Швейцария – богата държава с добра здравна система. Как се бори с COVID-19?

Страната с по-мек подход в борбата въпреки драматичния брой заразени и починали
24 ное 2020 22:00, Красимир Ангелов
105
Швейцария – богата държава с добра здравна система. Как се бори с COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа, а и е с една от най-добрите здравни системи в света. Въпреки това тя е и с едно от най-високите равнища на заболеваемост и смъртност от COVID-19 в региона, пише в свой анализ БТА.

Въпреки това много хора продължават да ядат и пият в ресторанти и барове, да пазаруват на оживени пазари, да се потят във фитнеса и да залагат в казината. Бордеите също остават отворени.

За последните седем дни в Швейцария заразени с коронавируса са 351 на 100 000 души, над два пъти повече в сравнение с равнището в съседна Германия. А от началото на пандемията в Швейцария от Ковид-19 са умирали 41 на 100 000 души при 16 в Германия.

Още по темата
В началото на седмицата швейцарската Федерална служба по общественото здраве съобщи, че за последните три дни са отчетени над 9700 нови случаи на коварния вирус и над 200 смъртни случая.

На фона на всичко това местните власти и население остават привърженици на по-свободния подход за справяне с епидемията.

Макар и в съседните Франция, Австрия и части от Италия да бяха наложени нови карантинни мерки, швейцарските търговски центрове откриха сезона на предколедното пазаруване в навечерието на Коледа.

"Децата трябва да ходят на училище. Трябва да можем да живеем, да изкарваме пари, да ходим да пазаруваме", заяви този месец финансовият министър Ули Маурер.

Как се взима решение за мерките?

Федералното правителство в Берн възприема подход на ненамеса по отношение на 26-те кантона на страната, чиято регионална независимост е на висока почит. При първия пик на пандемията през пролетта правителството за кратко пое контрола и затвори за четири седмици магазините, клубовете и ресторантите в цялата страна. Но веднага щом обстановката се успокои, националният оперативен щаб за борба с коронавируса беше разпуснат, а отговорностите му бяха върнати на кантоните.

След като през октомври броят на заразените отново се устреми нагоре, в началото на ноември десетки икономисти излязоха с отворено писмо. "За съжаление, колкото и болезнено да бъде, Швейцария сега се нуждае от втори "локдаун", написаха те, призовавайки също за силна фискална подкрепа, за да се балансира ефектът от рестрикциите.

В един от най-важните кантони – Женева, положението за малко да излезе извън контрол, след като делът на заразените за седемдневен период се покачи на над 1000 на 100 000 души. Този месец, когато кантонът най-накрая затвори магазините, доставчиците на услуги и ресторантите, някои хора просто станаха по-мобилни и отиваха с автомобила си до съседния кантон Во на фризьор.
Други кантони предприеха действия доста по-късно. В Базел ресторантите, казината и спортните обекти се затварят едва тази седмица.

Федералната служба по общественото здраве все още е спокойна.

"Предпазлив оптимист съм за по-нататъшния развой. Прилича на повратна точка", заяви в неделя пред вестник "Зонтагсблик" ръководителят на службата Ане Леви. "Не се представяме кой знае колко по-лошо от останалите европейски страни", каза тя.

Макар и заболеваемостта на 100 000 души да спадна през последната седмица, тя все още е по-висока, отколкото в повечето западноевропейски страни.

Швейцарското безгрижие започва да тревожи и Световната здравна организация, чието седалище е в Женева. "Изненадва ме, че нещата не се разглеждат като национална извънредна ситуация", каза специалният пратеник на СЗО по въпросите на КОВИД-19 Дейвид Набаро в интервю за вестникарската група "CH-Media".

"Болниците са наистина претоварени. Това е изключително сериозна ситуация", заяви той, призовавайки за по-решителни действия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Хайдее ... форумните зевзеци взеха да оплюват и Швейцария, нали е страна от загниващия запад, а не евроАзиатската им матушка ... така е другаре и товарищи, Швейцария е страна на банките и шоколадите, когато вашите баби и дядовци посрещаха една окупационна армия с хляб, сол и свалени ***, а майките и бащите Ви маршируваха под строй и викаха: КПСС-БКП-Вечна дружба ))) швейцарците си уреждаха държавата, където Вие сега ще ходите само като обслужващ персонал или ще я гледате през крив макарон .. !!
93
3
 
1
 
! Отговори
men преди 3 години
факти:- единственото горанчеие с/у короната е маски в транспорта и обществени сгради- урели ОТ корно няма, съобщават ги като смърт свързана с корона- данъците са доста доста ниски но животът доста скъп, таксуват те по друг начин- изнасилвачите повечето не помирисват затвор- от кафето от африка печелят доста и италия
92
5
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Швейцарците са *** да живей България!
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швейцария населението е доста застаряващо, естествено е см-та да е по-висока от Германия. Там, знаете, танте покани едни брадати дечица по на 25 г.....
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 100Връщай се обратно в бърлогата и продължавай да вегетираш! Това не е теоята тема!
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100Нещо като в България, само дето там може да си позволиш да си безработен и наркотиците са по-добри ...
88
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богати в Швейцария са няколко процента банкери, другите са одрипани пpoшляци, живеещи в пещери и по чукари.В големите градове наркоманията, престъпленията и безделниците са правило.Да ходят да се снимат с техните претенции.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В казана българите се дърпат, а аз им стоя гард...
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94Абсолтно нищо от това, което каза, няма никакво значение ...
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95В Холадния да не мислиш, че правят милиарди от кафе? И егати и бахливата африка, ако само ендо кафе имат...Освен това са цял скапан контенент и нямат мита само с Европа. Могат да ис създадът собствена и добра икономика вътре, но неееее ...
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си ядат шоколадите и да мучат по-малко.Светът си има достатъчно проблеми и без тях.
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Италия,Нидерландия изобщо " не печалят" от кафе?Някой се хванал само за Германия.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Може да сме е карали на сухари, но сме говороли български, чувствали сме се българи и т.н :) Не говорим три езика, не живеем в планините над 2000 надморска височина :)) По багати са от нас, спор няма в това, ама ние имаме националност и говорим на един език - български :)
81
2
 
3
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Била неутрална,смях в залата,измислици за наивници.
80
2
 
0
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
Е малко се събудиха от прането не е както е било.Щвейцария е поела ангажимент за произхода на парите.Високия стандарт не се поддържа само от банките които са частни.Данъците са високи,но не и непосилни,както във Франция и Германия.Културата е друга ,отношението към хората,изискванията нямаш избор да не спазваш.Примерно за изнасилване -доживотен затвор ,и ако съдия освободи предсрочно,защото осъдения е показал промяна вследствие участие в програми,но извърши същото отново,съдията носи отговорност
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 90 ти пък какъв си? някакъв пияндурник с инсомния
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88Олеле ... колко е зблуден плебса ... И да, от патрициите сме!
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не е спорно, ако Швейцария не беше финансирала Германия за избиването на 20 милиона руснаци нищо нямаше да остнае от нея. Била неутрална. Ами целеия свят да беше обявил неугралитет и Германия никой нямаше да напада и нямаше да има Втора световна война.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцария не е грабила африканците както другите страни в Европа. Швейцария е мафиотска държава която жиевее богато от пране на пари на световната мафия - наркотици, проституция, търговия с оръжие и органи, укриване на данъци.
75
1
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Щвейцария е неутрална страна,не е участвала във войни.А кой кого е финансирал е спорно,защото в швейцарските банки се съхраняват капитали от цял свят,включително и руски,най вече след перестройката.А български тоже.