Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?

В продължение на 100 дни пък там нямаше нито един инфектиран
21 ное 2020 21:50, Елка Василева
327
Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?
Снимка: архив, БГНЕС

Нова Зеландия бе сред първите страни, преборили коронавируса. В продължение на 100 дни там нямаше нито един заразен. В момента в петмилионната страна има само 60 активни случая. Каква е рецептата на Джасинда Ардърн?

През пролетта, когато в Нова Зеландия всъщност беше есен, страната тъкмо беше преживяла онова, което министър-председателката Джасинда Ардърн нарече "най-строгите ограничения в най-новата ни история", пише Дойче веле. "Това бяха пет седмици, през които ние работехме и живеехме по начин, който само допреди два месеца би ни се струвал немислим", заяви Ардърн.

С няколко крачки напред

Това се случи в началото на март 2020, когато по цял свят се разнесе новината за разпространението на новия коронавирус. "Но ние направихме онова, което бе необходимо и се справихме с общи усилия", заяви тогава Ардърн. Нейното правителство си бе поставило за цел бързо и с твърди мерки да се справи с вируса - с усилията на всички в петмилионна Нова Зеландия.

Затова министър-председателката придружаваше своите съграждани през времето на локдауна чрез обръщения в социалните медии. Тя например увери децата, че на Великденския заек ще му бъде разрешено да ги посети, защото неговата работа спадала към групата на системно релевантните професии. Медицинският екип на правителството непрестанно разясняваше (и продължава да разяснява) във Facebook важните информации, свързани с COVID.

Още по темата

А границите на островната държава останаха затворени. Резултатът бе впечатляващ: досега в страната са регистрирани само 2005 случая на зараза с коронавирус, а жертвите на COVID-19 са общо 25.

Когато през юни бе съобщено, че в страната вече няма нито един активен случай на коронавирус, министър-председателката Ардърн просто затанцувала от радост. "Дъщеря ми нямаше никаква представа на какво се радвам толкова, но и тя танцуваше заедно с мен", признава Ардърн.

След 100 дни без коронавирус в Оукланд се появи ново огнище на зараза. Целият милионен град, който е най-големият в страната, незабавно и без колебания бе изпратен в локдаун. В момента там има само 61 активни случая на инфекция - предимно на хора, връщащи се от чужбина (57). В повечето от тези случаи заразата е вече под контрол.

Всички, на които бе изобщо разрешено да се завърнат от чужбина, са длъжни да прекарат 14 дни под карантина в хотел, където имат право само по веднъж дневно да правят кратка разходка из двора. Тъй като мнозина новозеландци искат да посетят родината си по Коледа, правителството бе принудено да търси допълнителни места за карантиниране, за да разреши на всички желаещи да се завърнат.

"Нова Зеландия продължава да се справя със ситуацията много добре, независимо че междувременно в страната се завърнаха близо 70 000 души, които съответно престояха в определените места за карантиниране", заяви Ардърн. "Но COVID вилнее из целия свят и ние сме длъжни да останем бдителни. Благодаря на всички, които работиха за досегашния ни успех - и най-вече на хората, които пазят нашите граници." Чуждестранни туристи нямат право да посещават страната, въпреки че тази забрана нанася сериозен удар на туристическия бранш.

"Останете здрави!"

Нова Зеландия междувременно се завърна почти към нормалното ежедневие. В страната носенето на предпазни маски не е задължително, но министерството на здравеопазването все пак съветва хората да го правят. Министър-председателката Ардърн продължава да дава съвети на съгражданите си чрез социалните медии.

Във връзка с един актуален случай на инфекция в Оукланд тя призова: "Правете снимки на местата, които посещавате, записвайте си името на всеки, с когото сте се срещали - правете всичко онова, което е наистина важно във времената на глобална пандемия. Останете здрави!". Заради нейната грижовност юзърите в Instagram са ѝ дали прякора "леля Синди".

