Хоум-офисът - печалба за едни, загуба за други

Как ще работят отрасли след края на пандемията...
19 ное 2020 20:20, Петя Славова
83
Хоум-офисът - печалба за едни, загуба за други
Снимка: БГНЕС

Ако служителите в компаниите продължат да работят дистанционно и след края на пандемията, цели отрасли на промишлеността може да фалират, твърди експерт по кредитно застраховане.

Заради пандемията от коронавирус много фирми в Германия изпратиха своите служители да работят от къщи и не съжаляват за това, пише "Дойче Веле".

Голяма част от тях възнамеряват да продължат да използват предимствата на дистанционната работа и след кризата, коментира Даниел Ердзик – експерт в областта на цифровата икономика в Центъра за европейски икономически изследвания.

Колкото повече служители работят от къщи, толкова по-малко хора идват всеки ден в центъра на града. Според анализа на Михаел Каренберг – ръководител на регионалния отдел на компания „Altradius“, занимаваща се с кредитно застраховане, тази тенденция може да има дългосрочни икономически последици. Една от тях е ръстът на фалитите.

За самите предприятия намаляването на ефективността на производството заради преминаването на дистанционна работа се среща в единични случаи. В мобилна среда, обаче, бизнесът се променя по географски признак. Това създава проблеми при отрасли, чийто оборот е пряко зависим от големия брой хора, които идват всеки ден в града на работа.

В момента много компании си задават въпроса дали има смисъл да осигурят физически работно място за всеки служител и, съответно, да изразходват средства за наемане на офиси. За големите предприятия това са разходи, достигащи до няколко милиона евро, се казва в изследването на „Altradius“.

Ако тенденцията за дистанционна работа се запази, много фирми през следващите години може да не удължат договорите си за наем. Това, от своя страна, заплашва да доведе до съществено съкращаване на доходите на фондовете за недвижими имоти, ако не намерят друг начин да използват пустеещите помещения.

Подобно развитие на ситуацията ще „удари“ не само частните, но и институционалните инвеститори, които няма да получат печалба за своите капиталовложения. Става въпрос за банки, пенсионни фондове, акционери и инвестиционни компании, дружества за социално и медицинско застраховане, фирми, които се занимават с управление на имоти, църкви, както и различни фондации и сдружения. Всички те са заплашени от големи финансови загуби.

Пустеещите офиси означават и празни столови в предприятията. Същото се отнася за градските ресторантчета и кафенета, в които служителите отиват да хапнат по време на обедната почивка.

Неясно остава и финансовото бъдеще на предприятията, свързани с хартиената промишленост, смятат авторите на анализа. Преминаването на дистанционна работа ускори цифровизацията на процесите в офиса. Това, на свой ред, доведе до намаляване необходимостта от използването на хартия за принтер, например. По този начин се засили натискът върху отрасъла, който и без друго преди година изпитваше големи затруднения.

Друга последица от работата от дома по време на пандемия е намалелият брой на бизнес вечерите и на командировките. В днешно време деловите преговори все по-често се провеждат чрез видеовръзка или по телефонно и все по-рядко на живо. Ако тази тенденция се запази, ресторантите и хотелите, които обслужват командировани лица, ще бъдат на загуба.

Още по темата

Ще намалее рязко необходимостта от делово облекло – костюми, вратовръзки, блузи, строги обувки и т.н., което ще засегне производителите, специализирани в деловата мода. По данни на „Altradius“, в Германия именно текстилните предприятия са най-силно застрашени от фалит.

Ако хората спрат да пътуват до работните си места, ще се намали и автомобилният пробег. Съответно, хората ще се нуждаят все по-малко от нови коли и ще ползват старите.

Това ще се отрази негативно върху производителите на автомобили, които през последните две години работят в условия на повишен риск от фалит на доставчиците на компоненти и резервни части. Перспективата за автосервизите и бензиностанциите при такава ситуация не изглежда по-добра.

След края на пандемията сред загубилите ще са и собствениците на магазини по пешеходните зони и в централните части на градовете. На първо място ще пострадат търговците, които нямат собствени онлайн магазини – именно те в момента понасят в момента най-силно последиците от карантинните мерки.

Разбира се, в цялата тази ситуация има и печеливши. На първо място, според анализа, това са предприятията от IT и комуникационния сектор, които спечелиха от продажбата на лаптопи, смартфони, телефони, програмно оборудване и електронни носители на данни.

