Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!

Какво иска браншът, ако предложенията за затваряне се приемат?
Обновена: 23 ное 2020 22:21 | 23 ное 2020 22:15, Веселина Йорданова
302
Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!
Снимка: БГНЕС

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш след предложенията на здравния министър за затваряне от петък.

В писмо до премиера бизнесът иска още мораториум върху кредити на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Още по темата
Освен това спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

"Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени - ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги", искат още от бранша.

Ресторантьорите предлагат разсрочване на такси смет и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна  собственост за периода, в който са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения, няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив, посочват от бранша.

От там искат разяснения при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново, защото несигурността се отразява изключително негативно на заетите в него.

Ресторантьорите заявяват и че са готови да защитават правата си с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора, пише в писмото до властите.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор, казват още те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
21
 
! Отговори
до 262 преди 3 години
"...Ти де.бил ли си бе ? Кой да сменя занаята с какво....".........................................................................................Това се ПЛАНИРА ПРЕДИ да се започне кръчмарството!!!! Умният, казах умният, ВИНАГИ ИМА ПЛАН Б. Ако не си могъл, значи и за борсата не ставаш! Точка!
222
0
 
30
 
! Отговори
и още! преди 3 години
Когато лекарите и сестрите изнемогват, *** заедно с пациентите си, народът да плаща от джоба си за кръчмите- ай нема нужда. А тоз кръчмар, дето не може да осигури хората си за 20 дни, и без туй е за фалит. На всяко кьоше скована кръчма. Да останат най- добрите накрая!!!! Това е естествения подбор.
221
1
 
11
 
! Отговори
НАХАЛСТВО!!! преди 3 години
Али--- какъв беше, да слага маската и да лекува болните, като толкова знае и го е еня за чашата водка и белото в заведенията, а не здравето на народа!!!
220
2
 
21
 
! Отговори
U2 преди 3 години
Всеки иска пари от държавата за компенсация.Ама и да му се намалят данъците. Ама и държавата да не взема заеми от вън защото кой щял да ги връща?Алоооо-това да не е на Кьор Асан фурната? Тия пари от къде ще се появят???
219
0
 
10
 
! Отговори
Че преди 3 години
Бочко пази мазнинката ... виж колко гладни хиени има не раздавай от моите пари на тея шушляци ,ще счупиш държавата сам го каза Ако даваш на калпак кинти
218
2
 
22
 
! Отговори
наглеци преди 3 години
Хора умират ,лекари изнемогват тези искат пари затова ,че няма да работят ,да вадят пликовете с пачките от печалбата която не са декларирани и да раздават на персонала си Сега остава да ревнат и чалгджийките ,че нямат пари ,а иначе постоянно си показват задниците по разни световни дестинации.За два месеца никой от глад няма да умре но от това което развъждат и разнасят с бизнеса си се мре.Да ги затварят и да не мрънкат тези които постоянно висят в тези заведения и оставят хилядарки да ги спасят
217
3
 
18
 
! Отговори
Koko преди 3 години
Ами осигурете мина мен 70% от заплатата. Аз съм адвокат и при мен има спад. Е*ти наглите.
216
2
 
22
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 3 години
Цял лист с изисквания за да се избегнат загуби, но в добра година - печалваба дели ли се с държавата? Според мен фалирането е част от икономическата дейност. Който не е сепстявал, няма да може да оцелее.А с този мораториум върху задълженията, не се ли прехвърля проблема върху доставчиците? А на тях кой ще помогне? Или и за тях мораториум? С такива мерки не се справяме с икономиката а я разбиваме тотално. Който е спестявал ще оцелее, който не е спестявал - време е да сменя занаята!
215
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости, повечето които си заслужава да се посетят още март месец минаха онлайн и поръчките си вървят. Останалите да се бяха усетили вече и да са разпродали.
214
2
 
14
 
! Отговори
иванова преди 3 години
не знам защо все търсим някой да ни е виновен и друг да ни оправя!безспорно не е лесно, нито е хубаво това което се случва, но нали сами сме си избрали този бизнес и сме се възползвали от благините, е като е така защо сами не търсим изход и не поемаме негативите....и двете са страни на една и съща монета
213
7
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До 256То всеки би предпочел да го осигурятат на реална заплата. Не стига, че работниците в този бранш ги цакат с осигуровките, ама и като стане нещо после нищо не взимат на бюрото на труда. Какъв ти е проблеът с тях? И едно е собствениците да не знаят как да си рънват бизнеса и да фалират и друго държавата да ти забрани да работиш. Не знам ти с какво се занимаваш, ама утре на целия ти бранш му забранят дейността със закон, кой ще е виновен - сам ли ще се обвиняваш?
212
3
 
10
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Много знаячи, много нещо. Хейтъри, оставете ББ. Искате ли да изберем Костинбродска и Учиндолския офф-шорен демократ да управляват със скритата подкрепа на ДПС? Те и само те ще намерят изход от кризата с коронавируса, ще вдигнат пенсиите при ниски дългови равнища, а бе ще светне тая държава, бе! Що не искате??? Бяхте си от късмета!!!
211
1
 
16
 
! Отговори
Мики преди 3 години
Вие се забравихте с цените бе , а са съга ни джвакайте петела
210
5
 
8
 
! Отговори
Tom преди 3 години
И аз нямам нищо общо със засегнатите браншове, но за каквии "успешни бизнеси" дрънкате глупост. Да ти забранят насила да работиш няма нищо общо с това колко успешен бизнес модел имаш и как си се реализирал. Познавам доста хора, които имаха успешен бизнес преди короната и се наложи да го прекратят или да си изхарчат спестяванията, за да го поддържат, защото естествено, че в България само се говори за милионите , предвидени за помощ на бизнес, но те после отиват по герберските джобове.
209
4
 
4
 
! Отговори
Tom преди 3 години
Да ви имам логиката. Нали точно, защото са ги усигурявали на минимален доход държавата ше трябва да даде много по-малко пари отколкото реалните им заплати. И стиха с тия глупости за бюрото по труда. За незнаещите - като вече си бил записан през годината и после взимаш 9 лева на ден. Целия бранш вече се е бил на бщрото пролетта и сега става дума за десетки хиляди хора със семейства и деца,които ще трябва да разчитат на 270 лв. на месец.
208
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я у лево!Искали 80% подарък? А не искате ли 120% подарък?Какви данъци внесохте и кой ви е собственик на бизнеса да не е държавата случайно? Когато прибирахте парите и не издавахте бележки къде бяхте?Къде са Костов и сие от СДС да обяснят колко лош стопанин е държавата?
207
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето това е проблема, още в заглванието! Бизнесът със заведенията скочи! Ето за това е необходимо да се вземат още по-кардинални мерки! Как при положение, че всеки ден в продължение на почти година се говори, пише-коронавирус, пандемия, бизнесът със заведенията скочи? Защо ще има протест в сряда, заради мерките и заради това, че хората изнемогват, а бизнесът със заведенията скочи? За да скочи, значи хората годят на заведения, значи имат пари!
206
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това 90 % от тях си осигуряват работниците на 4-часов работен ден и минимална заплата, докато дават 12-часови смени, а остатакът - под масата. Сега и сервитьорите са се усетили, че с тия осигуровки няма да вземат почти нищо от бюрото по труда.
205
0
 
13
 
! Отговори
az преди 3 години
Как всички могат само те не.. доставки по домовете винаги могат да предлагат. сервитьорите стават досртавчици ако искат работа.. ако не има бюро по труда
204
0
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
продават си имуществото и се спасяват в кризата с това раздаване на пари ниеще останем без пенсии спрете с обезщетенията в хазната не остана нищо