"До следващия път, останете здрави!", бодро заявява Джасинда Ардърн в края на всяко свое включване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
0
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
До cky2kbgТези с 3000 долара плащат ли наем? Така изглежда много, но това си е нищо за там.Всеки си знае и да си пише каквото си иска, но има и други които сме били там и имаме мнение!!!
283
0
 
1
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
Живях там известно време и не съм се съмнявала, че няма да се справят дългосрочно.Министър - председателката и нейното правителство с твърди мерки се справи с вируса и естествено с усилията на всички пет милиона жители в Нова Зеландия.Мисля, че и ние можеше отдавна да сме спокойни и само леко бдителни.Бяхме толкова близо....
282
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 289 НАИСТИНА ЛИ МИСЛИШ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКА ДА ИМА ПЪЛНИ БОЛНИЦИ СЪС СТРАДАЩИ И УМИРАЩИ! ТОГАВА И ДОКТОРИТЕ СЕ ЗАПАЗЯТ И УМИРАТ ЗА ДА ПОМОГНАТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА МОЖЕ ДА ПРИБИРА ПАРИ! БОЖЕЕЕЕ ТОЗИ МОЙ НАРОД ПОЛУДЯ!
281
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Там имат правителство, което взима адекватни решения, а в България некадърни мутри. Целта в Нова Зеландия е да се спре епидемията, а целта на мутрите е да има повече легла в болниците и да крадат повече.
280
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАМ имат население КОЕТО приема решенията на ПРАВИТЕЛСТВОТО и изпълнява ограниченията за да се справят! НИЕ СМЕ КОНТРА НА ВСИЧКО! НАЦИЯ ОТ АНДРЕШКОВЦИ!Е КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ! Всички министри са простаци,всички ЛЕКАРИ МАФИОТИ в бели престилки, маските са безсмислени измишльотини, дискотеки не пречат, без ресторанти няма как да живеем! СВОБОДАТА Е ПРАВО!После питаме как се стигна до тук
279
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много просто, медиите не ги облъчват.
278
6
 
10
 
! Отговори
Ис преди 3 години
Много просто, НЗ е на другия край на света и никой не ходи там. Защо изобщо се правят такива *** статии. Как остров на другия край на света с икзлючително малко човекопоток няма случаи на ковид. Мислете малко бе хора, не са направили нищо гениално, просто там няма кой да внесе инфекция!
277
1
 
9
 
! Отговори
истината преди 3 години
Там си нямат Бойко , както и глупаците които го избират на избори.
276
1
 
7
 
! Отговори
cky2kbg преди 3 години
Ее айде поздрави от Зеления Континент, на няколко км от Операта на Сидней съм. Тук вирус НЯМА, а аз до сега съм се тествал няколко пъти от началото на пандемията. и всичко това БЕЗПЛАТНО, докато ви гледам по телевизията как датате 100-200 лв за същите PCR тестове. Тука здравеопазването е безплатно, минималната МЕСЕЧНА работна заплата е почти 3000 долара, зимат я изпаднали бачкатори. Аз зимам 6 цифри годишно долари като инженерче магистърче ИТ към гевермента по секюрити проекти в високия сегмент
275
7
 
16
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
А не забелязвате ли кои са ключовите думи? Локдаун, заедно и спазване на карантина та. Там няма Алибеговци, меговци и т. н.. Дребни пишлемета дето не могат без наргилета и гьобеци по дискотеките. Президенти дето да неглижират опасността. Това е положението изолация и спазване на мерките, от ВСИЧКИ, иначе не става. Ама ние имаме само права и вечно някой ни е длъжен. Когато опре до лична отговорност пищим.
274
2
 
0
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До 284.Това ли измисли кухата ти кратуна? Недей повече,че изглеждаш яко неумен.
273
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 278Френска Полинезия се намира на 3 хил. км. от Н.Зеландия и никога не прекъсвала връзките си с Франция и свеата.Все пак главния поминак е туризма.Н.Зеландия забрани за един период забрани полетите дори до Австралия.
272
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатачно е да видиш на картата на света къде се намира Н.Зеландия и ти става ясно,защо са се ,,преборили"с вируса.В САЩ и Западна Европа не е имало комунизъм,мутри и ГЕРБ,пък вируса е много разпространен.
271
2
 
13
 
! Отговори
Бай Пъньо преди 3 години
Хихихи- как да има, като не са искали. Техните управници не са корумпирани и мислят за пенсионерите си! По същият начин е и Швеция- не участват в машинациите, и си живеят спокойно. Интересно, че и трите скандинавски страни , не играят в цирка...
270
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там все още няма мутри.
269
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обяснението е елементарно - никога не е имало там комунизъм и мутри.
268
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 706 083 под 5 е 2 пъти по малка под 6 сме вече ние
267
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами няма толкова много безотговорни хора,носят маски не се струпват и пазят дистанция.Освен тва са голяма територия и малко хора а и нямат съседи клошари.
266
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В съседната Френска Полинезия също е лято, но имат адски много заразени и починали. Много е лесно само за хората, които не мислят.
265
3
 
3
 
! Отговори
много лесно преди 3 години
ТАМ Е ЛЯТО