Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?

В продължение на 100 дни пък там нямаше нито един инфектиран
21 ное 2020 21:50, Елка Василева
327
Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?
Снимка: архив, БГНЕС

Нова Зеландия бе сред първите страни, преборили коронавируса. В продължение на 100 дни там нямаше нито един заразен. В момента в петмилионната страна има само 60 активни случая. Каква е рецептата на Джасинда Ардърн?

През пролетта, когато в Нова Зеландия всъщност беше есен, страната тъкмо беше преживяла онова, което министър-председателката Джасинда Ардърн нарече "най-строгите ограничения в най-новата ни история", пише Дойче веле. "Това бяха пет седмици, през които ние работехме и живеехме по начин, който само допреди два месеца би ни се струвал немислим", заяви Ардърн.

С няколко крачки напред

Това се случи в началото на март 2020, когато по цял свят се разнесе новината за разпространението на новия коронавирус. "Но ние направихме онова, което бе необходимо и се справихме с общи усилия", заяви тогава Ардърн. Нейното правителство си бе поставило за цел бързо и с твърди мерки да се справи с вируса - с усилията на всички в петмилионна Нова Зеландия.

Затова министър-председателката придружаваше своите съграждани през времето на локдауна чрез обръщения в социалните медии. Тя например увери децата, че на Великденския заек ще му бъде разрешено да ги посети, защото неговата работа спадала към групата на системно релевантните професии. Медицинският екип на правителството непрестанно разясняваше (и продължава да разяснява) във Facebook важните информации, свързани с COVID.

Още по темата

А границите на островната държава останаха затворени. Резултатът бе впечатляващ: досега в страната са регистрирани само 2005 случая на зараза с коронавирус, а жертвите на COVID-19 са общо 25.

Когато през юни бе съобщено, че в страната вече няма нито един активен случай на коронавирус, министър-председателката Ардърн просто затанцувала от радост. "Дъщеря ми нямаше никаква представа на какво се радвам толкова, но и тя танцуваше заедно с мен", признава Ардърн.

След 100 дни без коронавирус в Оукланд се появи ново огнище на зараза. Целият милионен град, който е най-големият в страната, незабавно и без колебания бе изпратен в локдаун. В момента там има само 61 активни случая на инфекция - предимно на хора, връщащи се от чужбина (57). В повечето от тези случаи заразата е вече под контрол.

Всички, на които бе изобщо разрешено да се завърнат от чужбина, са длъжни да прекарат 14 дни под карантина в хотел, където имат право само по веднъж дневно да правят кратка разходка из двора. Тъй като мнозина новозеландци искат да посетят родината си по Коледа, правителството бе принудено да търси допълнителни места за карантиниране, за да разреши на всички желаещи да се завърнат.

"Нова Зеландия продължава да се справя със ситуацията много добре, независимо че междувременно в страната се завърнаха близо 70 000 души, които съответно престояха в определените места за карантиниране", заяви Ардърн. "Но COVID вилнее из целия свят и ние сме длъжни да останем бдителни. Благодаря на всички, които работиха за досегашния ни успех - и най-вече на хората, които пазят нашите граници." Чуждестранни туристи нямат право да посещават страната, въпреки че тази забрана нанася сериозен удар на туристическия бранш.

"Останете здрави!"

Нова Зеландия междувременно се завърна почти към нормалното ежедневие. В страната носенето на предпазни маски не е задължително, но министерството на здравеопазването все пак съветва хората да го правят. Министър-председателката Ардърн продължава да дава съвети на съгражданите си чрез социалните медии.

Във връзка с един актуален случай на инфекция в Оукланд тя призова: "Правете снимки на местата, които посещавате, записвайте си името на всеки, с когото сте се срещали - правете всичко онова, което е наистина важно във времената на глобална пандемия. Останете здрави!". Заради нейната грижовност юзърите в Instagram са ѝ дали прякора "леля Синди".

"До следващия път, останете здрави!", бодро заявява Джасинда Ардърн в края на всяко свое включване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
8
 
30
 
! Отговори
до 274 преди 3 години
Да,така е,но тогава нямаше хора да си броят стотинките,да се си купуват по 2 кренвирша,200 гр.сирене и половин хляб,нямаше изооставени пред стълбите на болницата и.и пр.Е,нямаше дънки,лъскави телевизори и леки коли.Но имаше сигурност.И имаше работа за целия китайски народ.А днес имаме гаражна ***-икономика.И тук там кафенета.Нищо не произвеждаме,но станахме латинодържава.И изчезваме с бърза скорост като нация и народ.
243
14
 
13
 
! Отговори
Мангъсарович преди 3 години
Ако ме вземат там за детски лекар набързо ще им увелича бройката на заразените, стига да има умни медии като българските, че да ми дават свобода на словото и да ме канят като експерт
242
12
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Вече разбрахме кой е идеолога на неофашизма ,а вероятно и на COVID19!Нарича се Клаус Шваб (Klaus Schwab) и както се досещате Германец.
241
25
 
17
 
! Отговори
Елементарно преди 3 години
Нямат *** щаб НОЩ и математици,броящи чували и фризери по сутрешните блокове.Също така и и здравна каса за точене с доктори с по 100 бона заплата на месец!
240
12
 
