Швейцария – богата държава с добра здравна система. Как се бори с COVID-19?

Страната с по-мек подход в борбата въпреки драматичния брой заразени и починали
24 ное 2020 22:00, Красимир Ангелов
105
Швейцария – богата държава с добра здравна система. Как се бори с COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа, а и е с една от най-добрите здравни системи в света. Въпреки това тя е и с едно от най-високите равнища на заболеваемост и смъртност от COVID-19 в региона, пише в свой анализ БТА.

Въпреки това много хора продължават да ядат и пият в ресторанти и барове, да пазаруват на оживени пазари, да се потят във фитнеса и да залагат в казината. Бордеите също остават отворени.

За последните седем дни в Швейцария заразени с коронавируса са 351 на 100 000 души, над два пъти повече в сравнение с равнището в съседна Германия. А от началото на пандемията в Швейцария от Ковид-19 са умирали 41 на 100 000 души при 16 в Германия.

Още по темата
В началото на седмицата швейцарската Федерална служба по общественото здраве съобщи, че за последните три дни са отчетени над 9700 нови случаи на коварния вирус и над 200 смъртни случая.

На фона на всичко това местните власти и население остават привърженици на по-свободния подход за справяне с епидемията.

Макар и в съседните Франция, Австрия и части от Италия да бяха наложени нови карантинни мерки, швейцарските търговски центрове откриха сезона на предколедното пазаруване в навечерието на Коледа.

"Децата трябва да ходят на училище. Трябва да можем да живеем, да изкарваме пари, да ходим да пазаруваме", заяви този месец финансовият министър Ули Маурер.

Как се взима решение за мерките?

Федералното правителство в Берн възприема подход на ненамеса по отношение на 26-те кантона на страната, чиято регионална независимост е на висока почит. При първия пик на пандемията през пролетта правителството за кратко пое контрола и затвори за четири седмици магазините, клубовете и ресторантите в цялата страна. Но веднага щом обстановката се успокои, националният оперативен щаб за борба с коронавируса беше разпуснат, а отговорностите му бяха върнати на кантоните.

След като през октомври броят на заразените отново се устреми нагоре, в началото на ноември десетки икономисти излязоха с отворено писмо. "За съжаление, колкото и болезнено да бъде, Швейцария сега се нуждае от втори "локдаун", написаха те, призовавайки също за силна фискална подкрепа, за да се балансира ефектът от рестрикциите.

В един от най-важните кантони – Женева, положението за малко да излезе извън контрол, след като делът на заразените за седемдневен период се покачи на над 1000 на 100 000 души. Този месец, когато кантонът най-накрая затвори магазините, доставчиците на услуги и ресторантите, някои хора просто станаха по-мобилни и отиваха с автомобила си до съседния кантон Во на фризьор.
Други кантони предприеха действия доста по-късно. В Базел ресторантите, казината и спортните обекти се затварят едва тази седмица.

Федералната служба по общественото здраве все още е спокойна.

"Предпазлив оптимист съм за по-нататъшния развой. Прилича на повратна точка", заяви в неделя пред вестник "Зонтагсблик" ръководителят на службата Ане Леви. "Не се представяме кой знае колко по-лошо от останалите европейски страни", каза тя.

Макар и заболеваемостта на 100 000 души да спадна през последната седмица, тя все още е по-висока, отколкото в повечето западноевропейски страни.

Швейцарското безгрижие започва да тревожи и Световната здравна организация, чието седалище е в Женева. "Изненадва ме, че нещата не се разглеждат като национална извънредна ситуация", каза специалният пратеник на СЗО по въпросите на КОВИД-19 Дейвид Набаро в интервю за вестникарската група "CH-Media".

