Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?

В продължение на 100 дни пък там нямаше нито един инфектиран
21 ное 2020 21:50, Елка Василева
327
Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?
Снимка: архив, БГНЕС

Нова Зеландия бе сред първите страни, преборили коронавируса. В продължение на 100 дни там нямаше нито един заразен. В момента в петмилионната страна има само 60 активни случая. Каква е рецептата на Джасинда Ардърн?

През пролетта, когато в Нова Зеландия всъщност беше есен, страната тъкмо беше преживяла онова, което министър-председателката Джасинда Ардърн нарече "най-строгите ограничения в най-новата ни история", пише Дойче веле. "Това бяха пет седмици, през които ние работехме и живеехме по начин, който само допреди два месеца би ни се струвал немислим", заяви Ардърн.

С няколко крачки напред

Това се случи в началото на март 2020, когато по цял свят се разнесе новината за разпространението на новия коронавирус. "Но ние направихме онова, което бе необходимо и се справихме с общи усилия", заяви тогава Ардърн. Нейното правителство си бе поставило за цел бързо и с твърди мерки да се справи с вируса - с усилията на всички в петмилионна Нова Зеландия.

Затова министър-председателката придружаваше своите съграждани през времето на локдауна чрез обръщения в социалните медии. Тя например увери децата, че на Великденския заек ще му бъде разрешено да ги посети, защото неговата работа спадала към групата на системно релевантните професии. Медицинският екип на правителството непрестанно разясняваше (и продължава да разяснява) във Facebook важните информации, свързани с COVID.

Още по темата

А границите на островната държава останаха затворени. Резултатът бе впечатляващ: досега в страната са регистрирани само 2005 случая на зараза с коронавирус, а жертвите на COVID-19 са общо 25.

Когато през юни бе съобщено, че в страната вече няма нито един активен случай на коронавирус, министър-председателката Ардърн просто затанцувала от радост. "Дъщеря ми нямаше никаква представа на какво се радвам толкова, но и тя танцуваше заедно с мен", признава Ардърн.

След 100 дни без коронавирус в Оукланд се появи ново огнище на зараза. Целият милионен град, който е най-големият в страната, незабавно и без колебания бе изпратен в локдаун. В момента там има само 61 активни случая на инфекция - предимно на хора, връщащи се от чужбина (57). В повечето от тези случаи заразата е вече под контрол.

Всички, на които бе изобщо разрешено да се завърнат от чужбина, са длъжни да прекарат 14 дни под карантина в хотел, където имат право само по веднъж дневно да правят кратка разходка из двора. Тъй като мнозина новозеландци искат да посетят родината си по Коледа, правителството бе принудено да търси допълнителни места за карантиниране, за да разреши на всички желаещи да се завърнат.

"Нова Зеландия продължава да се справя със ситуацията много добре, независимо че междувременно в страната се завърнаха близо 70 000 души, които съответно престояха в определените места за карантиниране", заяви Ардърн. "Но COVID вилнее из целия свят и ние сме длъжни да останем бдителни. Благодаря на всички, които работиха за досегашния ни успех - и най-вече на хората, които пазят нашите граници." Чуждестранни туристи нямат право да посещават страната, въпреки че тази забрана нанася сериозен удар на туристическия бранш.

"Останете здрави!"

Нова Зеландия междувременно се завърна почти към нормалното ежедневие. В страната носенето на предпазни маски не е задължително, но министерството на здравеопазването все пак съветва хората да го правят. Министър-председателката Ардърн продължава да дава съвети на съгражданите си чрез социалните медии.

Във връзка с един актуален случай на инфекция в Оукланд тя призова: "Правете снимки на местата, които посещавате, записвайте си името на всеки, с когото сте се срещали - правете всичко онова, което е наистина важно във времената на глобална пандемия. Останете здрави!". Заради нейната грижовност юзърите в Instagram са ѝ дали прякора "леля Синди".

