Хоум-офисът - печалба за едни, загуба за други

Как ще работят отрасли след края на пандемията...
19 ное 2020 20:20, Петя Славова
83
Хоум-офисът - печалба за едни, загуба за други
Снимка: БГНЕС

Ако служителите в компаниите продължат да работят дистанционно и след края на пандемията, цели отрасли на промишлеността може да фалират, твърди експерт по кредитно застраховане.

Заради пандемията от коронавирус много фирми в Германия изпратиха своите служители да работят от къщи и не съжаляват за това, пише "Дойче Веле".

Голяма част от тях възнамеряват да продължат да използват предимствата на дистанционната работа и след кризата, коментира Даниел Ердзик – експерт в областта на цифровата икономика в Центъра за европейски икономически изследвания.

Колкото повече служители работят от къщи, толкова по-малко хора идват всеки ден в центъра на града. Според анализа на Михаел Каренберг – ръководител на регионалния отдел на компания „Altradius“, занимаваща се с кредитно застраховане, тази тенденция може да има дългосрочни икономически последици. Една от тях е ръстът на фалитите.

За самите предприятия намаляването на ефективността на производството заради преминаването на дистанционна работа се среща в единични случаи. В мобилна среда, обаче, бизнесът се променя по географски признак. Това създава проблеми при отрасли, чийто оборот е пряко зависим от големия брой хора, които идват всеки ден в града на работа.

В момента много компании си задават въпроса дали има смисъл да осигурят физически работно място за всеки служител и, съответно, да изразходват средства за наемане на офиси. За големите предприятия това са разходи, достигащи до няколко милиона евро, се казва в изследването на „Altradius“.

Ако тенденцията за дистанционна работа се запази, много фирми през следващите години може да не удължат договорите си за наем. Това, от своя страна, заплашва да доведе до съществено съкращаване на доходите на фондовете за недвижими имоти, ако не намерят друг начин да използват пустеещите помещения.

Подобно развитие на ситуацията ще „удари“ не само частните, но и институционалните инвеститори, които няма да получат печалба за своите капиталовложения. Става въпрос за банки, пенсионни фондове, акционери и инвестиционни компании, дружества за социално и медицинско застраховане, фирми, които се занимават с управление на имоти, църкви, както и различни фондации и сдружения. Всички те са заплашени от големи финансови загуби.

Пустеещите офиси означават и празни столови в предприятията. Същото се отнася за градските ресторантчета и кафенета, в които служителите отиват да хапнат по време на обедната почивка.

Неясно остава и финансовото бъдеще на предприятията, свързани с хартиената промишленост, смятат авторите на анализа. Преминаването на дистанционна работа ускори цифровизацията на процесите в офиса. Това, на свой ред, доведе до намаляване необходимостта от използването на хартия за принтер, например. По този начин се засили натискът върху отрасъла, който и без друго преди година изпитваше големи затруднения.

Друга последица от работата от дома по време на пандемия е намалелият брой на бизнес вечерите и на командировките. В днешно време деловите преговори все по-често се провеждат чрез видеовръзка или по телефонно и все по-рядко на живо. Ако тази тенденция се запази, ресторантите и хотелите, които обслужват командировани лица, ще бъдат на загуба.

Още по темата

Ще намалее рязко необходимостта от делово облекло – костюми, вратовръзки, блузи, строги обувки и т.н., което ще засегне производителите, специализирани в деловата мода. По данни на „Altradius“, в Германия именно текстилните предприятия са най-силно застрашени от фалит.

Ако хората спрат да пътуват до работните си места, ще се намали и автомобилният пробег. Съответно, хората ще се нуждаят все по-малко от нови коли и ще ползват старите.

Това ще се отрази негативно върху производителите на автомобили, които през последните две години работят в условия на повишен риск от фалит на доставчиците на компоненти и резервни части. Перспективата за автосервизите и бензиностанциите при такава ситуация не изглежда по-добра.

След края на пандемията сред загубилите ще са и собствениците на магазини по пешеходните зони и в централните части на градовете. На първо място ще пострадат търговците, които нямат собствени онлайн магазини – именно те в момента понасят в момента най-силно последиците от карантинните мерки.

Разбира се, в цялата тази ситуация има и печеливши. На първо място, според анализа, това са предприятията от IT и комуникационния сектор, които спечелиха от продажбата на лаптопи, смартфони, телефони, програмно оборудване и електронни носители на данни.

Допълнителни печалби може да реализират и фирмите, които предлагат стоки и услуги за дома – производители и търговци на мебели за преустройство на работното място в хоум-офис.
 


