Година по-късно въпросът остава: От лаборатория ли излезе COVID-19?

Експерти вярват, че ще се появяват нови вируси, които да носят печалба
21 ное 2020 16:55, Нели Христова
91
Година по-късно въпросът остава: От лаборатория ли излезе COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Според канадския адвокат по патентно право Дейвид Шварц: „Не може да патентоваш болестно състояние като например рак или грип. Но ако говорим за патент върху форма на живот като бактерия или вирус, които са променени от човека, тогава отговорът е „да“. Ето защо съвсем естествено светът трябва да очаква събития, свързани с нови вируси, които могат да носят печалби, пишат от БНР.

Още по темата

През 2010 г. Центърът за контрол на болестите в САЩ (CDC) печели патент върху конкретен щам на ебола, познат като EboBun. Собственикът вече има право да изисква такси за неговото ползване. Само година по-рано, през 2009-а, стартира проектът PREDICT, който е част от по-голяма програма, в която влизат общо 4 проекта, свързани с превенция на пандемични заплахи. За десет години учените идентифицират около 1200 вируса, които имат потенциал да предизвикват пандемии.

Още през март военното разузнаване на САЩ посочва възможността SARS-CoV-2 да е случайно изпуснат от лабораторията в Ухан. Китайската военно-медицинска академия, от своя страна, представя заключението, че „не може да се определи дали огнището на Ковид-19 е възникнало естествено или пък е резултат от случаен лабораторен експеримент“. Китайските власти заявяват, че източник на заразата е пазара за морски продукти, но според данни на американското военно разузнаване минимум 1/3 от първите 40 заразени с коронавируса не са имали никакъв контакт с пазара. Т.нар. лаборатория в Ухан всъщност е Институт по вирусология. Тази лаборатория е първото и единствено съоръжение в Китай с ниво на биосигурност четвърто, което е най-високото ниво на сигурност за патогени (BSL-4). Лабораторията получава това ниво едва през 2018 г., тоест само една година преди да се случи пандемията. Там се колекционират коронавируси още от първоначалното избухване на ТОРС през 2002 г., но голямо количество вируси са събрани през 2016 г. В Ухан има и друга лаборатория с ниво на сигурност второ (BSL-2), която е само на 250 метра от пазара в Ухан. В миналото колекцията от коронавируси се е съхранявала именно там. През последните пет години учените в Ухан са се занимавали с експерименти в област, която се нарича gain of function (GOF): мутации на вируси за придобиване на нови свойства. Част от тези експерименти включват вирусът да стане по-лесно предаваем и по-болестотворен. Казано на медицински език – по-контагиозен и по-вирулентен.

През 2014 г. администрацията на президента Барак Обама прави „пауза“ във финансирането на този вид експерименти (GOF), и по-специално тези включващи вирусите на грип, ТОРС и МЕРС, тоест и на коронавирусите. САЩ спират финансирането на 18 проучвания, макар че някои от проучванията по-късно са освободени от мораториума. Дискусията за прекъсване на експериментите започва още през 2011 г., когато две лаборатории разкриват, че вирусът на птичия грип H5N1, който обикновено засяга птиците, е модифициран така, че да може да се разпространява между поровете. Критиците считат, че ако такъв вирус бъде изпуснат, може да предизвика глобално огнище. Въпреки всичко работата с вируса на птичия грип продължава в лаборатории в щата Уисконсин и в Холандия.

През 2015 г. известният съветник на Тръмп д-р Антъни Фаучи одобрява проект в размер на 3,7 милиона долара, който е възложен на Института по вирусология в Ухан. Тоест американската държава аутсорсва изследвания с коронавируси. През 2017 г. мораториумът за финансиране на такава дейност на територията на САЩ е вече отменен.

Междувременно Националният научен консултативен съвет по биосигурност в САЩ (NSABB) е натоварен да даде препоръки по отношение на етичната рамка и отношението ползи/рискове. В САЩ започват дълги дебати и конференции. Някои експерти описват изследванията като проактивен подход към това, което ще се случва в природата и казват, че експериментите с коронавируси са от решаващо значение за разработване на ваксини и терапевтични средства. Други считат, че е тревожно, когато на вирусите им се придават свойства, които не съществуват в природата. Споровете се засилват още повече, заради случайно изтичане на патогени от няколко защитени лаборатории в САЩ. Има случаи на лабораторни служители, заразени с бактерии причиняващи чума и бруцелоза. През 2014 г. от американска лаборатория изтича сибирска язва, заразени са 84 човека. От момента на потушаването на първоначалното огнище на ТОРС през 2003 г. има документирани шест огнища на ТОРС, предиpвикани от лаборатории, като четири от тях са в Китай. През 2004 г. подобно изтърване на вирус, отново SARS, има от лабораторията в Пекин.

