Предлагат строги здравни мерки, затварят държавата от петък?

Какви са предложенията на здравния министър Костадин Ангелов?
Обновена: 23 ное 2020 18:59 | 23 ное 2020 17:16, Веселина Йорданова
1226

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет.

На практика отново ще останат да работят само хранителните магазини, банките, аптеките, общественият транспорт, ако те се приемат.

Още по темата
Удължаване срока на обявената епидемична обстановка до края на март 2021 г., предлага здравният министър, освен това преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли.

Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, културни и развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Продължаване на забраната за работа на нощните заведения и преустановяване на работата на баровете и ресторантите, като те да могат да работят само за доставка по домовете.

Ангелов предлага още забрана на работата на моловете и нехранителните магазини, да няма и екскурзии.

Той беше категоричен, че това не е локдаун, но здравната система трябва да поеме глътка въздух. По думите му предвижда се преосмисляне на мерките около Коледа, ако се види, че има резултат от тях. КПП-та не се предвиждат, не давали резултат при дифузно разпространение на вируса.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да се намира", заяви министърът. По думите му няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

От думите на Ангелов стана ясно, че "зеленият коридор" за пазаруване на възрастни пак ще се промени и ще бъде само сутрин.

Все повече пациенти с коронавирус у нас се нуждаят от интензивно лечение. В момента в реанимация са 408 пациенти. 5950 се лекуват в болница от коронавируса, стана ясно на брифинга.

11 място заемаме в ЕС по заболеваемост - 666.5 на 100 хил. души. Най-ниска е тя в Кърджали, а най-висока в Габрово, Кюстендил и София град.

Изключително голям натиск има върху нашите лечебни заведения и върху всички останали в сферата на здравеопазването, каза шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Четирима колеги са с повторно заразяване, информира той, като уточни, че има между 5-8 месеца интервал от първото им заразяване. Става дума за двама лекари, сестра и административен секретар.

При двама клиничната картина е по-тежка от първия път, а при другите двама - по-лека.

В Александровска болница общо са заети 184 легла. Има възможност за още 120, но няма персонал, който да ги обслужва, призна директорът на болницата проф. Борис Богов. По думите му на първа линия има дори психиатри, а някои медици не са си тръгвали от месец.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
974
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Държава на тази територия не съществува повече от 70 години. Как ще затворите нещо несъществуващо? Не се ли запитвате днешните ни "държавници" през кое време израснаха и бяха възпитавани? На това ги научи тъй обичания от мнозинството, Тато и неговата номенклатура, която никой и никога не пожела да осъди!
973
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това за икономиката го кажи на тиквата, сигурен съм, че пускаш за него. И по-полека давай наклон на хората как да живеят живота си
972
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоКак 500 000 сервитьори и продавачки. Ако е така, никой не ни е виновен че сме на този хал. Икономика не се прави с кръчми. Икономика се прави с производство. В България вече няма кой да работи. Всеки иска да е барман. Няма кой да хваща мотиката. Буквално и преносно. Ако наистина са толкова много, да хващат мотиката и да бягат на полето да копаят, а не да реват по форумите. Защото не е срамно да работиш на полето. Познавам много висшисти които обработват земя. Срамна работа няма.
971
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Да затварят. Мен ми е лесно, всички аут, въртя ключа и чао. Внасям 5000лв. всеки месец...
970
1
 
6
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Arbeit, виж к о п е у е , туризмът е сферата, която дава възможност на хората да отдъхнат за седмица (максимум две) годишно, туризмът прави възможно пътуването, което е най-естествената нужда на човека. Човекът е човек, когато е на път! Да си щастлив и да пътуваш не е престъпление! Но това ще се отнеме завинаги. Нормална работа викаш? Всеки почтен труд е нормален и трябва да съществува!
969
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен, трябва да се затворят само местата, в които не се спазват мерките - заведения за хранене, кафенета, барове и др подобни.Всички други спазват здравните правила. В моловете дори е най-безопасно тъй като там мерките се спазват безкомпромисно и хигиената е висока.
968
4
 