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
12
 
! Отговори
Разумен човек преди 1 месец
Какъв ви е проблема? Бре хора? Самият бизнес и правенето на бизнес е свързано с това твоята фирма спечели за сметка на другите конкуренти. Това целият СМИСЪЛ НА БИЗНЕСА за да СПЕЧЕЛИШ трябва НЯКОЙ ДРУГ да ЗАГУБИ. Нищо лично просто бизнес.

КОГАТО НАСТЪПВАТ промени и виждаш че бизнеса не ти върви се АДАПТИРАШ сменяш бизнес модела, работата. АМАН от хора свикнали на комунизъм така като почнат една работа всичко осигурено до гроба няма вече такова нещо в сегашния менящ се пазар на труда и бизнес.
16
10
 
2
 
! Отговори
do 14 преди 1 месец
Батя, я кажи какво правиш и какви езици ползваш на работата си? java, javascript, C++, Python?
15
3
 
22
 
! Отговори
от 14 преди 1 месец
Иначе казано- печалба за нас, приятни бонуси, но масово офисите On demand са пълна мизерия, но едва ли в идните 2 години някой ще стъпи в офис. Масово колегите си купихме вили до София и текат инициативи, че даже и компанията ни ни спонсорира, да купуваме къщи на село, за да събудим малко икономиката там. Та, наистина- хоум офисът е печалба за едни и крах за други. Но това е всеки бизнес. Има начало и край.
14
4
 
18
 
! Отговори
до 13 преди 1 месец
В ИТ сектора ми плащат 1200лв. вноска за автомобил, 800лв. ЧДГ, прилична заплата- шестцифрена годишно. Големите компании ги остави, там повече от 6-7-10к заплата няма, смях е, работил съм в 2 корорации. Има социални и несоциални компании. Не споря. Относно офисите. При нас наемът на офиса е колосален... Върнахме го на landlord-а, защото никой така и така не ходи и ще минаваме на офис on demand. Приходите ни са на 110% от плана. Демек- 110% от годишния бонус + още 20% заради липсата на офис.
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много са смешни как се бият в гърдите колко били социални най-големите ни ИТ фирми, а реално нито обяда ни компенсираха (то е направено да се пести време и да бачкаш повече), нито ни покриват разходи за принтери, монитори и преустройство на дома за офис, нищо. Дори и по една фитнес карта не дадохо понеже не може да посещаваме фитнеса в офиса. Трябвало ние да ги подпомагаме...сигурно в Германия цоцкат и от правителството, нямам думи.
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже сте големи ИТ СпЕцИаЛиСти Скоро ще имате Хоум офис на село с мотиката и да пасете овцете! Да не мислите че вечно някой ще ви хрантути.
11
1
 
25
 
! Отговори
77083 преди 1 месец
По-малко употребена хартия - повече дървета. По-малко преместване на хора из града - по-чист въздух. Заведенията и магазините да побързат с онлайн поръчките и ще спечелят. Необходимо е всеки да размърда мозъка си и да се приспособи към новото.
10
3
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
До 6,
Приятелю и аз съм в ИТ сектора ама само да ти кажа, че без дистрибутори и шофьори ще си ядем ушите. За другите малко или много си прав
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печелят ИТ фирмите, хората които сме хоум офис само губим.
8
3
 
23
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Харесва ми статията, но не виждам нищо лошо във фалити на сектори, които рано или късно трябва да загинат. По-малко хартия, повече дървета. По-малко автомобили, повече въздух. По-малко градски кафенета, повече спестени пари. Идеално! Проблема е че всички тези хора трябва бързо да се преквалифицират, а не всички могат или искат това
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хоум офис = глад и мизерия.

Няма да стане тая вашата. Трябва яко бачкане иначе ще изпукаме от глад и мизерия.
Трябва да се произвеждат реални неща и да се строи да се върти сериозната икономика.

Само със цъкане на PC-то и смартфончето до никъде няма да стигнем.
6
15
 
9
 
! Отговори
хоум офис ИТ спец преди 1 месец
Задължителен локдаун за един месец в цяла България! Всички затворени и никакво мърдане! Не може заради шепа келнери сервитьорки, таньорки, зидаро - мазачи, дистрибутори, шофьори, бакшиши и прочее нискоквалифицирана *** на къса заплатка да гинат стотици хора на ден! Те и без това са обречени да са бедни, ще постискат зъби и това е. После пак ще крадат, ще правят далавери и ще реват, че са бедни.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо хоум-офис, български англичани. Това си е надомна работа.
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо хоум-офис, след това само хоум, и накрая без хоум.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анализа е точно в немски стил - практичен, точен, прецизен и логичен.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
великите българи с великия си български език са в хоум офиса хахаха
1
0
 
31
 
! Отговори
бацо преди 1 месец
А защо трябва д асе плащат безумни наеми за офиси на някакви мутри-толупи щом може и да не го правиш.