Предлагат строги здравни мерки, затварят държавата от петък?

Какви са предложенията на здравния министър Костадин Ангелов?
Обновена: 23 ное 2020 18:59 | 23 ное 2020 17:16, Веселина Йорданова
1226

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет.

На практика отново ще останат да работят само хранителните магазини, банките, аптеките, общественият транспорт, ако те се приемат.

Още по темата
Удължаване срока на обявената епидемична обстановка до края на март 2021 г., предлага здравният министър, освен това преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли.

Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, културни и развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Продължаване на забраната за работа на нощните заведения и преустановяване на работата на баровете и ресторантите, като те да могат да работят само за доставка по домовете.

Ангелов предлага още забрана на работата на моловете и нехранителните магазини, да няма и екскурзии.

Той беше категоричен, че това не е локдаун, но здравната система трябва да поеме глътка въздух. По думите му предвижда се преосмисляне на мерките около Коледа, ако се види, че има резултат от тях. КПП-та не се предвиждат, не давали резултат при дифузно разпространение на вируса.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да се намира", заяви министърът. По думите му няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

От думите на Ангелов стана ясно, че "зеленият коридор" за пазаруване на възрастни пак ще се промени и ще бъде само сутрин.

Все повече пациенти с коронавирус у нас се нуждаят от интензивно лечение. В момента в реанимация са 408 пациенти. 5950 се лекуват в болница от коронавируса, стана ясно на брифинга.

11 място заемаме в ЕС по заболеваемост - 666.5 на 100 хил. души. Най-ниска е тя в Кърджали, а най-висока в Габрово, Кюстендил и София град.

Изключително голям натиск има върху нашите лечебни заведения и върху всички останали в сферата на здравеопазването, каза шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Четирима колеги са с повторно заразяване, информира той, като уточни, че има между 5-8 месеца интервал от първото им заразяване. Става дума за двама лекари, сестра и административен секретар.

При двама клиничната картина е по-тежка от първия път, а при другите двама - по-лека.

В Александровска болница общо са заети 184 легла. Има възможност за още 120, но няма персонал, който да ги обслужва, призна директорът на болницата проф. Борис Богов. По думите му на първа линия има дори психиатри, а някои медици не са си тръгвали от месец.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
994
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Рая и роби са били предците ти, прочети малко поне от Захарий Стоянов.
993
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да затворят, няма да има кой знае каква разлика в заболелите, така че по-добре да се наблегне на контрола за спазване на мерките!
992
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да затворят, няма да има кой знае каква разлика в заболелите, така че по-добре да се наблегне на контрола за спазване на мерките!
991
4
 
8
 
! Отговори
Arbeit преди 3 години
Каква култура, какъв разум, каква дисциплина може да очаква човек от скот който живее само да се напие, напуши, наяде, наклеца. Съдейки по коментарите болшинството от хората са на това ниво. Жалко много жалко. Но сърдете се на себе си. Простите и мързеливите, подкрепяни от властта, изгониха умните и работливите. Сега олеле, ами нямаме лекари. Ами защо нямаме, защото не ги уважавахме. Защото лекаря беше по нисша класа човек от шофьора или бармана. Дойде време разделно. И това е началото.
990
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, хората бе образование, Австрия беше империя, а ние бяхме рая.Щяхме да сме сега Камерун или Танзания.
989
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и ти пратиха jpg кюфтета или някой запретна ръкаве да ти ги опече? Пaляк
988
4
 
2
 
! Отговори
Online преди 3 години
Не, поръчах си кифтета от Фудпанда.
987
7
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Да затворят. Тамън няма да има кой да внася пари и пенсиите на дрътите комунисти ще секнат. Да мрът!!!
986
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А сега България щеше да е поне на нивото Австрия"България беше недалеч от Австрия, преди да дойдете вие и да я направите кофата за *** на Австрия
985
5
 
1
 
! Отговори
корончо преди 3 години
БЕЗРАБОТИЦАТА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ.Държавата най-вероятно няма да може да помоггне,защото е слаба и зависима.Дано да се ограничим в 1 месец макс ограничения и после да тръгнем.Дано има адекватни икономически мерки.
984
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господа от НОЩ и други корифеи защо допуснахте това да стане ? Имахте толкова месеци да направите това което Китай направи - голяма болница за лечение само на Корона вирус ? Така всички други болници в страната щяха да са чисти от заразата и да работят спокойно !? Можеше ли това да стане - ДА това можеше да стане ! Но вие се направихте на тарикати - ще отмине !? Да, да, ама не ! Хайде сега затворете държавата и след няколко месеца ще ядем *** ! Умни сме били ???
983
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В нашето село има къщи от камък на повече от сто години"и? ти там ли живееш, във външната тоалетна ли се къпеш? На бас, че ти или родителите ти са в соц панелка :)))) ***
982
5
 
3
 
! Отговори
НАРОДА ИЗПРОСТЯВА преди 3 години
с бесни темпове. 200 000 сервитьорки и барманчета в държава с население 7 милиона. Да си бяха намерили истински професии вместо да разчитат на бакшиши...
981
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тази теза трудно се отстоява във виртуалния свят в който живеем"ти виртуално ли закуси днес? Онлайн ли се изтропа?
980
4
 
4
 
! Отговори
до Васко преди 3 години
В нашето село има къщи от камък на повече от сто години, така, че това за колибата си го запази за себе си. Не всички сме с основно образование като теб и "Тато" ти!
979
5
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До Васко КлецаДругарю, ако съветската армия не беше нахлула в България през 1944 г. всички комунисти щяха да са ликвидирани най-късно до 1947 г. и съответно ти изобщо нямаше да си роден. А сега България щеше да е поне на нивото Австрия.
978
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки почтен труд е нормален и трябва да съществува!-----Тази теза трудно се отстоява във виртуалния свят в който живеем.Кризите и по-специално войните са локомотивите на историята.Ще разберат по-късно.
977
4
 
7
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
"Държава на тази територия не съществува повече от 70 години"нещо бъркаш годините. Ако ги нямаше първите 45, щеше да живееш в колиба и да пиеш вода от герана. Айде по-леко с манипулациите, не всички тук са тийнове
976
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Какво бъдеще я чака тази държавица???"такова, каквото населението и си избере. За съжаление, умишлено или случайно, болшинството от него вече е на нивото на скот, който го интересува само някой да пусне нещо в копанката му
975
1
 
8
 
! Отговори
Ученик преди 3 години
След 10-20г. в БГ-то ще има ОГРОМЕН недостиг на лекари, инженери, учители, учени, квалифицирани работници и т.н. и т.н.-----Физика за 8-ми клас: закон за скачените съдове.