Въпреки всичко експертната общност решава, че подобни експерименти са основополагащи за разбирането на биологията и патогенезата на вирусите. Вирусолозите искат да разберат генетичния код на вирусите, спецификата на взаимодействие между вирусите и гостоприемника, искат да изучават как вирусите избягват имунната система и антивирусните контроли в организма на човека. Още отпреди пандемията със SARS-CoV-2 е известно, че в лабораторията в Ухан има нарушения в безопасността на работата. През януари 2018 г. посолството на САЩ в Китай предупреждава Държавния департамент, че лабораторията в Ухан не разполага с достатъчно квалифициран технически персонал. В грамите се казва още, че учените са оповестили различни коронавируси, близки до SARS, които могат да взаимодействат с ACE2 човешкия рецептор и така да причинят подобни на ТОРС заболявания.

В своя статия Newsweek подчертава, че е много слабо вероятно тази сложна скъпа лаборатория в Ухан с висока степен на сигурност да не се е занимавала с опити за мутации на вируса по схемата предаване от животно на животно. В лабораторията в Ухан се пази образец на вируса RATG13, който се счита за най-близък до SARS-CoV-2, има съвпадение на генетичния материал 96%. Но, от друга страна, дори и тези 4% разлика е трудно да бъдат постигнати в хода на някакви експерименти с животни, казва д-р Ралф Барик, вирусолог от университета в Северна Каролина и специалист по коронавируси. За него трябва да се отбележи обаче, че е работил заедно с китайците, именно по този вид експерименти. Д-р Барик е един от най-страстните лобисти за подобни изследвания.

Д-р Кристина Лин, която има богат опит в планирането на политиката за национална сигурност към американското правителство, казва следното: „В САЩ имаше много настроения да бъде съдена китайската държава за вреди, че Covid-19 е биологично оръжие, но нещата бързо затихват, тъй като не е ясно какви биха били правните последици, ако вирусът е изтекъл от китайска лаборатория, но по изследователски проект, финансиран и възложен от правителството на САЩ.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не е ясно дали вирусът се е появил първо в Китай или първо в Европа. А може да се е появил едновременно и на двете места, че и на повече места. И въобще не е ясно дали китайците изобщо имат нещо общо с появата му. Има други Велики сили, които имат интерес да се пусне такъв вирус, заради икономическите последици. Статията е манипулативна.
22
10
 
10
 
! Отговори
Да знаете преди 3 години
За абсолютно всичко лошо което се случва по света са виновни комунистите/глобалистите още от самото начало! Комунистите съсипват всичко което добро! Те унищожават истинските ценности.Те ни докараха две световни войни и десетки кризи и катастрофи. Комунистите са избили десетки милиони неввинни хора. А сега продължават да съсипват света и да прокарват тяхната отвратителна идеология под формата на глобализация.Комунистите са същински демони а баща им е самия Дявол които също е и техен водач.
21
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато комунист ти каже добро утро, погледни дали е изгряло слънцето!Чумата да ги тръшне всички Китайски комунисти!
20
1
 
23
 
! Отговори
Event 201 преди 3 години
3-4 месеца ПРЕДИ "случайно" да бъде изтърван, без да искат, коронавируса в Ухан в САЩ и по точно в Ню Йорк беше проведена 3 часова демонстрация на СЗО и Фондацията Гейтс за симулиране на световна КОРОНАВИРУСНА ПАНДЕМИЯ засягаща целия свят.Изложените резултати поразително съвпадат с днешното състояние на заразяване.От къде ли са знаели че този вирус ще бъде изпуснат? Пълна мистерия.Може би е имало малка помощ от братска САЩ от някой вербуван в Страната на Демокрацията и внедрен да работи в Ухан
19
1
 
20
 
! Отговори
FIKI преди 3 години
тоест експертите казват, че идват времена в които ще ни заразяват с нови вируси за кинти? в открит текст ей така? lgbtq *** истории са направо нищо... фантастиките със шварценегер едно време вече не изглеждат толкова фантастични!
18
9
 
3
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Байдън е Жив, Да Живее Байдън!
17
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЛАБОРАТОРНО СЕЛЕКТИРАНИЯ ВИРУС НАПРАВИ БАЙДЪН ПРЕЗИДЕНТ В ТОВА СПОР НЯМА!------------------------ЛОШОТО Е , ЧЕ СЕ ПУСНА ДУХА ОТ БУТИЛКАТА И ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА!!!ЗА ТОЗИ ВИРУС ВАКСИНА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ НО ТЯ НЯМА ДА Е ЕФИКАСНА ДОРИ ЗА 10% ОТ ВСИЧКИ ЩАМОВЕ КОИТО ВИРУСА ИМА ВЕЧЕ И ТОВА ГО ОБЯВИ ВИРУСОЛОГ ОТГОВАРЯЩ ЗА ГРИПНИТЕ ВАКСИНИ!!!---------------ИЗВОДА Е, ЧЕ СЕ НАПРАВИ ЕДНА ГОЛЯМА БЕЛЯ
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2014 г. администрацията на президента Барак Обама прави пауза във финансирането на експерименти в областта на gain of function (GOF) и тези включващи вирусите на грип, ТОРС, МЕРС, тоест на коронавирусите. През 2017 г. мораториумът за финансиране на такава дейност на територията на САЩ е вече отменен. А между тези две събития, точно преди 5 години, ноември 2015 г., научното списание "nature" публикува статия с данни за открит смъртоносен за човека коронавирус при експерименти с прилепи.
15
2
 
