Вирусолог: Коронавирусът се изменя, не стои на едно място

Според проф. Радостина Александрова има надпревара с вируса и времето
Обновена: 24 ное 2020 20:46 | 24 ное 2020 20:42, Нели Христова
51
Вирусолог: Коронавирусът се изменя, не стои на едно място
Снимка: Pixabay

Мерките ще имат ефект и трябва да вярваме, че са навременни. Очакваме да облекчим натиска, който притиска здравната система. Този натиск не се отразява добре, нито на хората с COVID, нито на останалите пациенти. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред БНТ.

"Не знаем чак толкова много за биологията на този вирус, той се изменя, не стои на едно място. Не знаем как ще продължи да еволюира вирусът", каза още тя.

По думите й поведението на вируса ще е функция от много фактори. "Не трябва да говорим само за него, защото в този процес участва вирусът, ние хората и средата, и във всички случаи имат значение мерките, които се взимат, ваксинацията и т.н.", каза още проф. Александрова.

"Ако някой наистина иска да натисне бутонът "пауза", това е природата".

Според нея има надпревара с вируса и времето. "Ние нямаме как да му противодействаме да се променя, нямаме изграден имунен отговор, с който да го притесняваме. Той се чувства комфортно. Нямаме ваксина или лекарство, а когато вече да му окажем отпор, вирусът може да започне да се променя. Веднъж създадена успешна ваксина, тя би могла да бъде актуализирана, ако това се наложи. Към момента няма причина ваксините да не бъдат ефикасни поради мутация на вируса", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помня едни ямболки - идваха да се женят в София, за да не пасат козите на село...Жалка картинка.
22
3
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 24Скоро секс май не си правил.....Прави, защото те избива на нервност.А тя води до депресия.
21
2
 
0
 
! Отговори
Ямболски имбацил преди 3 години
До 23Пълна подкрепа от мен.И Симбиоза!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулТи болен цъ-р-вул видял ли си? Със аламките У глАвЪтЪ? И да си болен, мислиш, че си махмурлия.Абе от Ямбол... нещо читаво виждали ли сте?Май пазара на ги-га-ромките ви е най-голямата атракция. :)))
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вирусите имаха за цел да ни унищожат, могат да го направят бързо и ефективно. Но те нямат полза да убиват приемника си. Тези войни, битки, препарати са пълна лудост. Само предизвикват повече ненужни жертви... ама при хората. Вирусите имат колективно съзнание и никога не може да бъдат унищожени от глупавия за момента Човек.Всеки който може да мисли самостоятелно знае това.
18
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Бъдете сигурни,че ако имам някакви симптоми ,ще ви уведомя!Честна-граничарска!
17
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Мен що не ме заразява нищо ?!
16
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Явно...някой го променя,следи събитията.Този вирус си има...тайни агенти,които всичко му...докладват и той...вируса,действа според...обстаноффката.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не стои вируса и вие не стойте идете във една пещера и се скрийте там.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен12Мирча Крешан с краставицата...Абе питай да ти дадат друга насока. Това отдавна умря :)))))))))))Досаден си.
13
0
 
8
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Направо "научно откритие" че вирусите се променяли - направо Нобелева награда да и връчат! (нали за това всяка година пробутват нова 'грипна ваксина' ...)А имунната ни система не се ли променя за да се справи с тези вируси? За няколко хиляди години го е правила много успешно, защо сега да не го направи пак?
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И са, кво...Щом се изменя, оттекоха ваксините в канала... Апа тоя нашият, ще купи 13 милиона... Такъв толуп никога не е управлавал България!Напролет па си го изберете 80 процентовите...
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусологът каза: " Каквото и да стане, да знаете, че съм права, а вие - каквото ви се случи"Ми Мангъров ви го каза - не се пазете , гадните ще измрете и ще останем само умните и читавите.
10
7
 
4
 
! Отговори
МАНГЪРЧИЯН преди 3 години
Нема да се мре. Слушайте Мангъров.Той има и погребално бюро. Пълно обслужване - затворен цикъл!Ще Ви хареса!
9
5
 
6
 
! Отговори
Ганьоси преди 3 години
За коронката в 90% от"научните статии" няма абсолютно нищо научно, а очевадна политкоректност, но народЪ му харесва д а го обгрижват
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офффф, бре млъкнете всички професоре дърводелски и изчакайте Истинските учени да направят ваксината, Истинските фармацевтични фирми да я произведат.Много дървен философ и дървен професор.
7
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТЯ Е НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА И ЗНАЕ, ЧЕ АКО СЕ ВЪВЕДЕ ПЪЛНА КАРАНТИНА ПАК ЩЕ ПОЛУЧАВА ПАРИЧКИ!!!ДА МУ МИСЛИ ЧАСТНИЯ СЕКТОР!
6
3
 
11
 
! Отговори
47456 преди 3 години
Тая леля не чете нито специализирана, нито научно-популярна литература. Поне 6-7 публикации имаше само през последната седмица, че със сигурност са установени 12 мутации на този вирус. Защо публикувате мнения без стойност? Носещото от думите на тази ученка от БАН е, че ваксината би могла да се актуализира. Ти да видишшшш!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз с възраста се измеям, ама вирусоложката нама да ме откаже:)Замислям се как навсякъде са насложели статисти и ги активират да говорят глупoсти. И калинките не са само в България.
4
6
 
6
 
! Отговори
НАБУТАХМЕ СЕ в БГ преди 3 години
ПАК СЕ ПРЕЦАКАХМЕ С ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ. За лекарства които не лекуват вируса и за ваксини от които няма никакъв смисъл.