Новите мерки и бизнесът - какъв ще е резултатът?

Експерти се питат защо не се дава шанс на бизнеса вместо пари
24 ное 2020 22:23, Нели Христова
30

Депутатите успяха да приемат бюджетите на НЗОК и ДОО за следващата година. Но предвидила ли е държавата мерки за бизнеса в новите си харчове?

"Не успяхме да чуем в детайли и конкретни мерки, които са предвидени. Но това, което можем да кажем до момента, е следното - парите са абсолютно недостатъчни на този етап. Те стигат до бизнеса с много голямо закъснение. Виждаме наши клиенти и доставчици, които изпадат в затруднено финансово положение, докато чакат одобрение помощи", каза Росица Чопева от BNI Индустрия в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни, че мерките са микропредприятията са пристигнали с 3-4 месеца забавяне.

"Новите мерки все още не са стартирали, може би ще ги получим през пролетта или лятото. Това, което ние правим, е да се организираме заедно и да създадем общност от компании, които да си помагаме. Както и да се опитаме да се преборим предизвикателствата, пред които сме изправени. Дори и в тази онлайн среда - 35 български компании, някои от тях знакови за нашия пазар, се обединихме, за да работим заедно и да препоръчваме бизнесите си", допълни Чопева.

Гена Събева от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) сподели, че това е четвъртата криза, през която преминава.

"30 години съм предприемач и се занимавам с бизнес, и се питам, когато някой ми дава пари - за какво ми ги дава. Не може ли бизнесът да получи възможности, вместо тези пари. Предприемачът прави пари за себе си, за държавата, за бизнеса. Възможностите са да ни оставят да работим. Има други мерки, които биха могли да бъдат взети, а не точно затваряне", посочи Събева пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че има много хора, които си стоят вкъщи, но и те са се разболели от вируса.

"Всички сме застрашени и може да се разболеем, но това не означава че трябва да спрем. Ние в момента спираме. Животът е движение. Ще има и фалити. Едни оцеляват, други - не. Има и по-бърз начин парите да отидат в българската икономика и индустрия - като се раздадат на хората", категорична е Събева.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да въвеждат най сетне карантината. Първо живота после бизнеса. След като отмине пандемията кадърни хора ще си направят бизнес. И да не си купуват много джипки а да спестяват че при следващата криза да не ревaт че нямат пари за 3 месеца
7
3
 
6
 
! Отговори
Бах преди 3 месеца
Тази зима ще е по- тежка от Виденовата! Стойте си вкъщи, нали сте на държавна работа!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

"Един свят, в който парите са ви по-важни от ближния."

Не, не са. Грешката обаче е, че всеки си мисли, че ми е ближен, ама като помоля за помо ... тц. Нема! Така чееее у леевуууу!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Англия раздадоха през лятото купони на хората за да отидат на ресторант. Така помогнаха на хората и на ресторантите. В Италия дадоха купони на семействата за да отидат на почивки. Помогнаха на хората и на хотелиерството.
В Тиквoлaндия Тикватa-слънце раздава на същите няколко приятели, на полицайте за да го защитават, пъхa по чекмеджетата....
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2

Ми ти и твоето семейство можете да си седите вкъщи на безопасно място. Никой не ви забранява. Пък другите сами ще се оправяме с болестта. Не ни мисли нас.
3
0
 
12
 
! Отговори
ко стана преди 3 месеца
резултата е че обикновените хора от бранша както е модерно да се казва ще останат без работа и без право на обезщетение тъй като са били също съкратени в преиода около 15 март 2020 г.и ще требва да си търсят работа където намерят т тва е положението накратко
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дали при обсадата на Сталинград някой си е мислил: "Ма, няма обсада, бе! Дайте да идем да пием една водка в моето кафенв!"
1
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един свят, в който парите са ви по-важни от ближния. Ама иначе ще празнувате Коледа. Ня кака милите лицемерчета. Поне кажете, че мислите първо за собствения си задник, но искате и другите да мислят за него и стига светли призиви за това колко сте работни