14
 
! Отговори
Батман от Ухан преди 3 години
До АнонименВ комунистически Китай ... и специално в лабораторията в Ухан ВСИЧКИ вирусолози са били с преминали сертификати по безопасност от АМЕРИКАНСКИ ЛАБОРАТОРИИ и ако случайно си прочел статията по-горе ЛАБОРАТОРИЯТА Е РАБОТИЛА ПО ФИНАНСИРАНЕ ОТ САЩ .Точно затова САЩ са се отказали да съдят Китай. Ти четеш ли статиите въобще или се ограничаваш само със заглавието и там каквото ти пуснат от тролската агенция ?п.с. Ако не знаеш къде да гледаш - ПОСЛЕДНОТО ИЗРИЧЕНИЕ.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът със сигурност е създаден в лаборатория. Затова е толкова жесток и издръжлив. Нормален вирус има съвсем друго поведение. По същия начин през 80те създадоха и СПИН в лаборатория.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай дън как щеше да спечели бе бубата, както се казва търсете кой извлича най-голямата полза и няма да сбъркате.
12
2
 
19
 
! Отговори
СлучаЕност преди 3 години
Коронавируса се появи ТОЧНО в разгара на Търговската война на Китай със САЩ, когато Китай ясно даде да се разбере че санкциите и икономическия натиск от страна на САЩ ... НЕ ДЕЙСТВАТ .Американците се опитаха да поставят Китай на "мястото им" поради опасно бързото им икономическо развитие и създаването на финансова независимост по същия начин както спряха икономическия подем на Япония преди години.Нещо не стана според плановете им ... и изведнАж се появи Коронавируса . Ебаааси.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В комунистически Китай хигиената в лабораториите им е нулева, както са им селските пазари за прилепи.В Китай се крие всичко със "желязна завеса".Когато криеш то по "дефолт" ти си виновника.Къде е "бузести я " и не заменим пълководец на Китай?????
10
5
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КИТАЙ ОФИЦИАЛНО СИ ПРИЗНА, ЧЕ В ЛАБОРАТОРИЯТА В УХАН СЪХРАНЯВАЛИ КОВИД ВИРУСИ!!!---------------------------------------------------ВИРУСА Е ПОЛУЧЕН ЧРЕЗ СЕЛЕКТИРАНЕ!!! ОТ 10 КОЛБИ С МИЛИАРДИ ВИРУСИ ГИ ПОДЛАГАЛИ НА ВСЯКАКВИ МЪЧЕНИЯ СЪС ТОПЛИНА СЪС ГАЗ СЪС ЛЪЧЕТЕРАПИЯ :D И В ЕДНА ОТ ПРОБИТЕ ОТКРИЛИ ОСТАНАЛ 1 ЖИВ ВИРУС КОЙТО КРЪСТИЛИ ХЕРКУЛЕС КОВИД ЩОТО БИЛ ПО -СИЛЕН И ИЗДРЪЖЛИВ ОТ ОСТАНАЛИТЕ!!! СЛЕД КОЕТО ГО РАЗМНОЖИЛИ!!!ТОЗИ ВИРУС ЩЕ СЕ БОРИ ДА ОЦЕЛЕЕ ВСЯЧЕСКИ, ЗАЩОТО Е ФАВОРИТ!
9
2
 
0
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
да, за Фалшивите Медии в Джоба на Пекин, Въпросът Остава...
8
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онзи рижавия паток го пусна, нещо не му се излиза от онзи овален кабинет. Нарциса куку кой знае още какви маже да ги забърка. Тоя и затвора му е малко.
7
5
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Да. Да понамалят малко населението и да фалират всички кредитни милионери.Бил Гейтс и неговите фондове стоят зад тази изродщина.А зад него стоят тези,които държат банките!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До коментар 3, ти разгада какъв е новият световен ред, щом знаеш, че е очевидно, че от Китай е излезнал вирусът. Между другото това е официалната версия, която е произлезла от САЩ. Но истината може да е много различна и ние вероятно никога няма да разберем. Само ще си останем с предположенията.
5
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уханската Чума излезе от Китай и това е на сто процента сигурно.Но кой ще поеме отговорността е въпрос на политика и много пари.Бедните ще страдат, а богатите ще станат още по-богати!
4
1
 
24
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Нека се спре форумът в Давос, нека се закрият измамните схеми наречени "фондации за даряване", нека се забрани съществуването на визионери и филантропи.....и бъдете сигурни, че такива схеми като тази, която наблюдавате днес вече няма да има.