7
 
! Отговори
ковид ИДИОТ преди 3 години
Няма вирОЗ! МУУУУУУУУУ!
239
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 103"Икономиката" беше такава, че фалирахме 3 пъти през соца. Мисля, че това дава и идея и за "великата" ни тогавашна Индустрия. Перлата на соц индустрията Кремиковци НИКОГА не е бил на печалба. Смятай.Много неща се промениха. Ако не си разбрал, значи си напълно безполезен в момента и затова ти се струва, че нищо не се е променило (за хубаво).
238
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 103Сега мога да си купя каквото си поискам и да ида където си поискам да ти дам 1 000 $ и да те пусна в един магазин в Куба като видиш празните рафтове ще те питам какво можеш да си купиш. А кой раздаваше куфарчета със пари на плeйметките кои станаха кредитни милионери и даваха на хората по 3$ заплата. Сега що чакате на ЕС, чакайте на Куба и Венeцуела и на Сибир да ви помогнат. Интернационал ?
237
14
 
9
 
! Отговори
до №103 преди 3 години
"икономиката беше такава,че заплатите бяха по 180лв при 3лв/$"И при тези 180лв заплати какво можеше да си позволиш с тях сравнение с сегашните колосални заплати?Образовай ни по-младите да не живеем в лъжа.Като изключим бананите,терминал 2 еднопосочен билет и плеймейтките , какво се е променило в "положителна" насока?Здравеопазването,образованието,промишлеността, "икономиката" , великия цар футбол, където кой не ни е хванал той не ни е бил или кое?Либерална деградация ...ъъ демокрация простете
236
3
 
21
 
! Отговори
Гастарбайтер преди 3 години
Това няма как да се случи в България, която е зависима от парите на емигранти и гурбетчии. Само през декември, около Коледните и Новогодишни празници в България ще се изсипят поне един милион души от целия свят с милиарди евро, долари и паунди в джобовете. Една евентуална карантина и никой няма да кацне в България, политиците много добре го знаят това и нищо няма да направят.
235
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 265"Тъй като те гледам най-вероятно ядеш кренвирши от 2 лв и като си купиш луканка за 25 лв един път в годината и си мислиш, че е много качествена Повече от 800 лв едва ли си виждал накуп през живота си и то само по време на заплата."Поредния, който се опитва да "мисли". Обясних ви вече, аз си правя сам луканките и суджуците, тъй че няма нужда да си купувам кренвирши. А луканки колко съм изял, ви е бедна фантазията.Намерете си нещо друго да спамите, че тук няма да ви се получи
234
1
 
20
 
! Отговори
До авторитарен преди 3 години
Какви строги мерки, бе човек? Как смятате вие, че ще издържи изобщо България, поставена под строги мерки? Не разбрахте ли, че нямаме ресурси за "черни дни", колкото и жалко да звучи?
233
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 259Тъй като те гледам най-вероятно ядеш кренвирши от 2 лв и като си купиш луканка за 25 лв един път в годината и си мислиш, че е много качествена Повече от 800 лв едва ли си виждал накуп през живота си и то само по време на заплата.
232
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро при тях ще има не просто комунизъм а Маоизъм пълни са с чайници.
231
8
 
5
 
! Отговори
Совершоньой преди 3 години
Характерното за Нова Зеландия е че всички главно жълтури се бутат в Оукланд и по малко в другите някооко града.Красиво ама скоро ше си пият собствената урна.В Австралия е същио клсет арабо азиатдката пасмина се бута в Мелбърн Сидней Аделаида и вече си дишат прднята.
230
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала браво на жената, където не е имало комунизъм хората са щастливи и свободни. Hе е важно дали си богат или беден. Важно е да си свободен и сам да си определяш правилата и да не попадаш на комунисти, рано или късно със труд ще забогатеееш. При комунизма със труд, честност и почтеност не можеш да забогатеееш никога само като видиш, че все още съществува БСП и ти става ясно, че ни управлява пазвантина на БайТодар и имаме фасадна демокрация.
229
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТДобре ли сте?
228
14
 
6
 
! Отговори
Миленко Павлович преди 3 години
Тази джасинда ли е незнам коя е само като и видя физиономията и лъха на елементарен човек
227
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 257"Ти качествена луканка и за 500 лв може да си купиш аз мога да си купя 150 кила месо и сам да си направя луканка нещо ми убягва логиката ти.Щом струва 25 лв значи е качествена тъй ли ?"Убягва ти, щото не разбибраш, че между двете няма никаква връзка. Аз си правя луканка, тъй че няма нужда да се хваля, че си купувам скъпа луканка. А че има хубава луканка, която струва съответните пари, има. Не, не съм казал, че всяка луканка за 25 лева и нагоре е качествена.
226
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 253Ти качествена луканка и за 500 лв може да си купиш аз мога да си купя 150 кила месо и сам да си направя луканка нещо ми убягва логиката ти. Щом струва 25 лв значи е качествена тъй ли ?
225
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BondПрав си. Какъвто народа, такива и управниците.