"До следващия път, останете здрави!", бодро заявява Джасинда Ардърн в края на всяко свое включване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Госта е сбъркан биолог оставете го.Некадърниците от Нпмг са оставили трайни увреждания в крехката му психика само италианският лицей може да се сравнява с тях по дбилизъм
203
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 225От 86та нататък. Като фалира държавата за пореден път, а руснаците ни резнаха кранчето на безплатния нефт, щото нашите се тарикатяха да го продават в чужбина срещу долари, защото трябваше да кърпят закъсващата икономика, се наложи да продаваме ток в чужбина срещу долари. Затова изнасяхме ток, но българите бяхме на режим. Подарък от "кадърния" социалистически строй.
202
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В китайската кухня има две ястия куче и ориз понякога като прелее реката и отнесе кучетата те биват заместени с плъхове
201
3
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Освен това драги ми смехурковци от простолюдието, комунизъм и социална държава има не само в Китай. Ето, в момента коментирате такава. Всъщност освен кочините саш,бразилия и англия,повечето с икономика са такива. Даже арабските емирства.
200
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 30 години капитализъм са закрити,1400 села1200 училища500 болници1500 военни поделения.
199
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 219"Но си купувам и локумени вафли, родопчета и чайки понякога, защото ми напомнят за детството. Но вкусът е друг..не са истински, а с оцветители и втвърдители.И Е-та."Ахахахахаха. Ти си мислиш, че преди локумените вафли са правени с локум ли бре? Да не говорим локума какво е.Лелелелелел. Нали всичко било "истинско" какво стана?Аз не си купувам фейк сирене. Ти си го купуваш, защото си беден, а си беден, защото си мързелив и некадърен.Има и хубава луканка, но струва 25 лева кило
198
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ноея Зеландия са лесно достижими по вода а когато в Чайна свършат кучетатата Джасинда ще се чуди как да нахрани питеците които ще се изсипят там
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 212Е за коя година става дума? За газените фенери? И спирта в банята?
196
0
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Нова Зеландия е остров, като най- близкия до нея е Австралия на 2 000 км. по вода!Бил съм в Нова Зеландия през 2007 година и като слезеш от самолета на летището те претърсват, като терорист! С две думи много държат какво вкарваш в държавата, дори сандвича и безалкохолното трябва да го изхвърлиш на летището за да те допуснат! МНОГО СИ ПАЗЯТ ДЪРЖАВАТА, ЧАК ИМ ЗАВИДЯХ! А сега с короната си представям какви са мерките на летището!
195
3
 
2
 
! Отговори
Афро преди 3 години
Дай боже да съм кафяв пардон бял като Си Дзинпин
194
1
 
2
 
! Отговори
А сега да видим преди 3 години
Дали ще разберете вица за църковната свещ? Мене ли гледаш или жената с червената рокля? Какво ли ще направи Хага като разбере, че Страсбург е сключил сделка със Симеон 2 срещу един такъв малък скромен тип като мен и на всичкото отгоре са запорирали 1 милиард близо български пари. Цял един кошмар се разкрива пред вас нали, цяло едно ново измерение на:I'm back bitches!
193
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при бае Тодар не се излизаше навън.Не мога да си представя български граничар да ми кажеш не можеш да напуснеш държавата директно го пpeчyквaм и остава там за вечни времена.
192
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 180, Че сега няма ли оцветители във вафлите и десертите??А втвърдители? А за фейк сиренето, кашкавала, млякото, а за Е-тата??? Ти си *** бе!Лошото е, че сега и да купувам най-скъпите продукти, кой знае какво менте са.И луканката е менте. Много ме развесели.И сега си купувам лукчета като пътувам, за да не ми става лошо.Но си купувам и локумени вафли, родопчета и чайки понякога, защото ми напомнят за детството. Но вкусът е друг..не са истински, а с оцветители и втвърдители.И Е-та.
191
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТКучеяд, още ли се смяташ за аристократ? Ако искаш ще звънна на Дани Бойл да направи филм за теб. След Беднякът милионер, твоят афтобиографичен филм ще се казва Аристократът роб.
190
2
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А бананите откъде са знаете ли? Или си мислите, че растат на корабите ? Хахахаха
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЗаминавай във форум на Поднебесната империя да си обменяте рецепти.
188
4
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
До там ли се простират познанията ти за Поднебесната империя ? Кучета ядат в два района. А китайската кухня е най разнообразната в света.
187
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова зеландия си има други особености.Има там много акули много жълти цунамита земетресения и тню
186
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 210"Режим на тока имаше 1990. Мисля, че и 1988 или 1989.Преди това нямам спомен да не е имало ток."Аз имам. Имам спомен как сме топлили банята с чинийка спирт през зимата и сме си светили с газени фенери.Като не са ти върховни постижения, похвали се ти с твоите върховни постижения. Срамна професия няма, ако си изкарваш парите с труд, но по Комунизма труд стана *** дума. Само за пред хората всички се трудеха, ама иначе яко скатаваха и брак, брак, брак, докъдето стига погледа
185
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 178Режим на тока имаше 1990. Мисля, че и 1988 или 1989.Преди това нямам спомен да не е имало ток. Значи само лошо е имало? А сега е само хубаво? Да, сега има хора с апартаменти в Испания и Италия , но 2/3 от тях не са на кой знае какви върховни хора с кариера, а берачи на портокали и чистачки. Разбирай -обслужващ персонал. Само българите драпат за апартаменти. В др.страни цял живот са под наем.- Англия, Щатите и тн.