Предлагат строги здравни мерки, затварят държавата от петък?

Какви са предложенията на здравния министър Костадин Ангелов?
Обновена: 23 ное 2020 18:59 | 23 ное 2020 17:16, Веселина Йорданова
1226

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет.

На практика отново ще останат да работят само хранителните магазини, банките, аптеките, общественият транспорт, ако те се приемат.

Още по темата
Удължаване срока на обявената епидемична обстановка до края на март 2021 г., предлага здравният министър, освен това преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли.

Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, културни и развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Продължаване на забраната за работа на нощните заведения и преустановяване на работата на баровете и ресторантите, като те да могат да работят само за доставка по домовете.

Ангелов предлага още забрана на работата на моловете и нехранителните магазини, да няма и екскурзии.

Той беше категоричен, че това не е локдаун, но здравната система трябва да поеме глътка въздух. По думите му предвижда се преосмисляне на мерките около Коледа, ако се види, че има резултат от тях. КПП-та не се предвиждат, не давали резултат при дифузно разпространение на вируса.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да се намира", заяви министърът. По думите му няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

От думите на Ангелов стана ясно, че "зеленият коридор" за пазаруване на възрастни пак ще се промени и ще бъде само сутрин.

Все повече пациенти с коронавирус у нас се нуждаят от интензивно лечение. В момента в реанимация са 408 пациенти. 5950 се лекуват в болница от коронавируса, стана ясно на брифинга.

11 място заемаме в ЕС по заболеваемост - 666.5 на 100 хил. души. Най-ниска е тя в Кърджали, а най-висока в Габрово, Кюстендил и София град.

Изключително голям натиск има върху нашите лечебни заведения и върху всички останали в сферата на здравеопазването, каза шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Четирима колеги са с повторно заразяване, информира той, като уточни, че има между 5-8 месеца интервал от първото им заразяване. Става дума за двама лекари, сестра и административен секретар.

При двама клиничната картина е по-тежка от първия път, а при другите двама - по-лека.

В Александровска болница общо са заети 184 легла. Има възможност за още 120, но няма персонал, който да ги обслужва, призна директорът на болницата проф. Борис Богов. По думите му на първа линия има дори психиатри, а някои медици не са си тръгвали от месец.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
954
2
 
9
 
! Отговори
Иво преди 3 години
До ArbeitТакъв е манталитета на голям процент от младите в БГ-то. Кухи ***, мързеливи, похарчили парите от мама и тати за силикони и екстейшъни, никой неще да работи полезна работа, всички търсят на хляба мекото. След 10-20г. в БГ-то ще има ОГРОМЕН недостиг на лекари, инженери, учители, учени, квалифицирани работници и т.н. и т.н. Това вече се наблюдава в много отрасли.
953
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято хората като обезумяли някои по три пъти на море, било много евтино. И наливаха пари с пълни шепи в джоба на Алибегов. Всичко било конспирация и лъжа. Къде е сега вашата конспиративна теория? Защо сега ревете срещу затварянето, че нямали сте пари. Ако имахте малко повече акъл, щяхте да пестите пари, вместо да наливате в кръчмите. Никой не ви е виновен че сте глупави и вярвате на Мангъра.
952
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много разбирачи тука, цели сектори на икономиката ликвидират с леща ръка. Палячи
951
5
 
11
 
! Отговори
Arbeit преди 3 години
Имам усещането че чалготеки, барове и т.н. в БГ са най-много на глава от населението. Ако е така, загубени сме. Държава която разчита на забавлението за прогреса, е обречена на изчезване. Всичките кухи *** които досега си помпаха джуките, и сега пищят че трябва да ги крият зад маски, да помислят за РАБОТА, а не в стил, твърде съм красива за да работя. Другите бабанки охранители, и те да се преориентират. Икономика със забавление не се прави.
950
3
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Какво означава финансова подкрепа? Ако сежсадат по 1000 лв чисто на всеки това са около 7 млрд лв. За 2 месеца 14 млрд. Кой ще ги връща после? Какво ще направи по-голямата част от хората? Ще купят подаръци за Коледа, ще ги изпият, но няма да се завъртят така че да се направят повече работни места. Последния път като искаха да вземат 10 млрд всички опищяха. Само с помощта не става, трябва да се завъртят парите
949
4
 
15
 
! Отговори
В тази държавица преди 3 години
и без друго има прекалено много барове, кръчми и чал..готеки. Препоръчвам на всички барманчета , сервитьорчета и охранители бабанки да си намерят истинска професия. Може да пасат овце, може да чистят тоалетни, всеки според компетенциите, работа има.
948
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен За Нова З. да те светна че тяхната управителка е поканила новия президент на посещение и предполагам ще бъде скакстрена защото нещо нередно става в тая страна, не може да е вярно това.
947
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави ми впечатление че хората които се тестват рано или късно се разболяват от вируса бе защо така не мога да си обясня. Вие имате ли такова наблюдение и някакво обяснение.
946
4
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Хей Хенрих, имаш толко гънки на мозъка колкото обратнатата ти глава има по кожата. Сам си кожата съдбата и сам си нареждам картите. Цял живот гледам да имам спестени пари поне за 2 месеца напред. Това, че много хора като се видят с малко по големи доходи се опитват да изхарчат всичко, премиера с кво им е виновен? Всичко е въпрос на финансова дисциплина. Нямаш ли я, загубен си
945
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стар набор"Единствено ме е страха от СТРАХА."Друго си е смело да умреш задушавайки се и насирайки се от гърчовете.
944
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МЯРКА НОМЕР 1Е, като спрат да работят докторите - какво?
943
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всеки три години поне по три локдауна, на третата година нов вирус, ми то нито един бял човек няма да остане дори и в Калифорния и в Лос Анжелис където да си бял е грях по рождение, вах.
942
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е като ни управляват Близнаци. Това са непостоянни хора в мисленето.
941
0
 
7
 
! Отговори
arsenalfc преди 3 години
Дайте ни по 1000лв. и ни затваряйте смешници!
940
1
 
15
 
! Отговори
ЛокУй преди 3 години
На толкова простто население като българското доказано можеш всичко да пробуташ.КоронаЦирка е доказателство за българската тъпоттия.Давайте затваряите, в крайна сметка, коИто не умре от страх ще умре от град. ..... Давай простто население, пусни си Нова Тв, те ще ти кажат какво да правиш.
939
4
 
20
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Някакъв разбирач пита от март хората не са ли спестили някоя заплата, за идващото затваряне. Абе льольо, колко от хората си изгубиха работата или им плащат по-малко. Колко от разходите поскъпнаха за изминалата година. Във всяка държава в света, правителствата дават на хората парични помощи. Тук какво се даде бе *** ? Кажи бе н*ср*аняк ? Какво даде краля ти Бойко, дето му целуваш краката с плоските си коментари ?
938
6
 
23
 
! Отговори
МЯРКА НОМЕР 1 преди 3 години
Затворете докторите да не работят в три болници ,а само в една и те ще си починат ! Много уморени били , еми то не може цял ден да си в държавната , а после в частната ! Така не става !
937
16
 
43
 
! Отговори
Хосе Кура преди 3 години
Какво очаквате да реши това затваряне - лекари ли ще се пръкнат, болници ли ще се построят за месец? Политиката ви е сбъркана от десетилетия, здравеопазване няма, епидемията само го направи явно и за средния бантускот. Вече се затваряхме веднъж, резултат - никакъв, освен безработица и задлъжняване. Мислете с тези празни тикви или се махайте други да го правят
936
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3190 случая, 189 починали
935
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а пък в Нова Зеландия- 60 случая.