"Болниците са наистина претоварени. Това е изключително сериозна ситуация", заяви той, призовавайки за по-решителни действия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия печели няколко милиарда годишно от кафе. Купува евтино сурово кафе от Африка, обработва го, опаковава го и го продава. Няма лошо. Но защо и африканците не правят същото и да печелят, това не са високи технологии да печеш и опаковаш кафе. Европа и почти целият свят налагат на Африка такива високи мита за износ на обработено кафе, че те ако започнат да го правят няма да могат да си плащат кредитите, изчислено е точно. Но за сурово кафе няма мито, Германия купува евтино сурово кафе.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ограбените африканци ... от 100 години никой не ги граби. Докъде стигнаха? Конго? Лаос? Докъде? А да - до рязане на ръце и крака на деца, ултра марксизъм, глад, разруха и смърт. Не ми ги хвалете и не ги изкарвайте жертви!
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До На зъболекар"Аз на ум: ".................................. кво правиш в български зъболекарски кабинет тогава?"<br><br>ПС: Бившата живее в Швейцария и бях там 2 пъти. Не съм възхитен. Май за това е бивша."То и Ралф Лорън е хубава марка, ама предпочитам H&M, защото е 20-30 пъти по-евтина и е на качество, което ми стига. А бившата е вивша, защото ит е ставаш.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Какво точно, да им върнат? Опиум? Роби? Ок...
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Спри да повтаряш едно и също. 5 човека ти отговориха защо. Ако отказваш да приемаш реалността, то добре, но на шизофринията трябва да се третира!
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AziЕ направил грешко човека и ти се наежи веднага.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцария е Македония с по-високи планини. Ще признаем швейцарски език.
67
2
 
2
 
! Отговори
Azi преди 3 години
До Истукан"Те се борят със стадиен имунитет и без мерки."С какво се борят??
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядрено слънце за тези.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
73, жените им ли имаш предвид?
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швейцария една крава получава повече пари от един българин.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цеко от Богданов долКато са толкова богати и читави ще се лекуваме там от короната. Но който има пари, защото ще искат и 100 хиляди франка за лечението.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Щвейцарски шоколад?Не,български от Своге", една стара реклама.Швейцарския шоколад е марка,но и белгийския не му отстъпва.Но щвейцарския е скъп ,защото според тях удоволствието е скъпо,а не винаги си го заслужил.Те произвеждат и висококачествени млечни продукти,най вече сирена,кашкавалу,нищо общо с нашето качество и технология
61
0
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Те се борят със стадиен имунитет и без мерки. Първи ще преборят вируса.
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България изпрати бележка на САЩ че ще застреля САЩ и САЩ за да се спасят от застрелването да не бъдат застреляни от цивилноте българи, бяха принудени да бомбардират цивилно население в София, иначе САЩ изобщо не са искали да бомбардират цивилно българско население, бяха принудени от бележката.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо САЩ не бомбарираха Швейцария която финансира Германия през Втората световна война? Швейцария финансира избиването на 20 милиона руснаци, а за това, че България карала одеяла и сухари през войната на Германия САЩ бомбардираха България и избиха хиляди цивилни българи, а не складовете с провизии. Докато Швейцария която финансира убийството на милиони никой не я бомбардира?
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Колев от РазложкоТи за граха ли се хвана :)) Имат пари щото банките са там, не че са техни :))) Ако пбичате най ниската надморска височина да е 1500 метра, отивайте :)) Не че ще ви приемат, просто им работете.
57
6
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Спете бре раята! Броени дни остават докато затворът пак жалката ви държавица бре.Че ще изпукате от коронавируса . На първо место сте по смъртност. После ще станете на първо място и по гладни и умрели от глад. Глад,глад кузум всички ни чака.Библейски глад.А аз съм чел и корана и библията.И да ви кажа всичко е бошлаф.Истината е в парата.Спете че утре ще работите за мижавите 500ойро па някъде и за по малко.
56
0
 
1
 
! Отговори
Колев от Разложко преди 3 години
Лагери имат, ама не знам с граха как са? Некой знае ли че ми е любопитно.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До На зъболекарАми те са изцяло планинска държава, кой иска да завладее само планини ? :) Не ги закачат щото не им обръщат внимание, но спор няма за банките и шоколада :) Да не забравя да спомена че е малко по голяма от Северна Македония, тоест джудже :))