Допълнителни печалби може да реализират и фирмите, които предлагат стоки и услуги за дома – производители и търговци на мебели за преустройство на работното място в хоум-офис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18 век ,са се притеснявали от машините. Предричали са масов мор. Така че, нищо няма да фалира просто ще се видоизмени. Ако стане ненужно..всяко нещо има край
71
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
работа от дома няма.Не е имало и няма да има.
70
0
 
3
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
Момчета, аз споменах и разходите за отопление. Все пак това са, например, осем часа работно време, час обедна почивка, време за пътуване - общо около 10 часа на ден, които вместо навън, сега прекарваш у дома. Съостветно, през зимата отоплението през това време трябва да заплащаш сам, вместо шефа, който пък ще си спести и тези разходи.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 56Лекувай се, гледаш много филми. Тия розови фантазии са само в главата ти.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
450 W / час - консумира енергия по-мощен компютър с вградена висококачествена видеокарта.Той е предназначен за игри. Надявам се, че докато сте в хоум офис няма да имате време за игри. :D Шегата настрана.Предимствата са повече от недостатъците-точно както е описано в статията.При дистанционна работа спестявате от разходите по транспорт,синя зона и поддръжка на автомобил или карта за градски транспорт.Храната ви е в хладилника и не се налага да се тъпчете с храни пълни с консерватнти.Няма Крак мак
67
0
 
0
 
! Отговори
да Насакото Яката преди 3 години
Хей, Насакото Яката, аз съм братовчед ти ТушибаТунишиба.Разходите за тока. Нека изчислим колко електроенергия консумира средно компютър:300 W x 6 h + 4 W x 18 h /u003d 1,872 kW на ден, или 56,16 kW на месец.Но тези цифри са валидни само за средния "офисен" компютър. Така че в действителност консумацията на енергия на един среден компютър ще бъде приблизително еднаква или малко по-висока от тази на телевизор от висок клас.За разходи от тока ще вземете бонуси в края на годината от лоялен работ.
66
0
 
4
 
! Отговори
planeta (ne HD) преди 3 години
То тази статия излиза, че май само планетата Земя ще е на плюс. Четейки виждам колко СО2 няма да бъде произведено.
65
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
А то в София както се презастрои с офис сгради, ако се мине на домашна работа що пискане ще има!Или то в Бг май няма много работа са такива дето могат да си работят от вкъщи?
64
1
 
5
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Тия вместо да плачат да вземат да се преориентират докато още имат време. То и с ликвидирането на робството много са пискали от фалит ама това не им е помогнало.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фирмата ни освободи лъскавият офис с размери на хале още лятото. Раздадоха оборудването и мебелите на служителите и вече се работи само от вкъщи.
62
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа от дома, дистанционно и тем подобни глупости, НЕ СЪЩЕСТВУВА.Работата е Работа с ръце.Останалата работа е като виртуален секс или виртуален туризъм.
61
1
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Кво ше удряш бе, пенсионер, тебе те е ударил животът с все сила, ти си ментален инвалид на 100 процента със силни смущения в еректилната функция.
60
1
 
7
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
"Хом" офисът има предимства и недостатъци. Преимуществата са, че спестява време и разходи за пътуване. Също и лични усилия, понякога няма нужда да се издокарвам за пред хората или да бързам ако се събудя по-късно. Макар, че това не е много за хвалба, мога да се скатая понякога, защото никой не ме гледа, което в офиса е по-трудно. Основният негатив са разходите за отопление и ел. енергия за компютър, които сега трябва да плащам сам. През зимата това може да е значително число.
59
17
 
1
 
! Отговори
bocko преди 3 години
добре платените ИТ-та ме кефят. Е преди седмица едно такова л*е*к*е ме удари отзад с лъскаво Луксусче, излезна дупето и се прави на тарикат - два шамара и влезна под колата да си проверява за щети. Бях добронамерен и го наказах само с 5 бона, щото жената на един такъв м**** 2 часа преди това ме събуди подобаващо.
58
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко изброено горе включително фалитите е чудесна новина, човека най накрая ще се научи да живее без да пилее ресурси. За тия офиси цели планини изчезват във вид на материали, а на практика са показност от най груб вид. Жалко че става чрез пандемия.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали ти казах, не плащам наем годишната заплатата беше повече от достатъчна за собствена къща с басейн граж и голяма градина
56
2
 
0
 
! Отговори
Бай Тоз преди 3 години
Само дето къщата не е 40k и вместо връзкари има обикновенми ***....
55
3
 
4
 
! Отговори
До Мениджър преди 3 години
Не ни мисли нас простите програмисти, ние отдавна сме обезпечени, имам по няколко имато и коли, големи инвеситиции във фондове, акции, облигации, ценни книжа, биткойни и прочие. Много началник се навъди на наш гръб, първо те ще отпаднат и не малка част вече напуснаха кораба да мамят поредната фирма. Който върши работа винаги ше е добре.
54
1
 
6
 
! Отговори
АйТиЗарежи преди 3 години
Зависи къде ги изкарваш тези 100к. В случай, че си в Калифорния, първо сметни колко ти излиза наема. Сметни данъците и пак пиши тук.
53
1
 
9
 
! Отговори
АйТиЗарежи преди 3 години
Защо под всяка статия разни комплексари пишат какви пари вземат? Работил съм в чужбина няколко години. Поради стечение на обстоятелствата трябваше да се върна в България. Реших да захвана някой проект докато пандемията отмине. Голяма грешка. Кандидатствах на около 10 места. Максимална заплата 5 000 лв нето. На повечето места казаха, че съм се справил техничекси, но не пасвам на позицията. Накрая си регистрирах моя фирма и работа с чужбина директно. При толкова аутсорс, парите не са големи тук.