично. Ако са доказано болни, мерките са други - изолация, болнично лечение и т.н.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лечение няма, излекувани има, що е то?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А дали са се излекували,един господ знае.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Последно ако сме го изкарали има ли вероятност да ни повтори, или не?!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То РЗИ за какво ли води статистика
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо карантина ако не си болен. Чист фашизъм.
1
1
 
7
 
! Отговори
Леле преди 1 седмица
Смея се с глас на комбинацията от това заглавие и снимката, която днес бг са избрали за илюстрация