Предлагат строги здравни мерки, затварят държавата от петък?

Какви са предложенията на здравния министър Костадин Ангелов?
Обновена: 23 ное 2020 18:59 | 23 ное 2020 17:16, Веселина Йорданова
1226

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет.

На практика отново ще останат да работят само хранителните магазини, банките, аптеките, общественият транспорт, ако те се приемат.

Още по темата
Удължаване срока на обявената епидемична обстановка до края на март 2021 г., предлага здравният министър, освен това преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли.

Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, културни и развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Продължаване на забраната за работа на нощните заведения и преустановяване на работата на баровете и ресторантите, като те да могат да работят само за доставка по домовете.

Ангелов предлага още забрана на работата на моловете и нехранителните магазини, да няма и екскурзии.

Той беше категоричен, че това не е локдаун, но здравната система трябва да поеме глътка въздух. По думите му предвижда се преосмисляне на мерките около Коледа, ако се види, че има резултат от тях. КПП-та не се предвиждат, не давали резултат при дифузно разпространение на вируса.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да се намира", заяви министърът. По думите му няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

От думите на Ангелов стана ясно, че "зеленият коридор" за пазаруване на възрастни пак ще се промени и ще бъде само сутрин.

Все повече пациенти с коронавирус у нас се нуждаят от интензивно лечение. В момента в реанимация са 408 пациенти. 5950 се лекуват в болница от коронавируса, стана ясно на брифинга.

11 място заемаме в ЕС по заболеваемост - 666.5 на 100 хил. души. Най-ниска е тя в Кърджали, а най-висока в Габрово, Кюстендил и София град.

Изключително голям натиск има върху нашите лечебни заведения и върху всички останали в сферата на здравеопазването, каза шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Четирима колеги са с повторно заразяване, информира той, като уточни, че има между 5-8 месеца интервал от първото им заразяване. Става дума за двама лекари, сестра и административен секретар.

При двама клиничната картина е по-тежка от първия път, а при другите двама - по-лека.

В Александровска болница общо са заети 184 легла. Има възможност за още 120, но няма персонал, който да ги обслужва, призна директорът на болницата проф. Борис Богов. По думите му на първа линия има дори психиатри, а някои медици не са си тръгвали от месец.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Радост, радост, радост взимат се отново насилствени мерки какво щастие отново ще сме здрави гниещи на диван герой! Робство и дисциплина спасение за жалките ви живот! Колко хубаво грижат се за нас искам веднага да умра от радост! Не искам да гледам, слушам и участва принудително във този фарс нито ден повече!
2
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Диванен ама в Германия.
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми *** ти и покажи как бе, диванен тарикат
1
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
На това протест ли му викате, да крещят пред празната сграда на народното събрание! Власт не се сваля с бдения със свещи и хвърляне на домати и яйца. Така не сто дена ами и сто години да се протестира все тая.
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"нещо" се прави повече от сто дена ако не си забелязал, викат му протест
2
 
0
 
! Отговори
1245 преди 3 години
Абре Васко като не ти харесва положението, направи нещо, не само да се вайкаш. Животът е такъв какъвто си го направим. Я виж внучката на диктатора, тя дали е зле, дали мисли как да си плати сметките?
1
 
7
 
! Отговори
Born to loop преди 3 години
"Нима се залъгвате че парите са по-важни от здравето?"с вируса имаш поне някакви шансове, без пари и с вървящи сметки си директно на улицата. Чаткаш ли?
5
 
1
 
! Отговори
Еро преди 3 години
Който иска да чумясва и тия мерки няма да го спрат ама време беше за малко здрав разум. Нима се залъгвате че парите са по-важни от здравето? Нима безработен здрав е по-лошо от болен или не дай си боже починал човек? Ей тия тука радетели на бизнеса замислят ли се за болните работещи, за техните деца, майки, близки? Затова че заведението примерно си му работи, той си кютка някъде на топличко, банковата му сметчица расте а сервитьорката му подсмърча заради неговите мизерни парички които и дава.
0
 
2
 
! Отговори
Ковидов ден преди 3 години
болестта си е болест, а това, че здравната ни система уж е наполовина натоварена, а оставя хората да мpaт по стълбите - то е друга история, история за тикви, овце, калинки и други нисши същества
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
що за зла болест е това, от която ви пращат да се лекувате вкъщи с чай и витамини. Някой?
3
 
2
 
! Отговори
Миролюба Бенатова преди 3 години
Хора, КОВИД няма, лъжат ви! Лично и тервюирах ген. Муфтаджийски и ги хванах в лъжа! Не му вярвайте! Бойко Борисов е измислил Ковид, за да краде пари! Хайде, оставям ви, че някакъв тип ми махна и ще го кача. Не забравяйте да използвате промо-кода КОВИДЕЛЪЖА за да пътувате в моето такси с 10% отстъпка (от първоначалната цена)!
0
 
7
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
ааааа криза за дупетатите няма, техните заплати си вървят, че и растат. Кризата е за вас, стягайте коланите, лишавайте се, гладувайте - на никой не му пука, нарича се капитализъм това състояние
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-лесно е да се подготвиш за предстоящата криза, когато си безработен, нали така, тиквоглавци :)))))))
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Цяло лято ви се казваше, че зимата ще има голяма криза"догодина може да ти кажат, че трябва да yмретe, за да разтоварите системата. Ти ще се подтогвиш ли да си идеш безропотно, смeшнuko
1
 
4
 
! Отговори
Курадо Кътани преди 3 години
"Толкова ви е потенциала"толкова ти е потенциалът на теб, дето си мислиш, че всеки е IT или депутат със скътани парици. Пaлячo
3
 
2
 
! Отговори
референдум преди 3 години
референдум за каквито и да е мерки, губили сме много повече хора в битки за много по-малко сега на линията е крехката ни икономика. Спирайте новините със заразени и починали и вдигнете всички мерки, ще приключим за месец два със всичко преди всички така се лекува и болен зъб вади се рязко
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято ви се казваше, че зимата ще има голяма криза... Цяло лято. Заслужавате си съдбата сега, като фалирате... Толкова ви е потенциала.
5
 
4
 
! Отговори
локдаун преди 3 години
Най-после събраха смелост, слава богу...
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок и след месец вируса ще изчезне ли? Не! Но, много бизнеси ще са изчезнали. Кой ще плаща сметките и храната.
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изходящи само да сте затворили книжарниците и ще видите луди и умни как ви отнасят ... да не мислите че ще ме затворите по цял ден с тъпата ви чалгарска тв и изкукалите псевдо *** дето ви обслужват?! Смейте да ни затворите духовната храна и вас ще ви изядем.