Какво е общото и различното между най-обещаващите ваксини?

И AstraZeneca обяви първите си резултати от изследванията
Обновена: 23 ное 2020 19:27 | 23 ное 2020 18:45, Нели Христова
48
Какво е общото и различното между най-обещаващите ваксини?
Снимка: БГНЕС

Днес станаха ясни и първите резултати относно ефективността на ваксината на Оксфорд и AstraZeneca. Тя спира развитието на симптоми на COVID-19 при 70% от случаите. Според данните, ако дозата се усъвършенства, тя може да предложи и до 90% защита. Клиничните изпитания с близо 20 хил. доброволци продължават.

Още по темата

Тя ще бъде една от най-лесните ваксини за доставка, тъй като не се нуждае от прекалено ниски температури за съхранение. Препаратът е направен от отслабена версия на вирус на обикновена настинка от шимпанзета, който е модифициран така, че да даде резултат при хора.

Но как се съпоставя препаратът на Оксфорд и AstraZeneca редом с другите ваксини, които имат обещаващи резултати?

Компания Вид Дози Ефективност Съхранение
Pfizer/BioNtech РНК 2 90% -70 °C
Moderna РНК +част от ген. код на вируса 2 95% -20 °C до 6 месеца
AstraZeneca Векторна ваксина 2 70% - 90% Нормална хладилна температура
Sputnik V Векторна ваксина + генетично модифициран вирус 2 92% Нормална хладилна температура

Първият голям пробив дойде от страна на Pfizer/BioNTech, които обявиха, че спира развитието на COVID симптоми у 90% от хората. Тя се приема на две дози с три седмици пауза между тях. В клиничните изпитания участват 43 хил. души, като засега няма данни за проблеми със сигурността на препарата. Единствените странични ефекти, като лека треска и главоболие, са често срещани при всички ваксини.

Единственият проблем на Pfizer/BioNTech е, че тя се нуждае от -70 °C, за да бъде съхранена, а това прави доставката й изключително трудна. Ваксината ще бъде доставена в специална кутия със сух лед и снабдена с GPS тракер, който да следи дали температурата е подходяща.

За целта ще бъде използвана така наречената "студена верига". 5000 дози от ваксината ще бъдат натоварени на самолет, потопени в сух лед. Страната, която е поръчала препарата, ще трябва да я съхранява в "студена ферма", като срокът, в който тя ще е годна, е 6 месеца.

След като са отворени, пакетите със сух лед имат едва 10 дни да стигнат до центъра за ваксинация. Щом пристигне, ваксината може да бъде съхранена на температура между 2°C и 8°C за едва пет дни. 

Ваксината е нов тип, наречен РНК, и използва малък фрагмент от генетичния код на вируса. Досега РНК ваксина никога не е била одобрявана за употреба при хора, въпреки че хората са ги получавали в клинични изпитвания за други заболявания.

След Pfizer/BioNTech и Moderna обяви своите резултати. Тя предлага около 94% защита и се приема също на две дози, но с 4 седмици пауза. 30 хил. души са участвали в нейните клинични изпитания, като половината са получили истинския препарат, а останалата част - плацебо.

Ваксината на Moderna е по-лесна за съхранение от тази на Pfizer, тъй като остава стабилна в продължение на 6 месеца при температура от -20 °C.

Данните за руската ваксина Sputnik V все още са оскъдни. Руските здравни власти твърдят, че тя предлага 92% защита и ще е по-евтина от останалите си конкуренти. Те съобщиха и че страната разработва още две ваксини.

Ваксини тестват Janssen, Институтът по биологични продукти в Ухан, както и Sinopharm в Китай. Тестовете в Бразилия на ваксината, разработена от китайската фирма Sinovac, бе прекратено след "тежък неблагоприятен инцидент" - смърт на доброволец.

Разбирането на кой метод дава най-добри резултати ще бъде жизненоважно. Предизвикателните изпитания, при които хората умишлено се заразяват с вируса, биха могли да помогнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснаха и компютърен корон вирус.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ще се надява да не иде във фаталните %.