Маските ни предпазват едва 20% от вируса?

Според датски учени те може и да не предлагат никаква защита
19 ное 2020 07:42, Нели Христова
42
Маските ни предпазват едва 20% от вируса?
Снимка: БГНЕС

Датско изследване установи, че защитните маски за лице почти не предпазват носещия ги от Ковид-19, но авторите подчертават, че заключението не бива да се използва като аргумент срещу широкото използване на маски, за да се предпазват околните, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани днес, е проведено през месеците април и май, когато датските власти не препоръчваха носене на маски. Общо 6024 участници в изследването били разделени на две групи, като в едната носели маски, а другата била контролна група.

След един месец 1.8% от носещите маска били заразени срещу 2,1 на сто в контролната група, съобщиха от университетската болница в Копенхаген.

"Изследването не потвърждава очакваното снижаване наполовина на риска от заразяване при хората, които носят маски", се казва в съобщението. "Резултатите могат да са знак за по-умерена степен на защита от около 15-20 на сто, но изследването не може да изключи възможността маските за лице да не осигуряват никаква защита."
Резултатите потвърждават получените и при предишни изследвания. Здравни експерти отдавна твърдят, че маските дават ограничена защита за носещите ги, но значително намаляват риска за околните, ако носещият маска е заразен, дори и да е без симптоми. Предотвратяването на разпространението на болестта сред другите е известно като контрол при източника.

Резултатите от изследването "не бива да се използват, за да се заключи, че препоръките към всички да носят маски на публични места няма да доведе до намаляване на заразата със SARS-CoV-2, защото изследването не е проверило ролята на маските като мярка за контрол при източника на инфекцията със SARS-CoV-2 infection", пишат авторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е от полза да се препечатват всички измислени "експертни" упражнения, които се въртят в световните медии?! Нужно ли е да се объркват още повече хората, които без друго вече полудяха?! Нека мислим с ума си, все пак!Механичната преграда си е това, което Е! Нали?
18
11
 
11
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
и как точно ги изчисли тия гумени проценти хахахахахахахааман от клишета и измишльотини
17
10
 
10
 
! Отговори
само да кажа преди 3 години
тези които носят маските под брадата просто знаят че маските не предпазват никого от никого!!!а все още имат мисловна дейност!!!микробиолог с 30г. стаж казва че маските са безсмислени,създават илюзията че ви пазят и така по лесно се заразявате и това не ГРИПЕН ВИРУС А БАКТЕРИЯ!тези с маските като лигавник да не би да идват близо до вас и да ви наплват?!?!..друго си е да носиш маска до очите и като кашляш и кихаш първата работа ти е да си свалиш маската че да не си я изцапаш!!! ясно ли е ***
16
7
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Да му се не види,отивам на година с едната маска за еднократна.Сега пък трябва и да я пера.Никаква милост няма тая държава към нас.Е, как мрът хората на стълбите.
15
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всички носят маски, както трябва... се намалява риска от заразяване с минимум 20%...Маската реално пази другите около вас, ако сте заразен и не знаете. Няма 100% защита и никой не го твърди, но сбора от няколко мерки вдига и % на шанса да не се заразяват хората. ..Понеже, вече епидемията е извън всякакъв контрол, само частичен lockdown спасява положението.
14
4
 
16
 
! Отговори
а сега де преди 3 години
Моята маскЪ е от началото на април, колко ли процента ме предпазва?
13
2
 
13
 
! Отговори
тъкмо четох преди 3 години
шокирания коментар на американец, който се презапасил с храни през март, излизал от дома си веднъж месечно с маска и шлем за кратко и грижливо избягвайки други хора, миел си ръцете нон-стоп, тъй като се самооценява като хипохондрик и въпреки това се разболял преди няколко дни.Този вирус май не е точно вирус...
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз бях при родителите ми всеки ден по няколко часа с маска и не ги заразих /не знаех, че съм болен/. Така, че маските пазят.
11
13
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
маските пасят от вируса колкото гащите от пръднята!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сте няколко часа на едно и също място в компанията на болен то маската няма да ви спаси.
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко екстравагантна идея, но със сигурност би свършила работа - трябва да се въведат херметически затворени костюми като по филмите, които да са задължителни за носене при всяко излизане от къщи. До март месец от вируса няма да е останала и следа, и можем да махнем костюмите
8
9
 
5
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Спазвайте мерките, спазвайте мерките, спазвайте мерките....
7
18
 
13
 
! Отговори
Бг мисирка Кухи преди 3 години
Смисъла да се пишат подобни глупави статии в какво е? Да се злепоставят и малкото дисциплинирани хора в България и да сеем раздор ?
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако маските помагаха банкянския страхливец щеше да е зачулен като ханъма денонощно. А той си носи маската като пияна жрица прашките.
5
12
 
26
 
! Отговори
Изводи преди 3 години
Че почти не пазят носещия а предпазват околните се знаеше отначалото!В Китай затова пребориха инфекцията- защото имат САМОСЪЗНАНИЕи носят маски, да не заразяват другите!*** носи на брадата и под носа, да не бъде глобен!Смех
4
13
 
21
 
! Отговори
50/50 преди 3 години
20% ама в държавите които носенето на маски е част от животът -Япония,Южна Корея където живеят десетки милиони на парче земя има по-малко болни и умрели на глава от населението отколкото в държави където не носят маски. 10-15% пазела маската ми тва да не е малко?И отсреща ако си е сложил маска та станаха 30%.И като пази 2 метра дистанция още 20% и като си мие ръцете и пръска с дезинфектант винаги още 10% та станаха 50%повече. Ако сте двама 50% означава че 1 че е запазен от чумата.Може да сте вие
3
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Dnes разбираме че ви трябват кликове, но в ден който умряха още 120 човека не е нормално да пишете конспирации за маските. Ако не пазеха досега да сме останали нез един доктор/сестра. И не не пазят 100% но не е и мицавите 20з
2
18
 
19
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
всички носят маски, а заразяването продължава - значи от маските няма никакъв ефект!!
1
3
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
След като направихте оборот за 200 000 000 000? с маски и ръкавици,сега явно сте измислили нов ,,вълшебен,, артикул за продажба?! Не се напечелихте от човешката мъка хиени безподобни!