8
 
! Отговори
Преди 35г. преди 3 години
България беше индустриална сила, произвеждаха се от кораби, автобуси, мотокари, трактори, лекарства, електроника, храни, метали и всичко се изнасяше. А сега икономиката се крепи на чалго...теки и кръчми... Какво бъдеще я чака тази държавица??? Не съм комунист, точно обратното. Просто давам пример. Всички силни държави в света произвеждат и изнасят. А ние тука купуваме домати от Турция щото нашата земя няма кой да я работи.
967
1
 
7
 
! Отговори
Курадо Кътани преди 3 години
"След 10-20г. в БГ-то ще има ОГРОМЕН недостиг на лекари, инженери, учители, учени, квалифицирани работници и т.н. и т.н."това сега ли ви просветна, има няма петнайсе години откак сме в Европа? Какво очаквате, ако изкарате *** и расов кон да се състезават на едно трасе? Квалифицираните ви работници са там, където трудът им се плаща достойно бе, гении :)))
966
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 10-20г. в БГ-то ще има ОГРОМЕН недостиг на лекари, инженери, учители, учени, квалифицирани работници и т.н. и т.н.-----Дали бегето ще го има тогава е още спорен въпрос.
965
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До ArbeitТъпънь, тези сервитьори и продавачи са 500 000. ти ли ще ги храниш?
964
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Да затварят училищата. Децата не боледуват, но разнасят навсякъде вируса.
963
3
 
4
 
! Отговори
Питам преди 3 години
А министъра ще затвори ли протестиращите гад.о.ве ?
962
9
 
5
 
! Отговори
Arbeit преди 3 години
Стига с този рев. По време на предишната карантина, който имаше нормална професия си работеше и не спря за секунда. Само продавачки, барманки и т.н. спряха. Реално и те в момента реват. Колкото за туризма, в цял свят вече няма туризъм. Времената се промениха. Просто много хора години наред се научиха да живеят по лесния начин без зор, и търсиха на баницата мекото. И понеже вече свърши реват. Сядайте да учите. Не е нормално една барманка да взима повече от инженер.
961
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахааааа, тоя щял да затваря?!? Ами той ли ще ги храни после "затворените"? Клоун!
960
6
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Това трябваше да стане още през лятото. Сега е много късно.
959
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колкото и да затваряте, това нито ще ви оправи здравеопазването, нито ще ви подреди държавата. С политика на тиквизация от десет години, ние сме взели дали със или без вирус. Жалко, но вие си го избрахте, даже три пъти
958
1
 
5
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Ok, ще прежалим кръчмите, кому са нужни? Моловете също... Спротни зали?!?! Не, ЛОКДАУН, магазини, които не са от първа необходимост? ЛОКДАУН. Сферата на услугите - ЛОКДАУН. Туризъм?!? Локдаун... И после 70% безработица минимум... Да вивеят банките, които ще прибират имотчета на неплатежоспособни семейства...
957
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахахаааааа, той и Влади-розовите бузки затвори кръчмите и бюрото по труда се напълни за 2 седмици, няма ДДС, няма осигуровки......... :))))))))))))))))))))))))))))))))Боко каза, кръчмите да бачкат. Иначе готови 500000 безработни веднага :)))))))))))))))))
956
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1027Кои сектори на икономиката? Барове, кръчми, чалготеки? Това ли ти е икономиката, крепяща се на алкохол, дрога и развалена храна. Реално всичко си работеше предишния път с изключение на фитнеси ( където комплексарите говориха за джанти) Кръчми където се лее некачествен алкохол, и чалготеки с дрога. Те могат да затворят завинаги. А персонала да си намери нормална работа.
955
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има и се лекува с антивирусни лекарства и поне антибиотик за усложнения. Какво стана с 25 000 легла на здравна система, изчезнаха като готовността да се справяме.Какво стана с аналгин-хинина и другите обещания за наличие на лекарства.Лошо е, че всичко ни е на това ниво - само на думи...Поне още десет години ще минат преди да се променим. А сега равнис по Европа.